Firmele din Cehia salută decizia guvernului de a deschide piaţa muncii pentru români

Companiile din Cehia au salutat anunţul Ministerului Muncii şi Problemelor Sociale, Petr Necas, conform căruia Cehia nu va restricţiona accesul pe piaţa muncii a noilor cetăţeni europeni din Bulgaria şi România, informează, luni, Czech Business Weekly.

Orice restricÅ£ie impusă noilor state membre ale Uniunii Europene ar „afecta poziÅ£ia Cehiei în cadrul negocierilor privind deschiderea pieÅ£ei muncii din vechile state membre UE pentru cetăţenii cehi”, a declarat Necas.

Pe fondul acestui anunţ, cea mai mare companie din Cehia specializată în recrutarea forţei de muncă, Grafton Recruitment, a deschis pe 1 noiembrie o filială în Bucureşti, a declarat, pentru Czech Business Weekly, managerul grupului, Milan Novak.

„Decizia noastră a fost luată cu mult timp înainte de acest anunÅ£, dar deschiderea pieÅ£ei muncii pentru români ÅŸi bulgari este benefică pentru Cehia, contribuind la mobilitatea forÅ£ei de muncă”, este de părere Novak care a adăugat că decizia de a se extinde în România a fost „o alegere naturală”, după ce firma Grafton Recruitment a deschis filiale în Ungaria, Polonia ÅŸi Slovacia.
„România este acum membră UE, iar legislaÅ£ia este mult mai asemănătoare, piaÅ£a muncii devenind astfel mult mai mobilă”, a continuat acesta.

„Suntem în căutare de persoane ce posedă cunoÅŸtinÅ£e extinse în domeniul IT ÅŸi al limbilor străine, de care piaÅ£a are momentan mare nevoie”, a precizat Responsabilul pentru resurse umane al grupului Accenture Central Europe, Jiri Ron, acest grup având momentan printre angajaÅ£i ÅŸapte români ÅŸi doi bulgari.

„Acestă decizie va contribui la scurtarea cu câteva luni a procedurilor privind angajarea persoanelor interesate din Bulgaria ÅŸi România”, a adăugat acesta.

Momentan, doar Cehia, Slovacia, Estonia, Finlanda, Polonia şi Suedia au anunţat că îşi vor deschide piaţa muncii pentru cele două state din sud-estul Europei.

Conform legislaţiei europene, bulgarii şi românii pot să călătorească pe întreg teritoriul Uniunii ca turişti şi să muncească doar în regim part-time.

Novak a precizat că filiala din România a Grafton Recruitment se va concentra în principal pe piaÅ£a locală. „Scopul nostru principal nu este acela de a aduce români pe piaÅ£a muncii din Cehia”, a declarat Novak, precizând însă că filiala din BucureÅŸti va colabora cu cele din Cehia ÅŸi, dacă va fi cazul, agenÅ£iile vor intermedia transferul de personal între cele două state.

La data de 30 septembrie 2006, în Cehia era înregistraţi ca rezidenţi 4.642 bulgari şi 2.808 români, conform informaţiilor oferite de miniterul ceh de interne.

NewsIn

Adauga un comentariu

*