Razvan Orasanu, inlocuit la AVAS de Teodor Atanasiu

Răzvan Orăşanu a primit, miercuri seara, din partea premierul Tăriceanu oferta de a se întoarce consilier al primului ministru, după ce şeful executivului a decis înlocuirea sa din funcţia de preşedinte al AVAS cu fostul ministru al Apărării, liberalul Teodor Atanasiu.

„Aseară (n.r. miercuri) la ora 10 a primit telefon chiar de la premier care l-a informat despre decizia politică ÅŸi a ÅŸi primit oferta de a se întoarce ca ÅŸi consilier la premier”, au declarat, miercuri, pentru NewsIn, surse din AVAS.

Conform acestora, fostul ÅŸef al Autorităţii de Valorificare a Activelor Statului regretă că „nu a terminat ceea ce a început”. Premierul urmează să semneze ordinul de numire în funcÅ£ia de preÅŸedinte al AVAS a lui Teodor Atanasiu, care ar urma să intre în vigoare începînd de luni 30 octombrie.

Ministrul suspendat al apărării, Teodor Atanasiu, a anunţat, miercuri, în a 44-a zi a suspendării sale, că şi-a depus demisia la premier, cu o zi înaintea expirării perioadei de interimat prevăzută de lege. Ulterior, liberalii au cedat portofoliul apărarăii PD-ului, la schimb cu postul de comisar european, în urma înţelegerii dintre premierul Călin Popescu Tăriceanu şi preşedintele Traian Băsescu, înţelegere care a fost parafată ulterior în cadrul unui Consiliu al Alianţei convocat de urgenţă. Astfel, la apărare a fost numit democratul Sorin Frunzăverde, iar liberalul Varujan Vosganian a fost numit comisar european.

În cadrul negocierilor dintre cele două părţi s-a luat în calcul faptul că numirea unui comisar european liberal ar fi dezechilibrat profund raportul de forţe din cadrul Alianţei PNL-PD, în condiţiile în care liberalii au şi preşedinţia Camerei Deputaţilor, în timp ce democraţii nu au primit nimic.

Rezultatul negocierilor dintre preşedintele Băsescu şi premier a fost prezentat în cadrul unei şedinţe a Consiliului Naţional de Conducere al Alianţei, ce a avut loc la guvern şi la care au participat Tăriceanu, Bogdan Olteanu şi Gheorghe Flutur de la PNL şi democraţii Adriean Videanu, Radu Berceanu şi Vaslie Blaga. Ulterior, Tăriceanu i-a convocat la Palatul Victoria pe mai mulţi membri ai Biroului Permanent Central al PNL pentru a-i informa personal despre decizia de a ceda apărarea la schimb cu comisarul european, în ideea ca aceştia să nu afle de la televizor şi să îi reproşeze că ia măsuri de capul său.

Potrivit aceloraşi surse, negocierea dintre Băsescu şi Tăriceanu ar putea fi un prim pas către reîncălzirea relaţiilor dintre cele două tabere, după mai multe tentative nereuşite.

NewsIn

Adauga un comentariu

*