Telenovelele ii trimit la scoala

In Bacau sunt in total 5.400 de prescolari, elevi si studenti rromi. Numarul este al celor care isi declara etnia.

tigani rromi gypsySunt insa si rromi care isi ascund apartenenta etnica, declarandu-se romani. „Sunt persoane care din motive diverse nu isi declara etnia. Fiecare om are libertatea sa aleaga. In realitate, numarul elevilor rromi depaseste 5.400”, a precizat Anghel Nastase, inspector de specialitate pentru minoritati in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Bacau.

Principala motivatie a prichindeilor care vin la scoala este sa stie sa citeasca la telenovele si sa-si ia carnetul de soferi cand vor creste mari. Mai nou, ei au constientizat ca absolvirea unor scoli ii poate ajuta sa duca un trai mai bun.

La liceu – doar 60

Saracia isi spune cuvantul. Dintre toti absolventii de clasa a VIII-a de anul aceasta, 60 au depus cereri de continuare a studiilor la licee sau scoli de arte si meserii. Dar nu toti vor fi liceeni. O parte renunta dupa rezultatele obtinute la testele nationale. Multi dintre cei care s-au inscris in clasa I au renuntat pe parcurs la scoala.

Este cazul fetelor care apuca sa faca sase – sapte clase pana se marita. O data cu maritisul, elevele, devenite sotii si chiar mame, abandoneaza scoala. Traditia isi spune cuvantul. Si totusi, cerintele lumii actuale par sa-i indeparteze pe unii rromi de traditii.

„Fetele rromilor caldarari se marita la varste foarte fragede: 11, 12 ani. Dar sunt parinti care ii trimit pe copii la scoala, chiar daca intre timp au aparut si nepoti”, a marturisit inspectorul Anghel Nastase.

Un proiect PHARE, un inceput

Pas cu pas, din ’90 incoace, au fost promovate programe de integrare a rromilor in societate, accentul fiind pus mai ales pe reducerea analfabetismului.

De anul trecut, in 19 scoli din judetul Bacau se deruleaza proiectul PHARE pentru populatia dezavantajata, numit „Scoala atractiva si primitoare pentru toti”. In cateva cuvinte, scoli mai bine dotate, cosilieri si profesori specializati si…mai multi rromi care sa vada copertile abecedarului.

Profesorii rromi, rari ca iarba de leac

Dintre cei 5.400 de elevi, 3.000 studiaza limba rromani in 22 unitati scolare bacauane. Mai exista aprobare pentru inca opt unitati. Dar problema cea mai mare este cea a dascalilor. „Trebuie sa-i convingem pe cei care isi continua studiile liceale sa se intoarca in sate ca invatatori.

Multi promit ca se vor intoarce. Deja sapte absolventi si-au tinut promisiunea.

Cu toate acestea, pe profesorii de limba rromani ii poti numara pe degete”, este de parere inspectorul Nastase.

Rromi nestiutori de limba

In localitatea Lipova traiesc rromii nestiutori de limba. Ei sunt tigani cu acte in regula, dar nu stiu sa vorbeasca limba rromani. Cu timpul, batranii care stiau sa vorbeasca in graiul lor s-au prapadit. Traditia o data cu ei. Acum, lipovenii isi doresc sa invete macar la scoala limba rromani. „Lipovenii recunosc faptul ca sunt tigani, dar sunt nestiutori de limba”, a spus Anghel Nastase.

De la cort, la Academia de Politie

Pentru prima oara. Absolventii de liceu de etnie rroma cu diploma de bacalaureat au avut ocazia sa se inscrie pe cele cinci locuri rezervate la Academia de Politie, si pe tot atatea la Jandarmerie. Absolventii de rromi se pot inscrie si la alte facultati.

Spre exemplu, la Universitatea din Bacau, pentru anul universitar 2006-2007, s-au pus la dispozitie 18 locuri, din care opt la Facultatea de Inginerie si zece la Facultatea de Stiinte Economice si la cea de Litere. „Putini sunt interesati de inginerie. In schimb, locurile la stiinte economice sau litere sunt tot mai vanate”, a spus inspectorul Nastase.

Nume de imprumut

Zambil, Zorro, Mercedesa, sunt cateva dintre numele purtate de copiii rromi. „Numele cu accente hispanice, imprumutate din telenovele, sunt preferatele parintilor rromi, ne spune Ana Sasu, sef de serviciu in cadrul Starii Civile Bacau. De precizat este faptul ca parintii rromi nu isi declara etnia de care apartin. Ei spun ca sunt romani, chiar daca limba pe care o vorbesc ii tradeaza de cele mai multe ori”.

Nume mai putin obisnuite ca Armando, Renaldo, Alejandro Politica, Elvis sau Trandafira sunt de asemenea, in topul celor mai uzuale nume in familiile de rromi. Copiii mai sunt botezati cu nume de tari: Venezuela sau Grecia.

Rodica ANDRICI

Adauga un comentariu

*