Consilier pe probleme de chinezi la CJ Bacau

O delegatie a Ambasadei Chinei la Bucuresti s-a aflat in cursul zilei de ieri in Bacau pentru a discuta cu oficialitatile judetene despre problemele pe care le au cele aproximativ o suta de angajate de origine chineza de la societatea de confectii Sonoma.

Angela Bogea, vicepresedintele Consiliului Judetean Bacau, spune ca din delegatie au facut parte un atasat al Ambasadei Chinei si un consilier pe probleme economice.

„Ne-au rugat sa ii sprijinim in cazul in care vor aparea probleme cu angajatele din China, de la Sonoma, in ceea ce priveste conditiile de munca, si sa anuntam institutiile indreptatite sa ia masuri”, mai spune Angela Bogea.

De la Consiliul Judetean, delegatia chineza a plecat la societatea Sonoma, sa vada exact care este situatia salariatelor asiatice.

„Reprezentantii ambasadei au plecat de la noi la angajator, unde vor verifica contractele de munca si clauzele contractuale, modul in care sunt cazate si li se asigura masa chinezoaicelor, si sa stea de vorba cu acestea”, a precizat vicepresedintele Bogea.

In cele sapte saptamani pe care le au de cand au venit in Bacau, muncitoarele din China nu au parasit aproape deloc locuintele de la periferia Bacaului, aflate sub paza permanenta.

Conducerea societatii sustine ca motivul izolarii strainilor ar fi marea responsabilitate pe care si-a asumat-o angajatorul pentru ei, dar si faptul ca salariatii straini prefera sa stea mai mult in spatiul oferit de firma.

Antonelo Gamba, reprezentantul societatii Sonoma, spune ca li s-au asigurat salariatelor asiatice dormitoare, bucatarie, sala de mese si alte spatii de care au nevoie, conform specificului lor cultural.

„Deocamdata si-au parasit locuintele doar pentru a-si face analizele sau pozele pentru acte la Politie ori pentru a vizita orasul. Au mers peste tot in grup organizat.”

Adauga un comentariu

*