Printre primii in Europa la mortalitatea infantila

Numarul nou-nascutilor morti inregistreaza o statistica ingrijoratoare. Numai in mediul rural, mortalitatea infantila a crescut de la 8,3 la suta in 2005, la 11,9 la suta in 2006. Specialistii pun aceste decese pe seama afectiunilor de sanatate, dar si a nivelului scazut de trai.

Din pacate, statisticile arata ca Romania este tara care se situeaza pe locurile fruntase in Europa, mai exact pe locul trei, in ceea ce priveste mortalitatea infantila.

Ca zona a tarii, Moldova este cea mai afectata din acest punct de vedere, ramanand de ani de zile fruntasa la numarul de copii morti inainte de a implini un an.

Si in 2006, in primele 8 luni, bebelusii care au decedat in maternitatile bacauane sau acasa, atinge statistici îngrijoratoare. Chiar daca in mediul rural acest indicator a scazut, in urban, mortalitatea infantila inregistreaza acum un procent de 11,9 la suta, fata de 8,3 la suta in 2005.
Afectiunile respiratorii si malformatiile – principalele cauze

Analizele arata ca incidenta crescuta a mortalitatii infantile este cauzata, in principal, de afectiunile virale, foarte periculoase la bebelusi, dar si de malformatiile congenitale foarte grave. „Aici se includ bolile cailor respiratorii – bronhopneumoniile, pneumoniile interstitiale, bolile diareice, explica medicii pediatri.

Insa foarte grave sunt si malformatiile congenitale de tub digestiv, dar si a celor care duc la cardiopatii si afectiuni ale sistemului nervos”.

De aceea, dupa cum spune si dr. Vladimir Corneleac, medic in cadrul Maternitatii Bacau, „foarte importante sunt examinarile prenatale si ecografiile fatului. Dar cum nu mai exista obligativitatea prezentarii la medic si multe femei isi neglijeaza sarcina, astfel de cazuri apar fara ca macar sa fie depistate din timp”.

Si saracia isi pune amprenta

Alti specialistii sunt de parere ca aceasta realitate cruda este cauzata, în primul rand, de nivelul scazut de trai. Cei mai afectati sunt sugarii sub 2,5 kg. Greutatea mica la nastere sau prematuritatea are „radacini” si in saracia zilnica, in slaba dezvoltare economica a familiei.

Mortalitatea infantila este unul dintre indicatorii starii de sanatate a populatiei, spun analistii, si se afla in strasa legatura si cu starea socio-economica.

De aceea, explica si dr. Cornelac, „putem lega mortalitatea infantila si de factorul social, mai ales in mediul rural unde nivelul financiar, al educatiei si instruirii este foarte scazut”.

Primele 28 de zile este perioada caracterizata prin mari transformari la viata extrauterina. Nou nascutul intra intr-un mediu gazos, cu temperatura variabila si curenti de aer. Intalneste lumina, vine dintr-un mediu steril intr-un mediu cu factori agresivi microbieni.

Mai mult, in timpul travaliului micutul este supus unui traumatism care ii poate provoca rotatii ale diferitelor segmente, incalecari de oase, cu diferite grade de gravitate.

De aceea, mortalitatea in prima luna este jumatate din mortalitatea infantila, iar cea din prima saptamana – perioada perinatala, este de 2/3 din mortalitatea primei luni.

Roxana NEAGU

Adauga un comentariu

*