România va avea o creştere economică de 7,2%

Economia României va creşte cu 7,2% în acest an, ca efect al revigorării construcţiilor, agriculturii şi producţiei industriale, apreciază Comisia Europeană în raportul publicat luni.
Comisia Europeană şi-a modificat, în raportul publicat luni, estimarea de primăvară, în progonza o creştere cu 5,5% a produsului intern brut (PIB) în 2007.

În următorii doi ani creşterea produsului intern brut (PIB) va rămâne puternică, la 5,8% şi 5,6%, deşi industria va trebui să se confrunte cu transformări structurale, preţuri mari la energie şi redirecţionarea resurselor către sectoare cu valoare adăugată mai mare. Expansiunea construcţiilor va continua datorită cererii foarte mari pentru complexe rezidenţiale şi de birouri.
Potrivit CE, agricultura îşi va reveni după anul mai prost şi va creşte cu 4,5%, pentru a se menţine pe termen lung la o rată de creştere de 3%.

Cererea internă va rămâne în continuare puternică, iar formarea brută de capital (investiţiile) va creşte cu 10%, ca urmare a investiţiilor străine directe, a reparaţiilor necesare după inundaţii şi a proiectelor de investiţii publice.

Expansiunea creditului ÅŸi veniturile în creÅŸtere ale populaÅ£iei rurale vor determina o majorare a consumului în anul 2006, dar măsurile băncii centrale de restricÅ£ionare a creditării vor determina o revenire la un model mai sustenabil. „Există un risc tangibil să nu existe o atenuare în consumul gospodăriilor, ÅŸi o politică prociclică de cheltuieli publice să fie pusă în funcÅ£iune” , se arată în analiza Comisiei, care anticipează o accelarea a investiÅ£iilor publice. ÃŽn aces caz, notează analiÅŸtii CE, o creÅŸtere excesivă a cererii interne ÅŸi o înrăutăţire nesustenabilă a deficitului de cont curent nu poate fi exclusă.

Cererea internă va contribui la creşterea reală a PIB cu 10,9% , construcţiile cu 0,4%, iar balanţa comercială cu -4,1%, potrivit CE. În estimarea din primăvară Comisia estima o creştere economică de 5,5% pentru anul curent, şi 5,1% pentru anul următor.

Şomajul va avea, în anul 2006, o rată de 7,6%, în timp ce în anul 2007 este estimat să coboare la 7,5%, conform analiştilor europeni. Reducerea şomajului în perioada următoare va fi mai mică decât indică creşterea economică, deoarece crearea de locuri de muncă în sectorul privat fi afectată de disponibilizările din sectorul de stat, se arată în analiza CE.

Comisia Naţională de Prognoză (CNP) a estimat pentru acest an o creştere economică de 7%, iar pentru anul următor PIB este estimat să se majoreze cu 6,5%. Rata şomajului pentru anul curent va fi de 5,7% şi 5,6% anul viitor, conform prognozei oficiale de toamnă.

NewsIn

Adauga un comentariu

*