ANRC dezaprobă practicile neloiale de atragere a clienţilor pe piaţa de comunicaţii

Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Comunicaţii (ANRC), Dan Cristian Georgescu, şi vicepreşedintele ANRC, Alexandrina Hîrţan, au susţinut la Bacău, o conferinţă de presă în cadrul căreia au prezentat principalele probleme semnalate de industria de regiunea de nord-est a ţării.

La întâlnirea care a precedat conferinţa de presă au participat peste 140 de reprezentanţi ai industriei locale.

La reuniunea de la Bacău au participat reprezentanţii companiilor de profil din judeţele Bacău, Botoşani, Covasna, Galaţi, Harghita, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui şi Vrancea.

În cadrul discuţiilor purtate cu echipa ANRC, industria locală a atras atenţia asupra practicilor neloiale folosite de unele companii concurente care utilizează, pentru promovarea ofertelor comerciale, metode agresive care presupun denigrarea concurenţilor existenţi pe piaţă sau practicarea unei „reclame mincinoase” referitoare la propriile servicii.

O altă practică semnalată de reprezentanţii industriei este lansarea de oferte comerciale la preţuri de dumping în scopul înlăturării concurenţilor.

Astfel de strategii nu pot decât să dăuneze concurenţei şi utilizatorilor. Consumatorii ar putea fi induşi în eroare în privinţa calităţii sau a caracteristicilor reale ale serviciilor, iar firmele care aleg să practice preţuri corecte şi condiţii transparente în relaţia cu clienţii s-ar putea vedea eliminate de pe piaţă.

„Chiar dacă, pe termen scurt, asemenea practici sunt considerate eficiente pentru atragerea de clienţi, ele nu sunt sustenabile. Prin astfel de metode consumatorului i se sugerează, în mod incorect, că numai anumite oferte sunt atractive. Mai devreme sau mai târziu, consumatorul descoperă că a fost înşelat şi va deveni reticent în a achiziţiona noi servicii, ceea ce nu poate decât să dăuneze concurenţei”, a declarat Dan Georgescu.

ANRC ÅŸi-a manifestat disponibilitatea de a sprijini sau chiar iniÅ£ia demersurile necesare pe lângă autorităţile competente în soluÅ£ionarea cazurilor de abuz de poziÅ£ie dominantă sau concurenţă neloială – Consiliul ConcurenÅ£ei ÅŸi, respectiv, Ministerul FinanÅ£elor Publice – pentru identificarea ÅŸi înlăturarea acestor practici.
ANRC a prezentat industriei şi proiectul prin care, începând din luna decembrie 2006, se vor organiza licitaţii pentru instalarea de telefoane publice cu plată în localităţile izolate din mediul rural cu mai puţin de 400 de locuitori.

Pentru localităţile rurale izolate cu peste 400 de locuitori, ANRC derulează încă din anul 2004 un program naţional de instalare de telecentre, spaţii publice dotate cu telefon, fax şi calculatoare conectate la Internet, unde membrii comunităţii au acces la servicii de comunicaţii la tarife accesibile.

În zona de nord-est funcţionează deja 14 telecentre care deservesc împreună aproape 16.000 de persoane. Alte 45 de telecentre vor deveni funcţionale la începutul anului 2007.

În cadrul aceluiaşi eveniment, preşedintele ANRC a prezentat şi evoluţia principalilor indicatori ai pieţei de comunicaţii electronice la nivelul regiunii de nord-est a ţării. Cele 10 judeţe ale regiunii de nord-est găzduiesc 569 de companii autorizate să furnizeze servicii sau reţele de comunicaţii electronice, reprezentând 22,18% din numărul total de furnizori autorizaţi la nivel naţional.

Cei 316 furnizori de servicii de acces la Internet activi deţin, în prezent, peste 110.000 de conexiuni active. 195 dintre aceşti furnizori oferă servicii de Internet în bandă largă.

În judeţul Bacău sunt funcţionali 4 operatori alternativi de telefonie fixă care instalează posturi telefonice şi 35 furnizori activi de servicii de acces la Internet.
Un număr de 195 de companii de televiziune prin cablu au sediul social în zona de nord-est, cele mai multe (38) înregistrându-se în judeţul Bacău.

În regiunea de nord-est sunt aproximativ 680.000 de abonaţi la serviciile de televiziune prin cablu.

Caravana ANRC dă prilejul Autorităţii să identifice problemele punctuale cu care se confruntă furnizorii de comunicaţii electronice la nivel local şi să îi informeze direct cu privire la modalităţile concrete prin care ANRC poate sprijini funcţionarea şi dezvoltarea lor pe piaţa românească de comunicaţii. În cursul anului 2005 au fost organizate primele 4 de astfel de întâlniri în Constanţa, Cluj, Iaşi şi Piteşti, la care au participat peste 300 de furnizori.

Reuniunea de la Bacău este cea de-a patra oprire a „Caravanei ANRC” în anul 2006.

Amos News

Adauga un comentariu

*