Aristotel a avut într-adevăr nasul coroiat

Un bust roman al lui Aristotel, găsit de arheologi la picioarele Acropolelor din Atena, confirmă descrierile antice potrivit cărora filosoful ar fi avut un nas coroiat, a anunţat marţi responsabilul sitului, Alkistis Horemi, relatează AFP.

Bustul din marmură, înalt de 46 de centimetri, „este cel mai bine conservat” dintre cele care îi aparÅ£in celebrului filosof din secolul al IV-lea a.Hr. găsite până în prezent, a afirmat Horemi. „Este, de asemenea, singurul care îl reprezintă pe filosof cu un nas coroiat, aÅŸa cum indică descrierile antice”, a adăugat ea.

Celelalte 19 busturi romane ale lui Aristotel găsite deja şi expuse în diverse muzee greceşti şi străine îl prezintă cu nasul drept sau în vânt, a notat ea. Aceste opere au fost copiate după originale greceşti.

Bustul, datat de la sfârşitul secolului I p.Hr. şi reprezentând un bărbat de circa 60 de ani cu o expresie hotărâtă, a fost descoperit în timpul săpăturilor în jurul şantierului noului muzeul al Acropolelor. Potrivit doamnei Horemi, probabil că el orna o casă romană.

În aceeaşi zonă, arheologii au mai descoperit alte două capete din marmură, al împăratului Hadrian, iar celălalt probabil al unui preot.

ROMPRES

Adauga un comentariu

*