Motiune simpla PC + PRM + PSD

MoÅ£iunea simplă cu tema „Autonomia teritorială solicitată de vicepremierul Marko Bela, liderul UDMR, sfidează ConstituÅ£ia României” depusă de Partidul Conservator marÅ£i, în plenul Camerei DeputaÅ£ilor, beneficiază de susÅ£inerea unor deputaÅ£i ai Partidului Social Democrat ÅŸi Partidului România Mare.

Deputatul conservator Nicolae Popa a declarat, într-o conferinţă de presă, că documentul a fost semnat de 17 deputaţi ai PC, 14 ai PSD, 22 ai PRM şi patru deputaţi independenţi. Numărul necesar de semnături pentru depunerea moţiunii era de 50, aceasta întrunind 57, a spus Nicolae Popa.

Potrivit regulamentului Camerei Deputaţilor, moţiunea trebuie discutată în termen de şase zile.

„Demersul a plecat de la declaraÅ£iile repetate ale lui Marko Bela de învrăjbire a populaÅ£iei minoritare cu cea majoritară, de a pune în pericol integritatea teritorială ÅŸi suveranitatea, de federalizare a României. Noi nu vom permite aceste manifestări anticonstituÅ£ionale, antistatale, antiromâneÅŸti”, a afirmat Nicolae Popa.

El a reamintit solicitările repetate ale PC privind demisia de onoare a lui Marko Bela din guvern, dar şi discuţiile care au avut loc pe această temă cu premierul Călin Popescu-Tăriceanu.
„Lipsa de reacÅ£ie s-a văzut. ÃŽn consecinţă, considerăm că demersul nostru este justificat. Solicităm prin intermediul moÅ£iunii demiterea lui Marko Bela din funcÅ£ia de vicepremier pentru declaraÅ£iile ÅŸovine ÅŸi iredentiste ÅŸi pentru încălcarea flagrantă a ConstituÅ£iei”, a spus Nicolae Popa.

El a solicitat convocarea de urgenţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, pentru a se analiza în acest for demersul de organizare, în 4 noiembrie, a unui referendum privind autonomia aşa-zisului Ţinut secuiesc. Conservatorii doresc ca CSAT să ia măsurile care se impun în acest caz.

Nicolae Popa a mai spus că senatorii PC vor semna tabelul pregătit de grupul parlamentar al PRM pentru depunerea la Senat a unei moţiuni simple pe tema demiterii vicepremierului Marko Bela.
Deputatul conservator a afirmat că formaÅ£iunea din care face parte nu are nimic cu UDMR, ci cu liderul acesteia, care „încalcă” legea fundamentală a ţării.

ROMPRES

Adauga un comentariu

*