Ordin de la Bucuresti: ´Inchideti RAFO!´

SC Rafo SA Onesti pare a fi o bomba cu efect intarziat. De fapt, interesul este ca bomba sa se fasaie in folosul unor afaceristi apropiati Guvernului. In joc a intrat si Stolojan, care apara interesele unor alti interesati.

De mai bine de trei saptamani, liderul de la “Rafinorul”, Ion Marian, cerseste o intalnire intre premier – ministrul de finante – AVAS – ANAF si responsabilii de la RAFO, dar efortul este in zadar.

Primii paseaza mingea in propria ograda, spun ei, “spre competenta rezolvare” dintr-un teren in altul, in vreme ce “dead- line”-ul se apropie cu pasi repezi. Cosmarul rafinorilor de la Onesti este acum data de 8 decembrie, cand expira termenul pentru planul de reorganizare dat de judecatorul sindic.

In tot acest timp de stand- by, administratorii de la Rafo au inceput sa bombardeze cu faxuri redactiile ziarelor locale si centrale. Asa am aflat ca s-a incheiat revizia la instalatii, ca s-au facut in 2006 investitii ce depasesc 38 de milioane de dolari, ca exista planuri integrate de mediu si ca titeiul asteapta cuminte in rezervoarele firmei Terminal Oil din Constanta.

“Dorim sa vorbim cu factorii responsabili de la nivelul Guvernului pentru a-i convinge sa ia in discutie problema rafinariei si evident, sa decida ce fac cu noi”, a declarat sindicalistul Ion Marian.

Declaratia vine pe fondul rezolvarii diferendelor dintre actionari si patroni, in vreme ce presedintele bulgar de la Rafo SA, Todor Batkov, a spus ca nici nu se mai pune problema unei cereri de novatie, dealtfel singurul motiv care i-a determinat pe finantistii guvernamentali sa inchida usa-n nasul petrolistilor. Chiar si asa, in octombrie 2006 rafinaria onesteana este proaspat vopsita si revizuita, de parca ar astepta noi stapani.

Mafia cu tentacule in Guvern

De la Bucuresti, reprezentantul firmei Calder – A International, Anton Marin, vede lucrurile dupa un scenariu identic cu al filmelor mafiote.

“Cu siguranta ne indreptam spre faliment. Rafo SA pierde zeci de milioane de RON zilnic, in timp ce datoriile catre stat curg netulburate de nimeni. Asta nu ar fi o problema. Daca ne-ar da OK-ul de functionare, zilnic s-ar prelucra cel putin 7000 de tone de titei.

La Constanta ne asteapta peste 30.000 de tone, dar se pare ca soarta SC Rafo SA este legata de cea a Bancii Internationale a Religiilor (BIR). Se stie ca doi vice-guvernatori de la BNR au falimentat BIR.

Le-a facut cineva ceva? Dusmanii care vor sa scoata la mezat Rafo sunt AVAS si ANAF. Vicepresedintele lichidatorilor din Romania, un avocat PNL din preajma lui Dinu Patriciu, doreste cu orice pret sa punem lacatul pe poarta.

Exista toate sansele sa se intample, iar termenul de opt decembrie este ingrosat in agendele lor”, a spus Anton Marin.

Stolojan se baga, dar nu ajuta

In cancelariile ministeriale se face lobby pro Rafo, dar cine mai sta sa asculte, de vreme ce cartile au fost facute, se pare, doar pentru cacealma. Consilierul prezidential Theodor Stolojan face si elo parte din joc.

Din pacate, rolul sau este acela de a-l bloca pe Patriciu sa puna mana pe RAFO, nu sa ajute rafinaria sa functioneze. Exponent al unui puternic grup de interese, Stolojan asteapta momentul propice pentru a duce RAFO acolo unde trebuie, bineinteles in schimbul unui comision consistent.

Florin NISTORESCU

Adauga un comentariu

*