Tender a ieÅŸit din arest

Ovidiu Tender a declarat, luni, la ieÅŸirea din arestul Cercetărilor Penale, că este fericit pentru că „instanÅ£a a reuÅŸit să demonteze toate poveÅŸtile pe care procurorii le-au inventat” despre operaÅ£iunile derulate de el în afacerea RAFO-Carom.

ovidiu tender eliberat din arest„InstanÅ£a a reuÅŸit să demonteze toate poveÅŸtile pe care procurorii le-au inventat timp de un ÅŸi jumătate”, a declarat Ovidiu Tender, la ieÅŸirea din arestul Cercetărilor Penale.

„Cert este că timp de un an ÅŸi jumătate s-au Å£esut o grămadă de poveÅŸti ÅŸi s-au făcut abuzuri care nu au putut să se constitue într-un rechizitoriu care să poată sta în faÅ£a instanÅ£ei. Nu au reuÅŸit să creeze o poveste reală”, a susÅ£inut Tender, referitor la modul în care procurorii DIICOT au instrumentat cazul RAFO-Carom.

El a insistat asupra unei contradicÅ£ii constitutive a acuzaÅ£iilor, ÅŸi anume pe faptul că întregul dosar este construit, spune Tender, pe un prejudiciu adus de omul de afaceri lui însuÅŸi: „Vreau să vă rog să fiÅ£i atenÅ£i că nu e vorba de un prejudiciu adus statului, ci se invocă o pagubă a mea către mine.

Eu, ca patron, sunt acuzat că m-am furat pe mine”, a declarat timiÅŸoreanul.
Curtea de Apel a decis, luni, punerea imediată în libertate a lui Ovidiu Tender, înlocuind măsura arestării preventive cu interdicţia de părăsire a ţării, după ce a judecat recursul înaintat de procurorii DIICOT împotriva hotărârii Tribunalului Bucureşti de a-l elibera pe omul de afaceri timişorean.

Prine sentinţa de luni se revine la situaţia de acum şase luni, când Tender era liber şi avea doar interdicţie de ieşire din ţară.

Dosarul RAFO-Carom se va judeca, prin urmare, cu toţi inculpaţii aflaţi în stare de libertate. Rechizitoriul a fost finalizat şi trimis în instanţă, în 23 august. Primul termen din acest foarte mediatizat dosar a fost fixat pentru 4 septembrie.

Curtea de Apel a discutat, duminică, recursul procurorilor împotriva hotărârii de judecare în stare de libertate a omului de afaceri Ovidiu Tender şi a anunţat, după aproximativ o oră şi un sfert, că se va pronunţa asupra arestării luni, la orele 14.00.

În pledoaria sa, Ovidiu Tender a declarat că este aberantă concluzia procurorilor care îl acuză, prin rechizitoriul RAFO-Carom, că s-ar fi prejudiciat singur prin operaţiunile considerate ilicite cuprinse la dosar.

Pe de altă parte, noii apărători ai lui Tender au susţinut că acuzaţiile de înşelăciune nu au temei legal şi nu sunt formulate pe baza unor probe solide şi suficiente. Avocatul Petre Buneci şi-a început, de altfel, peldoaria enumerând mai multe erori săvârşite de anchetatori în cuprinsul investigaţiei.

Tribunalul Municipiului Bucureşti a hotărât sâmbătă ca omul de afaceri Ovidiu Tender să fie judecat în stare de libertate.

Din rechizitoriu reiese că infracţiunile comise de întregul grup au vizat, pe de o parte, încheierea unor contracte de cesiune creanţă şi de garanţie reală mobiliară în raport cu SC Carom SA Oneşti, iar pe de altă parte, relaţiile comerciale nelegale derulate de SC VGB Impex SRL Bucureşti în raport cu SC Rafo SA Oneşti.

Anchetatorii au reţinut în rechizitoriu că, în perioada 2002-2004, Ovidiu Lucian Tender, Marian Alexandru Iancu, Cicilia Dumitrescu şi Marin Badea în calitate de asociaţi, administratori de fapt, respectiv de drept şi directori sau angajaţi ai SC Tender SA Timişoara, SC VGB OIL SRL Bucureşti, SC VGB IMPEX SRL Bucureşti şi SC Carom SA Oneşti, s-au asociat pentru a desfăşura o intensă activitate infracţională în urma căreia SC Carom SA Oneşti a suferit un prejudiciu de 1.434 miliarde lei.

Potrivit rechizitoriului, Tender este acuzat de înşelăciune, întrucât, împreună cu Marian Alexandru Iancu şi Cicilia Dumitrescu, ar fi indus în eroare fostul APAPS – Departamentul Post-privatizare în legătură cu îndeplinirea obligaţiilor asumate de SC Tender SA Timişoara prin contractul de vânzare-cumpărare acţiuni, respectiv, de a efectua investiţii tehnologice, de mediu şi de capital de lucru la SC CaromSA Oneşti.

Cea de-a doua infracţiune de care este acuzat Ovidiu Tender, instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanei, în formă calificată şi continuată, a fost comisă, potrivit rechizitoriului, în calitate de asociat la SC Carom SA Oneşti prin SC Tender SA Timişoara şi folosindu-se de poziţia sa dominantă de acţionar majoritar cu 51% acţiuni, dar şi de creditor.

Cea de-a treia infracţiune de care este acuzat Tender, constituirea şi apartenenţa la un grup de crimă organizată, ar consta, potrivit procurorilor, în faptul că întreaga activitate infracţională din perioada iunie 2002-decembrie 2004 a grupului Tender- Iancu- Dumitrescu- Marin s-a derulat în vederea obţinerii în mod fraudulos de fonduri a căror sursă ilicită a fost disimulată, prin încheierea unor contracte comerciale nelegale.

O altă infracţiune de care este acuzat Tender, spălare de bani, ar fi dovedită, potrivit procurorilor, din probele administrate în cauză şi din informările Oficiului Naţional de Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor. Tender împreună cu Iancu ar fi realizat circuite financiare frauduloase, bazate pe relaţii comerciale nelegale, în scopul ascunderii originii ilicite a acestora, reciclând în acest mod suma de 1.193.260.337.735 lei.

Infracţiunea de spălare de bani în formă continuată, de care este acuzat Tender, ar consta în aceea că pentru a putea sustrage şi folosi în scop personal suma rezultată din încheierea nelegală a contractului cesiunii de creanţă, inculpatul a încheiat un nou contract de cesiune de acţiuni vizând achiziţionarea unui pachet de 86,5% acţiuni aparţinînd SC Talc Dolomita SA Hunedoara, prin care s-a fixat un preţ supraevaluat al acţiunilor achiziţionate, de 220 miliarde lei, pentru a disimula şi a ascunde sursa ilicită de provenienţă a banilor.

Suma ar fi fost folosită de Tender în scop personal, 50 miliarde lei fiindu-i restituiţi de societate cu titlu de rambursare creditare.

Newsin

Adauga un comentariu

*