Dosarul RAFO-Carom a ajuns în instanţă cu 207 volume

Dosarul RAFO-Carom a fost distribuit aleator unuia dintre judecătorii care s-au pronunţat asupra mandatului de arestare preventivă a Marian Iancu, astfel că procesul ar putea fi amânat chiar de la primul termen programat pentru luni, 4 septembrie, la Tribunalul Bucureşti.

rafo onestiJudecătorul Niculina Alexandru are dealtfel în soluţionare şi dosarul din care s-a disjuns cercetarea împotriva celor doi timişoreni, în care Corneliu Iacobov este judecat pentru spălare de bani, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în legăturile cu afacerile derulate la Rafo Oneşti.

Rechizitoriul de peste 500 de pagini al dosarului RAFO-Carom, trimis în instanţă în 24 august, este însoţit de nu mai puţin de 207 volume de acte şi declaraţii.

Monumentala operă a procurorilor DIICOT cuprinde declaraÅ£iile a 130 de martori, printre care fostul ministru al finanÅ£elor Ovidiu MuÅŸetescu, dar ÅŸi partenerii de afaceri ÅŸi rudele inculpaÅ£ilor din dosar – Octavian Iancu (fratele celui inculpat în dosarul RAFO-Carom), Corneliu Iacobov, Tiberiu Tender (fratele lui Ovidiu Tender).

Raportul de expertiză, documentele financiar-contabile ale firmelor din grupul VGB, ale Tender SA şi Carom reprezintă mai mult de două treimi din volumul dosarului penal, în timp ce declaraţiile martorilor şi lucrările propriu-zise ale cauzei nu se întând pe mai mult de 69 de volume.

Facturile fiscale emise de Carom către VGB Impex au fost cusute în 10 volume de câte aproximativ 500 de pagini fiecare.

Documentele justificative prezentate de Carom pentru constatarea investiţiilor ocupă alte şase volume din dosar, cu câte 300 de pagini în medie fiecare.

Facturile fiscale care, spun procurorii, au stat la baza acumulării debitului de aproximativ 1.400 de miliarde de lei şi care a făcut obiectul contractului de cesiune de creanţă, ocupă patru volume, cu câte 450 de pagini fiecare.

La dosarul RAFO-Carom a fost cusută inclusiv o planşă foto care arată reactorul R201 vândut de RAFO, la un preţ supraevaluat, către VGB Impex. Pentru 714 milioane de lei, susţin anchetatorii, VGB Impex a cumpărat o piesă inutilizabilă care într-o parcare din Arad.

Pe lângă zecile de volume conţinând chitanţe şi facturi, contracte şi adrese ale firmelor coordonate de Tender şi Iancu, se află şi 152 de pagini ale interceptărilor din mediu ambiental folosite de procuroril pentru a-l aresta preventiv pe Tender pentru că ar fi încercat să-l influenţeze pe expertul desemnat de parchet Cristian Bejenaru.

De asemenea, procurorii au legat la volumul 31, 170 de file conţinând transcrierile convorbirilor telefonice dintre Marian Iancu şi Toader Găureanu, interceptate încă din 2003 în baza unui mandat de siguranţă naţională.

Din dialogul celor doi, susÅ£in procurorii, rezultă intenÅ£ia de a evita achitarea taxelor ÅŸi accizelor la bugetul de stat pentru produsele procesate ÅŸi distribuite de RAFO OneÅŸti. „Din redări rezultă că Marian Iancu a hotărât ca activitatea de procesare să fie trecută pe SC Carom SA atunci când RAFO a început să aibă datorii prea mari la buget, fiind în pericol de a-i fi sechestrate activele de către Minsiterul FinanÅ£elor”.

NewsIn

Comentarii

  1. Slava Domnului.Sa speram ca vor fi aspru pedepsiti.

Adauga un comentariu

*