Tot mai multi copii se nasc cu malformatii

Numarul copiilor nascuti cu malformatii congenitale in Maternitatea Bacau a ajuns la cote ingrijoratoare pentru medici. Nu s-a gasit inca o explicatie clara a fenomenului.

malformatiiDe la inceputul anului, din cei peste 2.500 de copii nascuti in intreg judetul Bacau, circa 60 au prezentat diverse malformatii. Dintre acestia, 9 au trait doar cateva ore, conform statisticilor Autoritatii de Sanatate Publica.

Desi nu au fost efectuate testari sau alte cercerari, medicii cred ca principalul factor mutagen poate fi cauzat de poluarea atmosferica, nivelul ridicat al radiatiilor, dar si de accidentul de la Cernobil, din 1986, care a produs mutatii grave in organismul uman.

Explicatiile fenomenului insa nu au nicio certitudine.

Malformatie rara

Zilele trecute, la maternitatea Spitalului Judetean de Urgenta, o tanara bacauanca, in varsta de 25 de ani, a dat nastere unui copil hidrocefal. Capul lui cantarea patru kilograme, iar corpul, numai 1.800 de grame. Femeia era la a doua nastere. „A fost o pacienta inconstienta, spune dr. Zina Popa, medicul care s-a ocupat de caz.

Stia ca are o sarcina cu probleme, dar a refuzat sa o intrerupa.

Si-a asumat riscul de a naste, si uitati unde s-a ajuns. Copilul nu avea oricum nicio sansa de supravietuire”. S-a nascut un monstru si asta pentru ca, din anamneza facuta, se pare ca femeia suferise pe timpul sarcinii de o viroza respiratorie pe care a tratat-o cu antibiotice, fara recomandarea prealabila a medicului specialist.

Copil cu un ochi in frunte

De aceea, mai spun medicii obstetricieni, o parte din vina o au si mamele, care consuma, in primul trimestru al sarcinii, o serie de medicamente cu efect mutagen (de ex. antibioticele) sau alte toxice, ca alcoolul sau tutunul. Toate acestea au dus la nasterea de copii fara cai biliare, cu icter care se accentua cu fiecare ora care trecea, cu malformatii ale tubului digestiv sau ale sistemului cardio-vascular.

Au fost cazuri cand in sectia de chirurgie pediatrica au ajuns si bebelusi care aveau in locul muschiului diafragmei o membrana subtire.

„In astfel de cazuri trebuie sa se intervina imediat pentru ca in momentul in care copilul cu o astfel de malformatie incepe sa respire, datorita presiunii intra-abdominale membrana care inlocuieste diafragma se rupe, iar toate intestinele ajung in cavitatea toracica, comprimand cordul si plamanii”, explica si dr. Vladmir Corneleac, medicul din Maternitatea Bacau care anul trecut avea sa intervina intr-un caz cu adevarat monstruos: nasterea unui copil cu un ochi in frunte.

„Bineinteles ca a fost vorba de o malformatie foarte rara, fara nicio sansa de viata, care acum face obiectul unui studiu in domeniu”, mai spune dr. Corneleac.

Obisnuinte

Malformatiile aparatului locomotor, cu luxatii de sold sau malformatiile de gura („gura de iepure” sau „gura de lup”) au devenit o obisnuinta pentru medicii ginecologi, iar cei chirurgi nici nu le mai considera o urgenta. Sunt cazuri in care se intervine chirurgical imediat, in primele sase luni de viata ale copilului, pentru ca apoi se produc modificari ale organismului prin cresterea lui.

Cauze inca necunoscute

Ca o concluzie, factorii care pot duce la asemenea evenimente nefericite pot fi diversi, mai spun medicii. ~nsa nici pana acum nu s-a gasit o cauza exacta.

Ar putea fi vorba de tare genetice, de actiunea nefasta a unor modificari ale aparatului genital (chisturi ovariene, tumori), de accidente cromozomiale care apar in timpul diviziunii celulare (meioza), de actiunea unor substante sau virusi in timpul primelor luni de sarcina, de modul de viata al mamei (etilism, subnutritie, oboseala, batai etc.) si chiar de actiunea simultana a acestor factori.

Cert este inca ca, in primele luni de sarcina, orice agent toxic poate genera modificari in embriogeneza. Rubeola, virozele, gripele, antibioterapia, radiatiile, chiar si stresul, pot fi cateva din cauzele care pot determina malformatii.

Roxana NEAGU

Adauga un comentariu

*