Festivalul ´Zilele Muzicii Contemporane´ la Bacau

Bacaul a devenit un centru al culturii incepand de luni, 25 septembrie, cand s-a desfasurat prima zi a celei de-a XX-a editii a Festivalului „Zilele Muzicii Contemporane”.

Nu mai putin de cinci institutii ale statului s-au implicat in desfasurarea acestei editii care a debutat cu un concert al Ansamblului „Archaeus”. „Editia a XX-a este una aniversara. Se implinesc 20 de ani de la organizarea primului festival de muzica contemporana in Romania, mai exact la Bacau. Am manifestat o preocupare deosebita pentru acest festival, desfasurat in mod constant. Special pentru aceasta editie este faptul ca a revenit saxofonistul Daniel Kientzy, el participand si la cea dintai editie, organizata in anul 1986”, a precizat Ozana Kalmuski-Zarea, consultantul artistic al festivalului.

Surpriza festivalului – „Geniul naiului”

Gheorghe Zamfir, cunoscut in lumea intreaga ca fiind Marele Maestru al Naiului, a fost prezent pe scena salii „Ateneu” a Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacau in ultima zi a festivalului, care coincide cu prima zi a stagiunii. Joi, 28 septembrie, melomanii au avut ocazia sa audieze un concert al Filarmonicii „Mihail Jora”, sub bagheta dirijorului Ovidiu Balan. „Grande Rapsodie Roumaine” la nai si orchestra de Gheorghe Zamfir a reprezentat atractia serii, alaturi de Daniel Kientzy la saxofon, Dan Dediu – orchestra, Horia Surianu si Sophie Lacaze – saxofon si orchestra.

Barbera, preferatul publicului tanar

A doua seara a „Zilelor Muzicii Contemporane” i-a avut in prim plan pe Berti Barbera – voce si percutie si Nicu Patoi la chitara. Cei doi au reusit sa ridice sala in picioare si sa starneasca nenumarate aplauze si ovatiuni ale publicului prezent, preponderent tanar. O alta parte a muzicii contemporane, cu orientare spre blues, prezentata de cei doi artisi a prins foarte bine la public, ceea ce l-a facut pe Berti Barbera sa exclame: „Sunt inca locuri unde putem sa impartasim aceleasi gusturi muzicale cu spectatorii. Orasul vostru e unul dintre acestea si ne simtim excelent”.

Rodica ANDRICI

Adauga un comentariu

*