Munca poate dauna grav sanatatii

Numai in acest an, 7 persoane au fost diagnosticate cu boli profesionale in urma controlului efectuat de medicii de medicina a muncii din cadrul Autoritatii de Sanatate Publica (ASP). Pierderea auzului si astmul bronsic sunt afectiunile cel mai des intalnite.

Pentru ca angajatorii nu au luat masuri de izolare fonica a compartimentelor si surselor generatoare de zgomot, nu au asigurat ventilatia corespunzatoare in halele de lucru si nu au administrat echipamentul de protectie necesar in functie de conditiile de munca, o parte din salariatii lor sufera acum de afectiuni grave.

De la inceputul acestui an au fost raportate la ASP un sindrom Raynaud (invinetirea pielii, in special de la degetele mainilor si de la picioare), o artroza, un sindrom inflamator al cailor aeriene superioare si trei cazuri de astm bronsic, cauzata de emanatiile de gaze si acid clorhidric, o hipoacuzie de perceptie bilaterala (surditate), din cauza zgomotului, si o artroza provocata de trepidatii, microclimat nefavorabil si suprasolicitare prin efort fizic prelungit, in contructii.

Nicio sansa

Laboratorul de medicina a muncii din cadrul ASP a efectuat analize ale bolilor profesionale inregistrate si a constatat ca cele mai multe cazuri provin din zonele industriale, din cauza factorilor nocivi existenti la locul de munca.

„Aceste boli profesionale apar in mediul de munca din cauza expunerii prelungite la unul sau mai multi factori declansatori, explica dr. Corneliu Botezatu, repezentantul ASP Bacau, pe probleme de medicina a muncii. Aceste afectiuni au existat, exista si vor exista atat timp cat in Bacau exista si industrie.

Peste tot in tara sunt inregistrate astfel de boli, dar si peste tot in lume – in Franta, in Germania, chiar si in SUA. Daca le luam pe rand, sindromul Raynaud apare ca urmare a expunerii la frig, vibratii si trepidatii si se poate intalni in constructii, in domeniu forestier, in industria textila. Hipoacuzia apare ca urmare a depasirilor valorii maxime de zgomot in orice domeniu industrial, rinitele si astmul bronsic in mediile unde exista praf, pulberi, substante chimice, iar artroza in cazul unui microclimat nefavorabil”.

Gunoiul sub pres

Din pacate, medicii specialisti spun ca in realitate sunt mult mai multe cazuri, dar ca este dificila monitorizarea fenomenului. Ei spun ca angajatorii nu declara bolile profesionale pentru a evita astfel cheltuielile legate de acestea: despagubiri pentru angajati, asigurarea conditiilor adecvate de munca si nu in ultimul rand, amenzile.
Cauzele esentiale ale acestor boli, mai spune dr. Botezatu, sunt utilajele invechite, nepurtarea sau chiar neacordarea echipamentului individual de protectie, precum si nesupravegherea medicala a personalului.

Roxana NEAGU

Adauga un comentariu

*