Multe fraude de pe eBay duc în România

Multe din fraudele de pe eBay duc în România, scrie ediţia electronică a publicaţiei Sun Times. Cu astfel de neplăceri s-a întâlnit şi Stacey McBride, care a hotărât să-şi vândă inelul de logodnă în valoare de 10.400 dolari. A publicat anunţul pe eBay şi a primit o ofertă. Numai că a avut ghinion.

ebay scam fraudUn anume Christian Hamilton a dat răspuns anunţului cerând ca inelul să fie trimis pe adresa North Kenmore, nr 6100, în Chicago.

De asemenea, el i-a trimis un link către un serviciu ‘escrow’ care i-ar fi predat banii în momentul în care marfa, inelul, ajungea la destinatar. Personajul, la fel ÅŸi serviciul de escrow au dispărut, la fel ÅŸi bijuteria.

Peste 300 de plângeri referitoare la fraude de pe eBay se îndreaptă spre Chicago şi vin din partea unor victime din alte state americane care pierd milioane de dolari în asemenea inginerii pe Internet.

Centrul pentru plângeri privind fraudele pe internet primeÅŸte sute de sesizări pe zi din partea americanilor. Multe din aceste fraude duc către România, unde infractorii folosesc Internet – cafe-urile pentru a nu fi depistaÅ£i, menÅ£ionează Sun Times.

Reţelele controlate de români sau de persoane din alte state est-europene se află în spatele multor infracţiuni de acest fel din Chicago. Sediile lor ar putea fi localizate în partea de nord a oraşului.

În urmă cu un an, autorităţile federale din Chicago l-au condamnat pe Adrian Florin Fechete pentru că a prăduit de 120.000 dolari anumite persoane care credeau că pot cumpăra ceva ce pierduseră la licitaţia de pe eBay.

Chicago a devenit un fel de centru al fraudelor prin eBay în ultimii ani. Dependenţii de droguri şi alţi imigranţi sunt recrutaţi pentru a face treburile mărunte ale celor ce se află în spatele infracţiunilor. Aşa s-a întâmplat şi în cazul unui transfer de bani prin Western Union către Chicago.

Aceştia predau banii şefilor de reţele din Chicago, care îi plasează mai departe către ţări ca România sau alte state. Prin faptul că aleg victime numai din afara oraşului, infractorii profită de faptul că autorităţile din Chicago nu se pot ocupa de caz.

William Dorman poate fi considerat norocos. El a încercat să cumere un Jaguar X5 pentru suma de 2,500 dolari, într-o falsă acÅ£iune „second-chance”.

Dorman ÅŸi soÅ£ia sa pierduseră licitaÅ£ia pentru Jaguar când ‘produsul’ a fost iarăşi scos la licitaÅ£ie de un bărbat din Downstate Marion.

Printr-o metodă încă necunoscută, infractorii au găsit adresa de e-mail a lui Dorman şi i-au trimis o scrisoare electronică oficială, care conţinea logo-ul eBay şi prin care i se oferea încă o şansă pentru a cumpăra maşina.

„VeÅŸti bune!”, scria în e-mail, „Următorul produs eBay, pentru care aÅ£i licitat suma de 2,500 dolari în data de 13 August 2006, ora 19:43:53, este acum disponibil pentru a fi cumpărat”.

Dorman a fost de acord să cumpere maÅŸina ÅŸi a trimis un fax cu numărul de transfer Western Union către „agentul eBay autorizat” din Chicago, care îşi spunea Constantin Podea.

În momentul în care a sunat vânzătorul, care se numea Laura McCartney, iar ea i-a spus că nu poate discuta timp de trei ore, Dorman a devenit suspicios şi a alergat la oficiul Western Union unde a oprit transferul de bani.

„Dacă aÅŸ fi ajuns cu 10 minute mai târziu, aÅŸ fi fost tras pe sfoară „, a continuat acesta.

Kaelynn Wolfe, o studentă de 21 de ani din Washington , nu a fost aşa de norocoasă. Ea a crezut că poate cumpăra prin eBay, pentru suma de 3,000 de dolari, un autovehicul Ford Eclipse, maşina visurilor sale.

„Vânzătorul” locuia în New York, dar reprezentantul eBay era în Chicago, potrivit e-mail-urilor primite în timpul tranzacÅ£iei. Ea nu a mai auzit de „reprezentantul eBay” după ce i-a trimis banii prin Western Union.

„Am făcut tot ce am putut să cumpăr maÅŸina pe care mi-am dorit-o întotdeauna”, spune Wolfe. „Am un fiu de 2 ani. Nu m-am gândit niciodată să intru pe site-ul oficial eBay, să citesc regulile. De acum aÅŸa voi face. Probabil nu îmi voi recupera banii niciodată.

Amos News

Adauga un comentariu

*