AVAS nu îşi va da acordul pentru novaţia contractului de privatizare a Rafo

Preşedintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului /AVAS/, Răzvan Orăşanu, s-a întâlnit cu o delegaţie condusă de vice-cancelarul Austriei, Hubert Gorbach, din care au făcut parte şi acţionarul Petrochimical Holding, Iakov Goldovskiy, şi directorul general al firmei Batkov, Stoev, Botev & Assocs, Teodor Batkov, în calitate de reprezentanţi ai companiei Calder-A, informează AVAS.

Orăşanu a precizat cu acest prilej că, din considerente de protecţie a intereselor statului şi alte considerente de securitate economică, AVAS va căuta cea mai potrivită cale de rezolvare a situaţiei S.C Rafo S.A. şi a reiterat faptul că a cerut public companiei Calder-A transparenţă totală, prin dezvăluirea întregului acţionariat, nu numai a celui al grupului, şi prin furnizarea unui bilanţ financiar auditat asupra Petrochimical Holdings, bilanţ ce ar putea fi realizat prin intermediul Raiffeisen Bank, banca prin care grupul îşi desfăşoară activitatea în România.

Şeful AVAS solicitase public totodată realizarea unui raport de activitate complet pentru anul 2005, pentru toate grupurile holding-ului, şi transmiterea acestuia către AVAS.

Până la îndeplinirea integrală a acestor cerinţe, AVAS nu îşi va da acordul pentru novaţia contractului de privatizare a S.C. Rafo S.A., orice acţiune fără acordul Autorităţii fiind nulă de drept.

În cazul încheierii unei novaţii fără acordul AVAS, conform contractului de privatizare, actualul acţionar, Balkan Petroleum, ar suporta penalităţi de 100 la sută din preţul plătit pe pachetul de acţiuni, respectiv 11.463.618 dolari.

Ca urmare a unei hotărâri a adunării acţionarilor SC RAFO SA, pe 8 septembrie 2006, privind conversia datoriilor societăţii în acţiuni, AVAS, în calitatea sa de creditor, a transmis, în data de 26 septembrie, o cerere de opoziţie către Tribunalul Bacău.

Aceasta nu este prima tentativă a acţionarilor SC RAFO SA de a aproba în AGA conversia datoriilor societăţii în acţiuni. Şi în martie 2005, decizia AGA de conversie a datoriilor a fost atacată în instanţă de AVAS şi ANAF, în calitate de creditori ai Rafo. Instanţa s-a pronunţat asupra deciziei AGA în data de 14 septembrie 2006, constatând nulitatea acesteia.

AVAS nu mai are calitatea de acţionar şi, în consecinţă, nu poate împiedica convocarea unei Adunări Generale Ordinare sau Extraordinare a Acţionarilor, dar poate contesta, în continuare, prin toate căile prevăzute de lege, conversia datoriilor în acţiuni.

Pe de altă parte, AVAS se opune, în continuare, planului de reorganizare a S.C. Rafo S.A.

Acesta prevede ca măsură principală conversia creanţelor bugetare şi garantate în acţiuni, ceea ce înseamnă schimbarea rangului de prioritate a creditorilor garantaţi şi bugetari, trecând din categoria creanţelor privilegiate, prevăzute de legea 85/2006 (act normativ ce a abrogat şi înlocuit Legea 64/1995 privind procedura reorganizării judiciare şi a falimentului), la cea prevăzută pentru acţionari, potrivit legii 31/1990.

Conform acesteia, acţionarii primesc sume proporţional cu cota-parte deţinută din capitalul social, dar numai după achitarea creanţelor celorlalţi creditori, în situaţia in care ar mai rămâne sume de bani din valorificarea bunurilor din patrimoniul debitorului SC RAFO SA. Conversia creanţelor in acţiuni nu poate fi realizată fără acordul creditorilor afectaţi de această măsura, respectiv ANAF şi AVAS, care acţionează unitar, printr-o strategie coordonată, pentru apărarea intereselor statului.

Conversia creanţelor în acţiuni nu poate avea loc în absenţa consimţământului creditorului deoarece, potrivit unui principiu prevăzut în Codul civil, creditorul nu poate fi obligat să primească o altă prestaţie decât cea datorată.

ROMPRES

Adauga un comentariu

*