Elvetia inchide portile imigrantilor din tari extra-europene

Elvetienii au votat, cu aproximativ 70% din sufragii pentru, doua noi legi care inaspresc semnificativ normele referitoare la dreptul la azil si la imigratie. Proiectele de lege au avut ca obiectiv principal sa transforme tara alpina intr-una mai putin “atragatoare” pentru straini si “combaterea abuzurilor”. Legile au fost contestate de stanga, care a invocat “traditia umanitara” a Confederatiei, provocand un referendum.

Inaltul Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati (UNHCR) si-a exprimat imediat amaraciunea fata de rezultat: Elvetia – a spus un purtator de cuvant al organizatiei – a aprobat una dintre cele mai severe legislatii referitoare la azil din Europa, in timp ce acum primeste cel mai mic numar de cererei de azil din 1987 (10.000 in 2005).

Adoptata de guvernul si de parlamentul elevetian (in majoritate de stanga), anul trecut, noua lege referitoare la azil a fost aprobata cu 67.8% dintre voturi. Potrivit Guvernului, noua legislatie va avea ca obiectiv “sa puna capat abuzurilor referitoare la dreptul la azil, si sa rezolve problemele legate de repatrierea celor respinsi”. Ministrul Justitiei si Politiei, Christoph Blocher(foto), a comentat la Berna succesul votului, subliniind ca nu este vorba despre o victorie personala ci despre un “moment important, care face lumina”.

In ultimele luni, Blocher spusese ca gratie inaspririi legii referitoare la azil, Elvetia va deveni o tara mai putin interesanta pentru imigrantii clandestini, pentru muncitorii la negru si pentru delincventi.

Inaltul Comisariat si promotorii refendumului impotriva noii legi se tem ca nu va fi asa. Cea mai criticata este dispozitia care permite autoritatilor sa respinga o cerere de azil daca refugiatul nu prezinta in 48 de ore un document de identitate.

Potrivit agentiei ONU este imposibil pentru o persoana refugiata sa dispuna de astfel de documente. Noile norme, subliniaza UNHCR, reduc asistenta sociala, care nu va mai fi acordata solicitantilor respinsi care trebuie sa paraseasca Elvetia. Legile aprobate vor permite arestarea candidatului la azil care, dupa refuzul autoritatilor elvetiene, se opune repatrierii. Va fi, astfel, posibila detinerea sa pe o perioada de doi ani, in vederea repatrierii.

La Geneva, noile dispozitii au primit 51,3% din voturi, in timp ce in cantonul Svitto, 8 din 10 persoane au votat pentru inasprirea normelor spunand “da”, iar la Ticino au fost 66,4% voturi favorabile.

Rezultatele in cazul legii imigratiei au fost similare. Aprobata cu 68% “da”, aceasta are in vedere imbunatatirea integrarii strainilor (circa 20% din populatie) si simplificarea procedurilor. Ea inchide aproape complet poarta Elvetiei in nasul persoanelor provenite din tari din afara Europei. Intrarea lor in Elvetia va fi posibila numai daca sunt muncitori calificati si solicitati de piata de munca elvetiana.

Romanian Global News

Adauga un comentariu

*