Bolile spitalelor bacauane

Peste 11.000 de persoane au contactat intraspitalicesti in primele opt luni ale acestui an, conform unui raport publicat recent de Institutul de Sanatate Publica. Nici in Bacau situatia nu este roz.

Chiar daca aceste infectii au existat dintotdeauna, numarul lor se inmulteste de la an la an. Scuze se gasesc peste tot, dar din pacate nu se cauta si solutii. Mult mai grav este ca aceste infectii nosocomiale sunt provocate astazi de germeni care au devenit foarte rezistenti la antibiotice.

Microbi la tot pasul in Spitalul Judetean

Intr-o inconstienta debordanta, specialistii bacauani caracterizeaza infectiile nosocomiale ca fiind … inevitabile, mai ales ca se poate vorbi despre ele numai in anumite conditii. Dintre cele 128 de cazuri de infectii nosocomiale inregistrare in primul semestru al acestui an in judetul nostru, 55 au fost depistate in Spitalul Judetean de Urgenta.

Predomina afectiunile cutanate si infectiile pe plagi chirurgicale cu stafilococ auriu, dar si afectiunile urinare dezvoltate urmare a internarii in sectia de Urologie.

Nici nu este de mirare, o spun chiar medici, mai ales ca bolnavii nu stau in saloane si circula cu imbracamintea de spital prin curte sau chiar in afara ei, aproape toate sectiile sunt arhipline, paturile sunt ocupate de catre doua si chiar trei persoane, iar unele circuite privind transportul rufelor murdare, al alimentelor si materialelor sanitare nu corespund.

Bolile spitalelor bacauaneSalile de operatii si nasteri, saloanele de terapie intensiva, de pediatrie si nou-nascuti, reprezinta cele mai mari „zone de risc”. Cel mai mare risc de aparitie a infectiilor nosocomiale este insa la nivelul blocului operator, unde necesitatea igienizarii este imperativa. Aici a fost inregistrata, din cauza conditiilor din interior, si o septicemie (infectie generalizata) la inceputul acestui an.

La Pediatrie, infectii respiratorii si digestive

Spitalul Judetean de Pediatrie este si el pe primul loc, dar la infectiile intraspitalicesti care au dus la declansarea a 22 de afectiuni respiratorii si 25 de afectiuni digestive.

Nici la Moinesti (spital care in urma cu cativa ani chiar refuza sa transmita ASP infectiile nosocomiale !) nu e mai bine – aici s-au inregistat deja de la inceputul anului 6 infectii intraspitalicesti, de la banalele infectii urinare sau oftalmologice, pana la infectii pe plaga chirugicala, afectiuni cutanate cu stafilococ si infectii ale organelor genitale la femei.

Spitalele din Onesti si Comanesti au raportat si ele 20 de infectii nosocomiale, iar Spitalele Buhusi si cel de Pneumoftiziologie (fostul TBC) Bacau sunt singurele unitati sanitare care nu au recunoscut nici un caz .

Mai sunt si cazuri ascunse – recunoaste dr. Marin Bustuc

“Cele 128 de cazuri sunt doar cele raportate, dar sunt sigur ca mai sunt si altele ascunse de catre medicii si epidemiologii din spitale, ne-a declarat dr. Marin Bustuc, director adjunct al Autoritatii de Sanatate Publica.

Nu se poate ca intr-un spital sa nu apara aceste infectii nosocomiale. Probabil ca nu se respecta corect masurile de igienizare prin formolizare sau cu lampi cu ultrasunete, de aceea putem da vina si pe cadrele medicale si cele auxiliare pentru aparitia acestor infectii.

Din pacate mai sunt si asistente care inca nu stiu ca inainte de a face o injectie sau o transfuzie trebuie sa se mai spele pe maini si sa poate manusi”. Pentru evitarea aparitiei infectiilor, sunt obligatorii: dezinfectia zilnica, cea terminala, triajul personalului si existenta unui salon tampon.

„Nu este de mirare ca avem cele mai multe infectii”

„Suntem cel mai mare spital din judet, asa ca nu este de mirare ca avem cele mai multe infectii, afirma asist. Natalia Jicmon, directorul de ingrijiri al Spitalului Judetean de Urgenta. O astfel de infectie este intr-adevar o infectie care se ia din unitatea sanitara, dar poti sa vii cu ea si de acasa si ulterior sa se dezvolte pe patul de spital, atunci cand perioada de incubatie a bolii este mare”.

Agentii infectiosi care provoaca astfel de boli sunt bacteriile, ciupercile, virusii, parazitii. Stafilococul auriu, Escherichia coli (care provoaca infectiile urinare), Pseudomonas aeruginosa (pioceanic) sunt bacterii frecvente, foarte greu de eliminat, deoarece sunt foarte rezistente la antibiotice Ele pot transmite rezistenta lor si altor bacterii.

In foarte multe dintre cazuri, germenii patrund in organism prin folosirea necorespunzatoare a instrumentarului medical.

Roxana NEAGU

Adauga un comentariu

*