Londra ar putea renunta la vize mai devreme de data aderarii

Guvernul de la Londra ar putea renunta la vizele de intrare pentru cetatenii din Romania si Bulgaria in luna decembrie, inaintea aderarii celor doua tari la Uniunea Europeana, prevazuta pentru data de 1 ianuarie 2007. Potrivit ziarului britanic Daily Express, acest anunt a starnit critici din partea unor oficiali.

„Orice indiciu cum ca regimul de intrare in Marea Britanie va deveni mai facil, nu transmite semnale pozitive cetatenilor si acestia au de ce sa fie ingrijorati”, a declarat Andrew Rosindell, membru al Parlamentului. „Avem nevoie, mai degraba, de o atitudine precauta, decat de una indolenta”, a continuat Rosindell.

„Tinand cont de situatia de astazi din tara si de ingrijorarile privind imigratia, Guvernul trebuie sa fie atent la temerile populatiei”, a declarat Sir Andrew Green, presedintele Migrationwatch. „Nu ar trebui sa o luam inaintea celorlalte state membre UE.

Nu exista nici un temei pentru care sa renuntam la restrictii pana la 1 ianuarie, mai ales avand in vedere ca suntem in minoritate „, a continuat el.

Potrivit ziarului britanic ridicarea vizelor se va aplica numai la intrarea in Marea Britanie, Ministerul de Interne urmand sa decida daca va restrictiona accesul pe piata muncii.

Ambasadorul britanic la Bucuresti, Robin Barnett, a declarat luni, ca nu a fost adoptata nici o decizie definitiva in privinta renuntarii la vize. „Aceasta se va intampla dupa aderarea Romaniei la UE”.

„Nu avem cunostinta despre o asemenea decizie, dar aceasta veste este foarte interesanta”, a declarat Gareth Roberts, purtatorul de cuvant al ambasadei Marii Britanii de la Sofia

Un purtatoe de cuvant al Ministerului de Interne britanic a precizat ca nu s-a luat nici o decizie si a adaugat ca „Nu renuntam la restrictii pana la 31 decembrie, ora 23.59”.

Masura renuntarii la vizele de intrare in Marea Britanie pentru cetatenii din Romania si Bulgaria in luna decembrie, inaintea aderarii celor doua tari la Uniunea Europeana este similara cu cea adoptata in anul 2003, cu cinci luni inaintea aderarii la UE a celor opt state foste comuniste din estul Europei.

Potrivit Daily Express este de asteptat ca sute de mii de romani si bulgari sa se indrepte catre Marea Britanie imediat dupa aderarea tarilor lor la UE.

HotNews.ro

Adauga un comentariu

*