Proces de 33 de ani

Se întâmplă în India: un fermier se înfăţişează cu regularitate în faţa instanţei, într-un proces pentru furt care durează deja de 33 de ani şi nu pare să se termine nici în viitorul apropiat. Surajnath Yadav, (46 de ani) este singurul supravieţuitor dintr-un grup de cinci localnici acuzaţi că în iunie 1973 au furat de la un vecin doi boi.

Pedeapsa maximă prevăzută de lege pentru o asemenea infracţiune este de trei ani de închisoare. Ceilalţi patru acuzaţi au murit, de-a lungul anilor, din cauze naturale, ca şi ofiţerul care a condus iniţial ancheta, reclamantul, şi chiar şi fiul acestuia, Vishwanath Yadav.

Ulterior, fratele reclamantului a continuat tradiţia. După moartea acestuia, un alt frate mai tânăr a preluat frâiele justiţiei. În acest moment, acuzatul merge o dată la trei luni la proces, cu toate că boii revendicaţi au fost recuperaţi la şapte luni după comiterea furtului, în 1974.

India militează, mai nou, pentru eficientizarea procesului de justiţie, dorindu-se procese rapide şi drepte. Recent, o instanţă a soluţionat un caz de viol în numai cinci ore.

Antena 3

Adauga un comentariu

*