Cadou de la Basescu: PSD primeste sefia SRI

George Cristian Maior şi Claudiu Săftoiu sunt cele două nominalizări pe care preşedintele Traian Băsescu le-a făcut, luni seara, pentru funcţiile de director al SRI şi, respectiv, SIE. Şeful statului nu a dorit, în ultimele zile, să dea publicităţii nici măcar un nume, chiar dacă jurnaliştii acreditaţi la Palatul Cotroceni au insistat ca preşedintele să dezvăluie măcar dacă viitorii şefi de la SRI şi SIE vor fi civili sau ofiţeri.

Au fost vehiculate pentru aceste funcţii numele locotenent-colonelului Mihai Florian Coldea şi cel al generalului-maior Silviu Predoiu ca şefi ai SRI şi, respectiv, SIE. Cei doi ofiţeri asigură, în prezent, interimatul la comanda celor două servicii, după demisiile lui Radu Timofte şi Gheorghe Fulga, survenite în contextul dispariţiei din ţară a omului de afaceri sirian Omar Hayssam.

Administraţia Prezidenţială a informat luni seara, printr-un comunicat transmis Agenţiei ROMPRES, că Traian Băsescu a dorit ca postul de director al SRI să revină unui reprezentant al opoziţiei.

‘ÃŽn acest sens, după consultări cu principalul partid de opoziÅ£ie, PSD, ÅŸi pe baza propunerii acestui partid, preÅŸedintele Băsescu l-a nominalizat în funcÅ£ia de director al SRI pe George Cristian Maior. ÃŽn funcÅ£ia de director al SIE, preÅŸedintele Traian Băsescu l-a propus pe Claudiu Saftoiu’, precizează sursa citată.

Cele două propuneri au fost transmise de şeful statului, în cursul zilei de luni, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului.

Fuga din ţară a lui Omar Hayssam, acuzat de terorism, a determinat demisia şefului SRI, Radu Timofte, a responsabilului Serviciului de Informaţii Externe, Gheorghe Fulga, a şefului Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul MAI, Virgil Ardelean, şi a procurorului general al României, Ilie Botoş, la sfârşitul lunii iulie.

Ulterior, preşedintele Traian Băsescu a declarat că va face nominalizările pentru funcţiile de directori de servicii atunci când Parlamentul va adopta pachetul legislativ privind siguranţa naţională.

Şeful statului preciza, pe 15 septembrie, că, după ce Parlamentul va lua notă de schimbarea şefilor de servicii, va face numirile, în cazul în care legislaţia îi va permite.

Traian Băsescu sublinia cu acel prilej că nu le-a spus celor trei şefi de servicii secrete care au demisionat în vară să-şi depună demisiile, ci doar că nu mai are încredere în aceste instituţii.

‘Nu am reÅ£ineri când e vorba de schimbări din funcÅ£ii, când se încalcă legea. Åži-au prezentat demisia, depinde de Parlament când va lua notă de aceste demisii. Parlamentul nu a venit din vacanţă să ia notă, nu s-a grăbit după ce a început sesiunea’, a declarat atunci preÅŸedintele.

El a dat asigurări că, imediat ce se ia notă de demisii, ‘se vor lua măsurile necesare’.

Claudiu Săftoiu deţine, în prezent, funcţia de consilier prezidenţial pe probleme de politică internă. S-a născut pe data de 11 octombrie 1968, la Focşani, şi este căsătorit cu purtătorul de cuvânt al Administraţiei prezidenţiale, Adriana Săftoiu.

A absolvit, în 1994, secÅ£ia Română – Franceză a Facultăţii de Litere din BucureÅŸti. Ulterior, a urmat numeroase cursuri postuniversitare, la universităţi de prestigiu precum Harvard, Åžcoala Postuniversitară a ForÅ£elor Navele SUA sau Centrul European pentru Studii de Securitate George C. Marshall.

Cariera de ziarist şi-a început-o la Radio Pro-FM, în 1994. De-a lungul timpului, a fost ziarist, comentator politic şi a deţinut funcţii de conducere în redacţii precum PRIVIREA, EVENIMENTUL ZILEI sau RADIO TOTAL.

George-Cristian Maior s-a născut în 16 noiembrie 1967 în Cluj Napoca. Este preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a Senatului, membru în Comisia pentru drepturile omului, culte şi minorităţi şi al Grupului Parlamentar al Partidului Social Democrat.

A absolvit, în 1991, Facultatea de Drept a Universităţii BABEŞ-BOLYAI din Cluj, dar şi Universitatea George Washington, în 1992, cu specializarea Drept Internaţional şi Comparat.

Maior a fost diplomat în Ministerul Afacerilor Externe, începând cu 1992, şi însărcinat cu afaceri în Irlanda, în perioada 1997-1999. Din decembrie 2000, a fost numit secretar de stat şi şef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantică şi Politică de Apărare din Ministerul Apărării Naţionale. ROMPRES

Adauga un comentariu

*