Doctor Honoris Causa Radu Beligan

Sala Teatrului „Bacovia” este plina ochi. Nu mai ai loc sa arunci un ac printre spectatorii veniti cu mic, cu mare sa vada, live, doi monstri sacri ai scenei romanesti.

Simti sala zvacnind de curiozitate. Incepe piesa… Personajul principal: un titan al teatrului o romanesc, Radu Beligan, caruia Universitatea din Bacau ii acorda titlul de Doctor Honoris Causa in cadrul activitatilor dedicate aniversarii a 45 de ani de invatamant superior bacauan. In aceeasi piesa joaca un alt personaj la fel de teribil: Florin Piersic, maestru al teatrului si filmului romanesc.

Sala arhiplina soarbe fiecare cuvant rostit in aceasta piesa ceremoniala. Gogu Gheorghita, rectorul Universitatii din Bacau: „Ca fiu al meleagurilor bacauane, ca semn al pretuirii pentru ca sunteti de sase decenii in slujba teatrului romanesc, Senatul Universitatii Bacau a hotarat sa va confere titlul de Doctor Honoris Causa”. Radu Beligan: „Ma trece un fior metafizic”… Se canta „La multi ani”… Aplauze.

Secretul tineretii fara batranete

Beligan vorbeste: „Am sa va spun un secret. A imbatrani este contrariul a ceea ce se crede. In tinerete esti impovarat de traditii, de ideile care alearga pe toate drumurile. Tanar fiind esti gata sa aderi la tot si la toate. In ceea ce ma priveste, am vazut inaintarea in varsta ca pe o detasare de toate aceste probleme.

A imbatrani inseamna pentru mine a fi mai usor si mai tanar. Am avut norocul sa traiesc mult si va pot spune ca iubirea este secretul biblic. Iubiti ce vreti, dar iubiti! Am iubit piesele pe care le-am jucat, am adorat colegii si zilele pe care le-am trait. In asemenea clipe de bilant, (emotionat)…incepe sa se clarifice ce a fost bun. A

m avut cel mai lung sir de ani la conducerea Teatrului National, 20 de ani, in care a trebuit sa ma strecor intre Scylla si Charybdi. Daca ar fi sa aleg momentul cel mai drag inimii (plange)… Prezenta colegului meu Florin Piersic a fost in vara lui ’55, in opera lui Camil Petresc. I-am spus la capatul unei lungi conversatii ca va ajunge un mare interpret.

Va multumesc din adancul inimii pentru acest ceas de glorie cu care dulce m-ati impovarat.”

Aplauze. Ia cuvantul Florin Piersic: „Iesiti afara, fumati, linistiti-va si apoi va vorbesc eu de domnul Beligan cum n-ati auzit in viata voastra”.

Aida PULPAN

Adauga un comentariu

*