Sub privirile neputincioase ale ´organelor´, produsele pirat au invadat pietele Bacaului

´Marfurile´ sosite pe filiera China, Turcia, Bulgaria si Ucraina continua sa dea batai de cap autoritatilor romane. Asta dupa ce cu putin timp in urma oficialitatile romane de rang inalt, au spus ca ´pirateria pune in pericol insasi siguranta nationala a Romaniei´.

panasoanicPresiunile exercitate de mediul de afaceri din Romania, reconsiderarea pozitiei ministerelor autohtone implicate in activitati de import si export, precum si sesizarile venite de la populatie, sunt trei motive pentru care s-a tras semnalul de alarma vizavi de produsele contrafacute, care de peste 10 ani au invadat pietele din Romania si implicit pe cea a Bacaului.

La colturile de strada din municipiu, sau prin pietele agro-alimntare, nu putin au fost cei tentati sa cumpere aparatura electro- casnica marca „Bosch”, „Philips”, ori „Panasonic”, sau alte produse electronice de firma.

Este si cazul bacauanului G.B., care a cumparat pentru 50 de RON un pistol de gaurit, dar pe care, spune el, l-a folosit doar 10 minute.

„M-am bucurat cand am auzit pretul. Initial rromii care m-au abordat au vrut 70 de RON, dar pana la urma l-au lasat la 50. Era un pistol marca „Bosch”, identic cu cele afisate in magazinele consacrate. Dupa ce am vazut ca am luat teapa, m-am dus la reprezentanta firmei si acolo m-au lamurit.

Scula provenea din Ucraina, fusese adusa la targul de la Suceava si de acolo a ajuns la Bacau”, a declarat cel pagubit.

Alte exemple se pot gasi in pietele municipiului, acolo unde peste noapte pantofii sport „Nike’ devin „Mike”, sculele „Panasonic” s-au transformat in „Panatronic”, sau produselor firmei „Adidas” le apar la vinzare un „d”, devenind „Adiddas”.

Turcii au incercat de curand sa ne fenteze cu Dacii in toata regula chiar daca pe masini se regaseau insemnele constructorului francez, „Renault”, iar lista ar putea continua.

In acelasi context, tot fumatorul stie ca de la ambulanti, se pot cumpara tigari din tarile CSI, la preturi cu mult sub cele de piata, mult mai proaste calitativ, dar cu insemnele de firma la care altii, au lucrat spre consacrare mai bine de 100 de ani.

La Vama interioara de la Bacau, seful de aici, Vasile Soiman, spune ca „intregul sistem vamal se lupta cu fenomenul de contrafacere al produselor. Bacaul a fost evitat pana acum de asemenea afaceristi, dar beculetul nostru este aprins in permanenta. La nivel central functioneaza un organism care lupta cu asa ceva.

In Europa exista un fel de „Interpol” care urmareste produsele contrafacute si pe cei care le produc. La Bacau nu am dat peste produse contrafacute. Am confiscat in schimb alte marfuri, in valoare de peste 156 de milioane de lei vechi”.

De la Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC), ni s-a spus ca „pe linia produselor piratate nu am primit nici un fel de sesizari. Probabil si din cauza ca noi, romanii, inca lucram la o selectie de calitate a produselor pe care le cumparam”, a precizat directorul Claudiu Balan.

Dar chiar daca oficialitatile bacauane tin sa ne linisteasca, cele de la Bucuresti au recunoscut „pirateria brand-urilor a devenit o afacere de mari proportii.”

De la falsificarea tricourilor, hanoracelor, jucariilor, a costumelor de haine si incaltamintei, s-a trecut la contrafacerea mingilor de fotbal, bijuteriilor de casa si lenjeriei intime, produse de producatori celebri. (Florin NISTORESCU)

Adauga un comentariu

*