Viata la tara: Sanduleni

Comuna Sanduleni ocupa o suprafata de 4468 hectare si are in componenta sa sapte sate, Sanduleni, Coman, Stufu, Versestiu, Orasa Avram, Barzulesti si Mateesti, dar si catuneleValea Prisecii, Valea Turluiului, Camp Tisa si sat Sanduleni. Are un numar de 4329 locuitori, cinci gradinite, cinci scoli primare si trei gimnaziale. In comuna exista doua biserici ortodoxe, patru catolice, una de cult evanghelist si una de cult adventist, in schimb niciun Camin cultural.

Viata la tara: SanduleniNumele comunei Sanduleni se trage de la un boier de prin partea locului, Sandulache, care a mostenit toate mosiile din zona. Desi s-au facut mai multe incercari, nu s-a reusit sa se afle care a fost prima atestare documnentara a comunei, in schimb se cunoaste ca satul Versesti este de prin 1800, iar locuitorii se ocupau cu agricultura.

In comuna Sanduleni exista doua monumente istorice, unul la Versesti, construit in 1921 din piatra, si care are un vultur de bronz, iar celalalt in centrul comunei, construit in 1932, si care reprezenta un soldat cu arma indreptata spre URSS, si din acest motiv a fost dat jos!
In locul lui a fost instalat un vultur.

Prima scoala din Sanduleni este din 1911. Din Sanduleni se trage profesorul Theodor Ciobanu, intemeietorul fundatiei Calinescu, din Onesti, dar si tanarul Marian Lungu, un pasionat creator de masti si bundite populare, premiat cu ocazia diferitelor festivaluri pe aceasta tema.

Primarul „investitor”

Primarul Vasile Dumitru se afla la cel de al doilea mandat, dupa ce inainte fusese viceprimarul comunei. Este un om tanar, cu multa putere de munca, a jucat fotbal in tineretea sa la Aripile Bacau, fiind coleg cu Ghita Poenaru. Iubeste fotbalul si…investitiile!

„Am facut niste investitii foarte importante in comuna si lumea este multumita. In primul rand am reusit sa facem podul de pe peste raul Tazlau, care leaga satul Sanduleni de Versesti. Investitia a costat peste 25 miliarde lei, banii provenind din fonduri speciale. L-am inceput in 2001 si l-am terminat chiar inanite de a fi ales pentru al doilea mandat ca primar”, spune Vasile Dumitru.

Alte doua investitii cu care se mandreste primarul comunei sunt cele doua drumuri comunale din satele Coman si Versesti. „Drumul comunal 172, care tranziteaza satul Coman a fost construit din fondurile speciale si este realizat in proportie de 80 la suta. Drumul urmeaza sa fie asfaltat”, spune primarul comunei Sanduleni.

Au fost achizitionate un buldoexcavator si o Raba de 16 tone, pentru intretinerea drumurilor comunale. Cu ajutorul banilor primiti de la Consiliul Judetean a fost inceputa instalarea unei punti auto peste Tazlau inspre catunul Camp Tisa, lucrare ce va costa aproximativ sase miliarde lei vechi.

De asemenea, o alta lucrare este cea de peste raul Tazlau, un pod care va face legatura intre satele Sanduleni si Mateesti, banii provenind din fondurile aliocate pentru inlaturarea urmarilor calamitatilor.

Comuna va avea Camin Cultural

Alta investitie marcanta in comuna este cea prin care, in sfarsit, in Sanduleni va exista un Camin cultural. „Vizavi de Primarie exista o cladire veche. Am trecut la demolarea ei si pe acel loc se va ridica un Camin cultural modern”, spune viceprimarul comunei, Vasile Onea. Finantarea vine de la Consiliul Judetean iar investitia va costa aproximativ 18 miliarde.

Alimentare cu apa da, cu gaze nu!

A fost depusa toata documentarea la minister, prin Ordonanta 7, pentru alimentarea cu apa, si se asteapta finantarea pentru inceperea lucrarii.

De alimentarea cu apa vor beneficia locuitorii satelor Sanduleni, Versesti, Coman si Barzulesti. In ceea ce priveste alimentarea cu gaze, acest deziderat este departe de a se realiza in comuna Sanduleni. Desi exista studiu de fezabilitate, nu este finantare, asa ca sunt slabe sperante de a avea gaz metan in comuna.

Invatamantul si sanatatea, cu plusuri si minusuri

In comuna sunt opt unitati de invatamant. In cinci gradinite invata 184 prescolari, iar in trei scoli I – VIII, 549 elevi. Sunt 39 de cadre didactice, din carte 28 navetiste. In anul scolar trecut au absolvit clasa a VIII-a 53 elevi, 48 s-au inscris la testele nationale si doar 28 le-au trecut.

Doua Dispensare medicale exista in comuna, unul la Sanduleni, unde functioneaza un cabinet medical individual, medic Beatrice Botezatu, cu circa 4.000 persoane, si unul la Coman, dar acesta nu functioneaza, pentru ca nu exista fonduri pentru dotarea sa.

La Sanduleni functioneaza si un cabinet stomatologic, medic Raluca Dron, ultradotat cu aparatura de cea mai noua generatie. Primarul Vasile Dumitru are puterea sa recunoasca faptul ca intampina dificultati in ceea ce priveste amenajarea spatiilor de invatamant si medicale. „Lipsa de fonduri pentru remobilarea claselor, mobilierul fiind uzat si foarte vechi, pentru asigurarea unor conditii mai bune de desfasurare a procesului de invatamant, sunt problemele cu care ne confruntam.

Am incercat sa introducem scolile intr-un program de aprovizionare cu apa, incalzire cu centrale termice, canalizare si grupuri sanitare, dar am solicitat scolilor sa cumpere centralele”, spune primarul comunei.

Muzeul satului a fost infiintat de preotul din Sanduleni

In Sanduleni exista un muzeu al satului infiintat de preotul ortodox Daniel Puiu. Muzeul se afla intr-o casa batraneasca inchiriata de preot si aici se gasesc obiecte de arta, costume populare. Preotul Daniel Puiu iubeste si pictura pe sticla, aici fiind multe astfel de lucrari pictate de copii, precum si sculpturi in lemn apartinand tot copiilor din sat, pe care preotul ii indruma in realizarea lor.

D. MINDIRIGIU

Comentarii

  1. misto ma impresionat

  2. se da mare degeaba primarul ca stim toti ca este un lenes….. am auzit bine ii place fotbalul ,pai da normal voi chiar credeti ca el a construit tot ce a spus ,el duar a primit ordine de la un alt sef deal lui, el a comandat ce ia comandat statu sau un sef deal lui, ce credeti ca scos ceva de la portofelul lui, nu na scos nici un ban asa ca zicetii la primarul asta sa nu se mai da mare.

  3. alcolistuleeeeeeeeeeee te cunoastem destul de bine nu mai freca menta cu ciobanii lui chiper de la versesti si pune manuta la treaba ca nu faci imic

  4. de ce nu zici cat ai furat?

  5. nu ántelg domnule primar de ce tineti consilieri si íi patiti degeaba ca nu fac nimic pentru satul coman si cei cu ajutorul social sái puneti la treaba daca tot primesc bani, cá vara creste iarba pana peste cap si multe altele ce degeaba vi le scriu si asa nu se va schimba nimic.

  6. Nu cred ca in aceasta comuna oameni nu ar putea sa se uneasca si sa dea deoparte interesele politice si sa faca treba , ce sa pornit sa se continuie si ce mai e nevoie sa se inceapa . Sa fim seriosi nu numai primarul contribuie la constructia in sine a comunei sau oameni sant uitati ?. In fine cred ca primarul ar trebui sa fie mai atent ce construieste si unde ca nu multe persoane apreciaza asta si cum am spus interesele politice sa le lasam deoparte . Numai bine tuturor .

Adauga un comentariu

*