Accidentele rutiere uşoare nu vor mai necesita prezenţa poliţiei

Începând cu 1 decembrie, data de la care va intra în vigoare noul Cod Rutier, şoferii care vor fi implicaţi în accidente uşoare, care nu au drept cauză încălcarea legii şi nu se soldează cu victime, nu vor mai fi nevoiţi să treacă pe la poliţie.

Guvernul a adoptat miercuri, în şedinţa de guvern, o ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codului Rutier, care prevede şi constatarea amiabilă a accidentului rutier între părţi. Pe lângă acest amendament, au fost introduse de asemenea o serie de alte modificări, care au necesitat amânarea aplicării noului Cod Rutier până la 1 decembrie a.c.

Amânarea, a arătat purtătorul de cuvânt al executivului, Oana Marinescu, a fost decisă la cererea Ministerului Administraţiei şi Internelor, astfel încât să poată fi asigurată pregătirea profesională a poliţiştilor şi să fie comunicat public, în mod corespunzător, noile prevederi ale Codului Rutier.

Şoferii se vor putea înţelege, fără medierea poliţiei, în cazul accidentelor care se vor solda doar cu pagube minore şi dacă cel puţin unul dintre ei îşi recunoaşte vina şi deţine o poliţă de asigurare acoperitoare. De asemenea, accidentul trebuie să nu aibă la origine încălcarea legii, fapt care atrage o sancţiune penală.

În aceste condiţii, părţile vor completa doar un formular de constatare amiabilă a accidentului, cu care se vor prezenta la o societate de asigurări, fără a mai trece pe la poliţie.

Noile modificări ale Codului Rutier prevăd totodată sancţiuni aspre pentru conducătorii atelajelor cu tracţiune animală, care circulă pe autostrăzi sau drumuri europene. Dacă vor fi prinşi pe aceste drumuri, ei vor risca să fie amendaţi cu până la un milion de lei, iar în anumite cazuri li s-ar putea chiar confiscarea căruţa.

De asemenea, şoferii care vor merge sau staţiona în mod nejustificat pe banda de urgenţă vor fi amendaţi cu 4-5 puncte pe carnetul de conducere şi o amendă de aproximativ un milion de lei.

ROMPRES

+ Noul cod rutier in varianta pentru telefoanele mobile

Adauga un comentariu

*