Vinul roÅŸu – elixirul sănătăţii ÅŸi longevităţii pentru persoanele care suferă de obezitate

Vinul roÅŸu ar putea fi recunoscut drept un adevărat elixir al sănătăţii ÅŸi longevităţii persoanelor care suferă de obezitate. Cercetările de laborator realizate pe cobai obezi crescuÅ£i cu un regim alimentar bazat pe grăsimi, au demonstrat că aceÅŸtia beneficiază de ”avantajele” celor slabi – o viaţă mai lungă ÅŸi mai sănătoasă – atunci când alimentaÅ£ia le este suplimentată în mod constant cu resveratrol, un compus chimic găsit în vinul roÅŸu, se precizează într-un studiu publicat joi de revista Nature, informează Associated Press, recepÅ£ionată de Rompres.

Pentru moment concluziile acestui studiu nu pot fi transpuse ÅŸi în cazul oamenilor, dar oamenii de ÅŸtiinţă sunt optimiÅŸti, susÅ£inând că rezultatele acestei descoperiri se anunţă ”spectaculoase” pentru ajutarea persoanelor care suferă de obezitate să ducă o viaţă normală.

Studiul, realizat în colaborare de Harvard Medical School (Şcoală de Medicină Harvard) şi de National Institute on Aging (Institutul Naţional de Geriatrie) a demonstrat că doze mari de resveratrol, element constituent al vinului roşu, micşorează rata apariţiei diverselor forme de diabet, a afecţiunilor ficatului şi a altor afecţiuni legate de obezitate ce sunt comune atât cobailor cât şi oamenilor.

Resveratrolul este un polifenol ce se găseşte din abundenţă în struguri, fructe de pădure şi alune. Cea mai ridicată concentraţie de resveratrol se găseşte însă în vinurile obţinute din strugurii Pinot Noir.

Mortalitatea provocată de obezitate la cobai a scăzut cu 31% la şoarecii care au primit ca supliment alimentar extractul de vin roşu pe bază de resveratrol, comparativ cu cobaii obezi cărora nu le-a fost administrat acelaşi tratament. De asemenea, şoarecii care au fost supuşi acestui experiment au avut o medie a vieţii mai lungă decât era preconizat. Mai mult decât atât, organele acestor cobai obezi şi trataţi cu resveratrol arătau normal la disecţii, când ar fi trebuit să fie afectate de surplusul de grăsime din organism, a precizat Dr. David Sinclair de la Harvard Medical School.

”Chiar dacă sunt dolofani, pe dinăuntru aceÅŸti cobai arată perfect. Am simÅ£it nevoia să mă ciupesc să fiu sigur că nu visez, dar în acest experiment au fost implicaÅ£i 27 de cercetători diferiÅ£i care au ajuns la exact aceleaÅŸi concluzii”, a declarat el.

Conform aceluiaşi om de ştiinţă american, acest studiu a demonstrat că extractul de resveratrol are efecte benefice şi asupra cobailor normali care ajung astfel să trăiască mai mult.
De mult timp comunitatea medicală a recunoscut proprietăţile benefice pentru organism ale vinului roşu, dar noul studiu publicat de revista Nature demonstrează că mamiferele expuse la doze mari de resveratrol beneficiază de efectele limitării drastice a caloriilor fără ca de fapt să fie realizat acest lucru.

”Dacă aceste rezultate vor fi confirmate în continuare, înseamnă că o persoană poate simÅ£i efectele benefice pentru organism ale unui consum limitat de calorii în alimentaÅ£ie, fără a fi nevoie să sufere de senzaÅ£ia de foame. Ar putea fi Sfântul Graal în lupta împotriva afecÅ£iunilor provocate de obezitate”, a mai adăugat Dr. David Sinclair.

Lotul de 55 de cobai obezi ce au fost trataÅ£i cu resveratrol erau supuÅŸi unui aÅŸa-numit regim alimentar tip „McDonald’s”, foarte bogat în calorii. DeÅŸi vizibil supraponderali în comparaÅ£ie cu ceilalÅ£i cobai folosiÅ£i ca martori în experiment, aceÅŸtia erau la fel de sănătoÅŸi ca ÅŸi ÅŸoarecii normali, la fel de agili ÅŸi la fel de activi pe echipamentele de exerciÅ£ii, demonstrând că resveratrolul poate asigura în mod surprinzător o calitate normală a vieÅ£i chiar ÅŸi în cazul obezităţii, a comentat ÅŸi Rafael de Cabo de la Institute on Aging, co-autor al acestui studiu. ”AceÅŸti ÅŸoareci bătrâni ÅŸi obezi s-au comportat similar la toate testele la care au fost supuÅŸi ca ÅŸi cobaii tineri ÅŸi cu greutate normală”, l-a completat Dr. Sinclair.

Singurul factor important pentru sănătate care nu s-a îmbunătăţit după tratarea cu resveratrol a fost nivelul colesterolului din organism, dar acest factor pare să nu conteze pentru tonusul şi starea generală a cobailor obezi folosiţi în experiment.

Rezultatele promiţătoare ale acestui prim studiu urmează să fie testate şi pe maimuţe rhesus, mamifere cu organismul mai asemănător cu cel al oamenilor.

Oamenii de ştiinţă avertizează însă că nimeni nu trebuie să se lase în voia capriciilor culinare cu gândul că va urma o cură pe bază de vin roşu. Suplimentul de resveratrol oferit zilnic în alimentaţia cobailor era echivalentul a nu mai puţin de 100 de sticle de vin roşu consumate pe zi de o singură persoană.

„DeÅŸi este clar că nu este o scuză să ne dăm frâu liber apetitului alimentar, am demonstrat că măcar în cazul ÅŸoarecilor poÅ£i să fi gras, fericit, sănătos ÅŸi plin de vigoare” a concluzionat Dr. Sinclair.

ROMPRES

Adauga un comentariu

*