Si barurile au sarbatorit inceperea anului scolar

La nicio aruncatura de bat, locurile unde se vand bauturi alcoolice sunt gata sa concureze cu liceele care si-au primit elevii deja de o saptamana. Aici vin in pauze, si nu de putine ori in timpul orelor, elevii de la liceele din apropiere la o tigara, la o cafea, sau sa-si astampere setea cu o bere. Este o realitate trecuta cu vederea.

In timp ce elevii isi gasesc refugiu in baruri, politistii spun ca stiu situatia si mai fac raiduri, dar cu toate acestea, nimeni nu deranjeaza activitatea localurilor cu pricina. In aceste conditii, orele cele mai grele au o concurenta pe masura, mult mai ispititoare pentru adolescenti.

Din nefericire, afinitatea elevilor fata de cel mai consumat drog legal din Romania, alcoolul, este incurajata si de comerciantii care isi deschid baruri in apropierea scolilor, chiar daca acest lucru este interzis prin lege. Cu toate ca este ilegal sa comercializeze tigari si bauturi alcoolice minorilor, cei de dupa tejghea nu au nicio retinere cand vine vorba de vanzare mare.

„Disco” in scoala

Colegiul National Pedagogic „Stefan cel Mare” Bacau este una dintre unitatile de invatamant unde problemele legate de barurile din zona, dar si de salile de jocuri par sa nu-si mai gaseasca sfarsitul.

„Grupuri de elevi lipsesc de la ore si colinda barurile din apropiere, este de acord prof.dr. Costica Lupu, directorul colegiului.

Ca nou manager la acestei scoli imi propun sa le ofer liceenilor o alternativa. Prin eforturi financiare proprii voi pune bazele unei statii de radio in scoala. Incercam sa le cream conditii elevilor astfel incat sa-i tinem in ochii nostri. Vom amplasa banci pe aleile din curtea scolii astfel incat tinerii sa nu mai piarda timpul in parc, iar la sfarsitul saptamanii vom organiza diferite activitati educative cu participarea lor, chiar si discoteca.”

O lege de pomana

Hotararea de Guvern nr.128 din 1994 interzice amplasarea barurilor cu vanzare de tigari si alcool in incinta unitatilor de invatamant, in curtile acestor imobile si pe trotuarele sau aleile de acces in institutiile de invatamant.

Limita stabilita este de 500 de metri, insa nici aceasta nu se respecta de fiecare data. Din aceasta cauza, unele scoli au ajuns sa fie inconjurate de tot felul de buticuri de la care elevii isi pot cumpara la orice ora bauturi alcoolice.

Este cazul Colegiului National Pedagogic care are in vecinatate un restaurant cu terasa, deschis nu demult, la nici 20 de metri de institutia de invatamant. „Proprietarul localului a promis ca va inchide terasa odata cu inceperea anului scolar. Chiar daca este la un pas de liceu, nu cred ca elevii vor frecventa acest loc din cauza preturilor ridicate. Dar au alte posibilitati”, a mai precizat directorul Costica Lupu.

Amenzi, puscarie! Ei, si?

Conform legii, comerciantii care vand bauturi alcoolice si tigari minorilor risca o amenda de la 150 mii lei (15 lei RON) la 800 mii lei (80 lei RON), sau inchisoare contraventionala de la 15 zile la trei luni. Doar in cazul repetarii contraventiilor se dispune masura suspendarii activitatii localului public pe o perioada cuprinsa intre 10 si 30 de zile.

Parerea elevilor

„Pe mine nu ma deranjeaza in niciun fel barul din apropierea liceului. Merg acolo doar cand am o ora libera sau atunci cand termin programul la scoala. Impreuna cu mai multi colegi stam ore in sir la o cafea sau la un suc si apoi ne intoarcem la ore. Nu mi se pare nimic neobisnuit sau de condamnat. Nu cred ca localurile ar trebui sa fie desfiintate pentru ca daca un elev vrea sa chiuleasca, o sa gaseasca un alt loc sa-si petreaca timpul: sali de internet, parcuri…”, a declarat Andrei Diaconu, elev.

Rodica ANDRICI

Adauga un comentariu

*