Ce se ascunde in spatele razboiului dintre cele doua Barouri

Greva avocatilor a provocat mari necazuri in instanta. Cearta dintre cele doua barouri de avocati, unul „constitutional” si celalalt „clasic”, a dus la eliberarea unui mare numar de arestati. Greva n-ar fi incetat pentru ca li s-ar fi promis ceva avocatilor, ci mai curand din cauza „foamei” de bani a aparatorilor, dar si datorita decanului Baroului Bacau din cadrul UNBR, Vasile Botomei, care a facut plangere penala impotriva…grevistilor.

In 8 septembrie 2006, in cadrul unei intalniri cu reprezentantii judecatorilor si procurorilor, presedintele Uniunii Avocatilor din Romania, Calin Zamfirescu, a atras atentia asupra riscului „avocaturii clandestine”, care va duce la subminarea sistemului, distrugand credibilitatea Justitei. Zamfirescu a afirmat ca au fost hotarari judecatoresti definitive, date in penal, anulate ulterior, deoarece avocatii „clandestini” au asistat persoane arestate preventiv fara sa detina legal calitatea de aparator.

El a sustinut ca avocatii Baroului Constitutional nu pot pleda in instanta sau apara inculpati intrucat „nelegalitatea structurilor din care fac parte a fost constatata inclusiv de Curtea Europeana a Drepturilor Omului, de la Strasbourg”. Lupta dintre UNBR – Calin Zamfirescu si UNBR – Pompiliu Bota a intrat in atentia Consiliului Superior al Magistraturii, care a facut deja o serie de propuneri pentru solutionarea diferendului, dar pisica a fost aruncata in curtea procurorului general al Romaniei, care ar trebui sa faca un recurs in interesul legii, pentru a transa aceasta problema, decizia finala revenindu-i Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Romania, singura tara cu doua barouri!

Greva avocatilor a dus la situatii dintre cele mai neobisnuite. Infractorii arestati preventiv au fost eliberati, fiindca avocatii au refuzat sa-i reprezinte, aceasta fiind obligatorie pentru prelungirea mandatului.

Lupta dintre cele doua barouri ar putea duce la nerecunoasterea calitatii de avocati a unora, ceea ce ar insemna procese suplimentare pentru ceilalti, si, implicit castiguri mai grase! Cum s-a ajuns ca Romania sa aiba doua barouri? Pompiliu Bota si-a inregistrat legal un Barou paralel cu cel existent deja si care-l mostenea pe cel comunist, Barou care nu fusese insa inscris legal!

In lumea avocaturii se vorbeste ca pentru a intra in vechiul Barou se invarteau sume in jurul a mii de euro, pe care absolventii trebuiau sa le dea avocatilor pentru a-i lua ca stagiari, fapt care a creat o stare de puternica nemultumire in randul absolventilor.

Calin Zamfirescu l-a atacat in instanta pe Pompiliu Bota, contestand legalitatea baroului sau, dar au trecut mai bine de trei ani si procesul nu a fost solutionat. Acesta a si fost, de fapt, motivul pentru care a avut loc protestul avocatilor lui Calin Zamfirescu, fortarea obtinerii unei solutii.

Acuze reciproce

Avocatul Aurelian Ionescu, decanul Baroului Bacau (Calin Zamfirescu): „Prin restabilirea ordinii trebuie sa se inteleaga exercitarea nelegala a profesiei de avocat, tragerea la raspundere a persoanelor constituite in diverse barouri paralele, a patronilor ce au firme cu obiect de activitate identic cu cel al Legii 51/1995”.

Vasile Botomei, decan Barou UNBR – Pompiliu Bota: „Pana la aparitia unor noi modificari la legea avocatilor, singurele barouri constituite legal, in temeiul Decretului 321/1954 de infiintare a persoanelor juridice, sunt barourile reprezentate la nivel national de presedintele Pompiliu Bota iar in judetul Bacau cel reprezentat de av. Vasile Botomei”.

Vasile Botomei, „spargator” de greva!

vasile botomeiVasile Botomei, decanul Baroului Bacau din cadrul UNBR (Bota),spune ca el a „spart” recenta greva a avocatilor!

„Pe data de 9 octombrie am inaintat o plangere Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, inregistrata sub nr. 26672 pe 11.10.2006, prin care am cerut cercetarea penala a avocatilor reprezentati de la nivel national de catre Calin Zamfirescu, pentru savarsirea infractiunii de favorizare a infractorului. In acest fel, toti cei care au participat la greva sunt cercetati pentru impiedecarea participarii la procese”, declara Vasile Botomei.

Avocatii din Bacau care au participat la greva sunt cercetati de Parchetul de pe langa Tribunalul Bacau.

„Situatia a devenit hilara pentru avocatii d-lui Ionescu, pentru ca pentru perioada in care au fost in greva sunt cercetati pentru impiedicarea participarii la proces si favorizarea infractorilor, in continuare urmand a fi cercetati penal si pentru uzurparea de calitati oficiale, exercitarea fara drept a profesiei, fals in inscrisuri sub semnatura privatra si uz de fals, falsificarea instrumentelor oficiale si folosirea instrumentelor oficiale false, deoarece acestia contiunua sa exercite activitatea in structurile fostelor barouri care au incetat de drept sa mai functioneze de la data de 20.06.2004, cand a intrat in vigoare Legea 255/2004, de organizare si functionare a profesiei de avocat, prin care formele anterioare de exercitatare a profesiei au fost desfiintate prin lege”, declara Vasile Botomei.

97 de ordonante in favoarea Baroului Constitutional

In momentul de fata exista 97de ordonante emise de diverse Parchete din Romania, de la Constanta la Baia-Mare si de la Craiova la Botosani, in favoarea Baroului UNBR – Pompiliu Bota, la care se adauga alte vreo 60 de decizii de neinceperea urmaririi penale impotriva avocatilor din acelasi Barou, pronuntate de instante de la Judecatorii, Tribunale si Curti de Apel din toata tara!

Daca avocatii Baroului „clasic” – Calin Zamfirescu, ar recunoaste prevederile art. 78, din Legea 51/1995, care mentioneaza ca „La data intrarii in vigoare a prezentei legi, persoanele fizice sau juridice care au fost autorizate in baza altor legi sa acorde asistenta juridica isi inceteaza activitatea”, ar insemna ca in tot acest timp, din 1995 si pana in 2006, au practicat meseria de avocat ilegal!

Dan MINDIRIGIU

Comentarii

  1. Popescu ion a zis:

    Barourile traditionale sunt pline de mafioti cerem liberalizarea profesiei de avocat.Rusine liberalilor ca aplicati liberalismul doar cand e vorba de excrocii vostri.Locul vostru este langa PNTCD.

  2. popovici ov. a zis:

    are dreptate vasile botomei cand spune ca in randul avocatiilor se gasesc cei mai mari traficantii.daca vrei sa castigi un proces prin trafic de influienta apelezi la fiul,fica ori alta ruda pe care o are judecatorul din proces cu unul dintre avocati.La Bacau judecatorii corupti se cunosc dupa rudele acestora din barou.din aceasta cauza este contestat avocatul botomei.e singurul care are curajul sa spuna realitatea.BOTOMEI era bun de avocatul poporului’ca tot lupta impotriva abuzurilor. Bravo lui,decanului.

  3. Mihaela Cozmei-Iasi a zis:

    D-le Botomei,FELICITARI!!!!Nu te lasa!Mafia trebuie starpita
    din radacini!
    Vorba noastra a modovenilor „incet,incetisor si da-li batai!! Succes!

  4. D-le Decan Botomei, putem sa va dam si noi o mana de ajutor cu privire la plangerea depusa la Parchetul de pe langa ICCJ? Ce parere aveti de recursul in interesul legii formulat pe 15 dec.2006 de Procurorul General Kovesi?

Adauga un comentariu

*