Blaga il face raspunzator pe Berca de situatia incompatibililor

Vasile Blaga a cerut Corpului de Control al Ministerului Administraţiei şi Internelor efectuarea unei anchete în cazul celor 18 primari şi viceprimari din judeţul Bacău consideraţi incompatibili cu funcţiile pe care le deţin, deoarece sunt asociaţi sau administratori la diferite firme comerciale.

Potrivit unui comunicat al MAI, remis marţi agenţiei NewsIn, cei 18 aleşi locali sunt consideraţi incompatibili cu prevederile Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.

Conform acestui act normativ, primarii şi viceprimarii nu pot deţine calitatea de administratori ai unor societăţi comerciale. În cazul în care nu renunţă la această calitate în cel mult 15 zile de la alegerea în funcţie, mandatul lor încetează de drept, mai spune legea.

Vasile Blaga, se arată în comunicat, va aştepta concluziile controlului înainte de a formula o opinie cu privire la situaţia celor 18.

Totodată, Blaga a subliniat însă că legea este foarte clară în această privinţă, iar primarii şi viceprimarii în cauză au fost aleşi în anul 2004, astfel încât rezolvarea situaţiei a fost tergiversată nepermis de mult.

În comunicat se mai arată că fostul prefect al judeţului Bacău nu are nicio scuză pentru faptul că a închis ochii la această încălcare a legii şi nu a rezolvat problema în termenul prevăzut de lege, imediat după alegerile locale din anul 2004.

Responsabilitatea revine de asemenea secretarilor localităţilor, aceştia fiind cei la care, potrivit legii, cei 18 aleşi locali şi-au depus declaraţiile de interese – din care trebuie să rezulte dacă îndeplinesc sau nu calitatea de administratori ai unor societăţi comerciale.

Dacă declaraţiile de interese nu conţin aceste informaţii, înseamnă că respectivii sunt vinovaţi de fals în acte.
Prefectul judeţului are, în conformitate cu Legea nr, 161/2003, prerogativa de a emite un ordin prin care constată încetarea de drept a mandatului de ales local. Secretarului unităţii-administrativ teritoriale îi revine potrivit aceluiaşi act normativ obligaţia legală de a propune prefectului emiterea acestui ordin.

În fruntea listei figurează viceprimarul municipiului Bacău, Constantin Scripăţ.

„A fost o neglijenţă a domnului viceprimar, dânsul a fost un foarte bun coleg, însă legea e una pentru toÅ£i ÅŸi nimeni nu e mai presus de ea. Este regretabil ceea ce s-a întâmplat”, a declarat primarul Stavarache. Secretarul municipiului a trimis prefectului sesizarea însoÅ£ită de documente de la Registrul ComerÅ£ului, care dovedesc incompatibilitatea lui Scripăţ.

NewsIn

Adauga un comentariu

*