Stavarache vizeaza noua escrocherie- gigant a asigurarilor de locuinte

Obligativitatea incheierii politelor, dublata de sustinerea bugetara a celor cu venituri mici, ajuta firmele de profil agreate de primarul Romica sa incaseze anual sume fabuloase.

Cel mai mare „tun” al Aliantei D.A.

Dupa cum se stie, guvernul a pus pe tapet ordonanta de urgenta privind asigurarea obligatorie a locuintei. Interesant este ca, daca in Occident fiecare proprietar isi alege felul politei pe care o plateste din propriul buzunar, la noi prevederile ordonantei sunt legate direct de bugetul de stat.

Mai pe romaneste, cu sprijinul „Programului Roman de Asigurare la Catastrofe”, ce va fi reasigurat la randul sau pe piata externa, Alianta aflata la guvernare va da, probabil, cel mai mare „tun” din ultimii ani bugetului de stat, sumele vehiculate fiind de ordinul a mii de miliarde ROL anual.

Cum studiul privind zonele de risc catastrofic din Romania este intocmit de administratiile locale, nici primarul Romeo Stavarache nu putea scapa o asa plevusca, asa ca drumurile facute la Bucuresti n-au fost in zadar.

Pentru neavizati, „Programul Roman de Asigurare la Catastrofe”, la care a subscris si Romica – „Primarul fara frica” (de lege), este organizat de Asociatia pentru Initiative Civice(AIC), la care sustin reprezentanti ai guvernului, ai pietei asigurarilor, ai Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor(CSA), precum si cei ai autoritatilor locale si are ca scop final transpunerea in viata a controversatului proiect de asigurare obligatorie a locuintelor (cu bani publici) împotriva dezastrelor naturale.

Afacerea „Premium” a lui Romica

De partea cealalta, specialistii sustin ca, in termeni reali, obligativitatea cetatenilor romani de a achita „asigurarea de locuinta”, cu sprijin de la buget, nu se justifica!

Cu alte cuvinte, aceasta afacere ascunde cu totul alte interese, nicidecum grija pentru siguranta cetateanului roman. Rezumandu-ne strict la problema asigurarilor de locuinte din Bacau, se poate sustine ca primarul Stavarache a mai invatat ceva de la „inginerii” financiari de la Bucuresti.

Acestia, motivand cu cautarea unor solutii care sa limiteze drastic despagubirile acordate de stat persoanelor afectate de incendii, cutremure, inundatii si alte catastrofe, vor introduce asigurarile obligatorii pentru locuinte, care are ca rezultat final impovararea bugetului de stat cu sume astronomice.

Ilegalitatea pleaca chiar de la sustinerea bugetara a platii politelor, la acest capitol firmele agreate de edilul Bacaului, fie ele si recomandate de mai marii de la Bucuresti, urmand sa aiba onorate plati la care nici nu visau.

In final, vom explica in ce consta „tunul” guvernantilor, la care a subscris si Romeo Stavarache. Astfel, ordonanta de urgenta amintita prevede introducerea asigurarilor obligatorii pentru toate locuintele si constructiile aflate in proprietatea persoanelor fizice si juridice, cu prime anuale cuprinse intre 10 si 20 de euro (totusi, preturile vor fi diferentiate in functie de anumite criterii).

Si, cum nu poti obliga cetatenii cu venituri mici sa plateasca sute de mii de lei vechi pe an pentru polite, atunci s-a avansat ideea ca „persoanele defavorizate sa beneficieze de subventii acordate de stat”, in prima faza, sumele asiguratorii venind din…imprumuturi straine.

Interesant, referindu-ne sctrict la Municipiul Bacau„ persoanele defavorizate” vor fi tot cele care apar in scriptele primariei lui Stavarache, deci tot edilul decide cine si cand sa primeasca polite de asigurare pe banii statului. Iar pentru a se asigura de acoperirea legii, s-a apelat la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA ).

Tot ca edil local, Romeo Stavarache va avea grija ca „primele de asigurare” sa fie colectate de catre firmele de profil agreate, care sa le cedeze apoi, in schimbul nelipsitului comision comercial, unui „pool” constituit ca o entitate privata, iar aici vorbim de firmele locale de asigurari, care vor prelua o parte din riscuri.

Deci, o veritabila afacere „Premium” (si) pentru Stavarache, un business considerat „fara risc” pe motiv ca o mare parte din sumele datorate politelor obligatorii vor fi suportate de catre bugetul de stat.

Iar cum banii pentru polite vin atat de la Bucuresti cat si de la bugetul local, asteptam cu nerabdare licitatiile pentru desemnarea firmelor ce se vor implica in asigurarea obligatorie a cladirilor din Bacau. Ne bazam pe transparenta decizionala, deja celebra, a edilului „Romica fara frica” (de lege)!

Ultima ora – Dupa ce s-au consultat cu firmele de asigurari, autoritatile au modificat proiectul legislativ privind asigurarea obligatorie a locuintelor, eliminand prevederea privind constituirea unei societati de reasigurare la capitalul careia sa participe firmele de profil. Autoritatile au analizat obiectiile companiilor de profil si au admis modificarea unor prevederi.

Altfel, guvernul se va împrumuta de pe pietele externe cu o suma de ordinul sutelor de milioane de euro pentru capitalizarea „pool”-ului si plata primelor de asigurare în primul an, pentru sprijinirea schemei de asigurare.

Beneficiarii de ajutor social nu vor fi obligati sa achite primele de asigurare, iar în cazul apartamentelor de bloc asigurarea locuintelor va putea fi realizata de catre asociatiile de proprietari. Valoarea anuala a primelor de asigurare va fi cuprinsa între 10 si 20 de euro, în functie de tipul de locuinta.

La o prima de 10 euro, valoarea asigurata este de 10.000 de euro, iar prima de 20 de euro corespunde unei valori de asigurare de 20.000 de euro.

Bogdan PAPADIE

Adauga un comentariu

*