Cozile zilnice ale bacauanilor

La aproape 17 ani de la evenimentele din 1989, bacauanii nu au uitat de cozi. Asta pentru ca zi de zi oamenii se aseaza la rand, nevoiti sa tina sub control datoriile impuse de sistem.

De departe cei mai “codasi” sunt pensionarii, oameni care tanjesc dupa vremurile in care Ceausescu ii trimitea obligatoriu in concedii prin statiuni, dar si la cozile unde pe baza de cartela aveau parte de maxim 10 oua, o paine si nu mai mult de un kilogram de zahar, lunar. Coada postdecembrista are totusi ceva schimbat. Odata ce pierde 2-3 ore la rand, bacauanul poate sa injure pe oricine, sa -i critice pe guvernanti, politicieni, fotbalisti si doctori, iar sacosa si-o umple doar in functie de banii pe care ii are in portofel.

Matinal cu cozile pentru sanatate si identitate

Silviu Brucan ar fi deosebit de incantat sa constate ca nu s-a inselat in momentul cand ne-a categorisit ca “stupid people”. Daca avem in vedere tranzitia romaneasca fara sfarsit, experimentele socio – economice dure si selectia naturala demografica lesne de observat la tot pasul, concluzia nu poate fi decat una: mare parte dintre semenii nostri o duc cu mult mai rau decat ca in vremurile de trista amintire.

Cea mai sintetica explicatie a venit din partea unui veteran de razboi, bacauan care la cei 87 de ani ai sai are inca mintea clara si precisa. Mosu’ a spus asa: “Am trait vremurile cand chiaburii si mosierii erau la putere in tara asta. Mi-a dat Dumnezeu viata sa fiu si cand comunistii au preluat puterea si au facut cu ea ce au vrut. Acum traiesc vremurile cand nu conduce nimeni in Romania”, a spus batranul care vinde lozuri in plic prin pasajul Florescu.

Cei care au venituri modeste trebuie cum, necum sa supravietuiasca. Prin urmare, dis de dimineata batranii se aseaza cuminti la cozile care parca sunt facute pentru ei. Se sta cuminte la coada la paine, in piata la zarzavaturi si muraturi, la casele de bilete si abonamente de transport in comun, la magazinele de carne cu preturi de producator, la Loto 6/49, la randul medicamentelor compensate si la camera mortuara din Cimitirul Central.

coada la pasapoarteAsta pana la orele 11-12. Dar cei mai matinali “codasi” sunt cei care vor sa-si reinoiasca pasaportul, buletinul de identitate, sau care vor sa prinda un bilet de ordine pentru o consultatie la un medic din Policlinica mare. Daca pentru cei suferinzi corvoada cozilor de la ghiseele medicale tine doar trei ore (intre 04.00 si 07.00- n.n.), in luna august, odata cu sosirea stranierilor acasa, cozile se formau de la orele 03.00 a.m. si nu tineau mai mult de opt- noua ore.

Dar insiruirile de oameni se dezmembrau doar pentru a fi reluate in dimineata imediat urmatoare. Din nevoia unui act nou si mai putin din cauza fenomenului de turma, nici acum la sfarsitul lunii septembrie cozile de la Pasapoarte si Carti de Identitate n-au disparut.

Bacauanii stau la coada pana dupa ora 19.00

In paralel cu zbuciumul celor in varsta, dupa ora 09.00 intra in scena zilnica a Bacaului alte cozi. Sunt formate din bugetari, din oamenii de afaceri si administratori de firma si din guvernantele trimise de stapani cu lista-n dinti, sa plateasca apa, gazul, telefonul, cablul si lumina. “De peste 15 ani fac aceeasi treaba.

Zilnic merg la banca si la Trezorerie unde stau in jur de doua ore. Completez acte, hartii, ridic si bani, iar apoi ma intorc la serviciu. Am ajuns sa-mi fac multe cunostinte la rand, sa aflu retete de prajituri noi si binenteles, sa aflu stiri din lumea mondena”, a declarat una dintre casieritele de la un important producator de carne din judet.

coada la banci

Cozile bugetarilor se prelungesc pana spre ora 12.00, moment in care se formeaza altele, a caror protagonisti vin din afara judetului. Este vorba despre randurile de la casele de marcat din incinta supermarketurilor, aparute in peisajul economic al Bacaului in ultimii doi ani. Dar nu numai in aceste mega- magazine se formeaza cozi. Prin urmare este timpul furnizorilor de servicii sa aiba si ei coada lor.

Se intampla la E-On electricitate si gaz, la telefoane si la caseriile RAGC.

VIDEO

Coada la o banca din Bacau

Un specific aparte il au randurile de la posta. Asta pentru ca nimeni nu se supara ca asteapta vreme indelungata in fata ghiseelor.

“Ce sa le faci domnule(este vorba de oficiantii Postei- n.n.). E vai de mama lor cu salariile pe care le au. Au de munca foarte mult, lucreaza cu bani si daca -i mai si zorim si gresesc de dau mai mult, e pacatul nostru”, spun carcotasii de la coada. Dupa ora 15.30 si pana pe la orele 18.00-19.00 se formeaza alte cozi.

De data asta grosul este asigurat de cei care au muncit in schimbul I. Cu banii ridicatI de pe card se aseaza cuminti la rand pentru a-si face cumparaturile necesare traiului zilnic. Marketul “Intermeridian” este cel mai elocvent exemplu. Una peste alta vita de zi cu zi a bacauanilor este marcata de statul la coada. Unii care s-au inselat, au sperat ca in democratie v-om scapa de asa ceva.N-a fost sa fie.

Psihologii spun ca intre a sta la coada si migratia antilopelor “gnu” exista o izbitoare asemanare. Ambele fenomene sunt generate de efectul de turma. Pe de alta parte, multi dintre “codasi” practica acest sport national din cauza marginalizarii sociale si a nostalgiei anilor trecuti. Altii stau la coada in interes de servici, ori pentru ca n-au de ales in rezolvarea problemelor presante. Cert este ca bacauanii mai au mult de suportat, pana sa considere coada o placere sau un grad ridicat de civilizatie.

Ori la fel e bine coada este, precum o spun magistratii, o sentinta definitiva si irevocabila pentru toti romanii.

Cozi si in Policlinica

Si in Policlinica de Adulti a Spitalului Judetean de Urgenta Bacau, de luni pana vineri, holurile devin neincapatoare. Chipuri triste, fete palide. Pereti scorojiti, faianta ciobita, perdele murdare la ferestre. Atmosfera, apasatoare. Cele mai solicitate sunt cabinetele de ortopedie si oftalmologie.

Nu duc lipsa de pacienti nici medicii de la chirurgie plastica, O.R.L, medicina interna sau diabet. Dupa ce se trezesc cu noaptea in cap pentru a prinde un bon de ordine, sute de bolnavi, majoritatea lor persoane in varsta, isi toaca nervii la cozile imense din fata cabinetelor medicale pentru a beneficia de o consultatie gratuita sau de un pansament. „Stam de la sase-sapte dimineata sa luam bonuri si apoi ne asezam la rand.

Oasele nu ne mai tin, ne dor toate”, striga pacientii. In aerul din interior irespirabil si greu, pentru ei timpul a stat in loc. La fel si suferinta si umilinta la care sunt supusi zilnic doar pentru ca au nevoie sa-si mai ingrijeasca sanatatea.

Capsunarii fac cozi la pasapoarte

Ghiseele pentru eliberarea pasapoartelor bacauanilor sunt luate cu asalt aproape in fiecare zi lucratoare. Aglomeratia este specifica sfarsitului de sezon estival, cand foarte multi romani revin in tara, cozile urmand sa dispara abia dupa 1 octombrie.

Marti, 19 septembrie, ora 09.00: „Stau cu noaptea in cap la coada. La fel a facut si verisoara mea. Ea a primit pasaportul intr-o saptamana. Vrem sa plecam in Spania la mama si la matusa mea” a spus o tanara bacauanca.

„E un stres si o forfota de parca s-ar da aur. Cred ca o sa fiu relaxat in poza. In fond stai sa schimbi un banal act. Aproape ca nu ai rezolvat nimic. Eu nu am nevoie urgent de el. Ma duc sa-mi vad fata in Italia”, spune, indignat, un domn de varsta a treia.

La ghiseul de eliberare a cazierelor judiciare, aproape aceeasi poveste. Oamenii stau la cozi de la primele ore ale diminetii. Lucratorii de la ghisee ii sfatuiesc pe oameni sa vina mai aproape de sfarsitul programului cand aglomeratia dispare.

Roxana NEAGU
Rodica ANDRICI
Florin NISTORESCU

Comentarii

  1. Din pacate cei care ar trebui si pot rezolva problema cozilor nu citesc asemenea articole,asa ca degeaba scrieti.Aceste articole desi foarte bune si la obiect pot fi asemuite cu sate de oameni primitvi,peste care trec aeronave ultra moderne care le transmit celor de jos nesaje pe care ei n-au cum sa le recptioneze.M-ar mira ca in urma unui asemenea articol,macar unul din sefii institutiilor semnalate ar da macar un raspuns.Dar asta nu se va intampla sunt sigur.

Adauga un comentariu

*