Consacrare si aniversare la Somusca

O mare de oameni s-a adunat sambata, 5 august, in localitatea Somusca pentru a asista la poate cel mai semnificativ eveniment al comunitatii in cei 225 de ani de atestare documentara a satului: consacrarea (sfintirea) Bisericii „Sfantul Luca”.

Consacrare si aniversare la SomuscaMomentul a atras deopotriva locuitori din Somusca, din satele sI comunele invecinate, inalte fete bisericesti, reprezentanti ai autoritatilor locale. Parca si Dumnezeu a poposit pentru cateva ceasuri in acea zi la Somusca, dovada fiind vremea deosebit de frumoasa care a permis desfasurarea manifestarilor in toata splendoarea lor.

In jurul orei 10, in vecinatea Bisericii „Sfantul Luca”, din satul Somusca, comuna Cleja, nu mai gaseai un loc. Mii de oameni venisera sa asiste la ceremonia consacrarii noii biserici, precum si la manifestarile dedicate implinirii a 225 ani de la prima atestare documentara la localitatii.

Au raspuns invitatiei primarului Ioan Joca, emotionat dar la inaltimea evenimentelor, senatorul Catalin Mardare, presedintele Consiliului Judetean, Dragos Benea, consilierul judetean Dorian Pocovnicu, prof. dr. Anton Cosa, autorul unei lucrari de exceptie : „Comunitatea catolica din Somusca”.

La fel de emotionat, alaturi de primarul Joca, a fost si preotul paroh Francisc Maties. Emotionat pentru finalizarea celei mai mari realizari a domniei sale ca preot al comunitatii Somusca, dar sI datorita inaltelor fete bisericesti care au fost prezente la ceremonia de consacrar: nuntiul apostolic al Bucurestiului si Chisinaului, Jean Claude Perrisse ( ambasadorul Vaticanului si trimisul Papei Benedict al VI-lea), Episcopul Diocezei de Iasi, Petru Gherghel, decanul de Bacau al Episcopiei Romano Catolice, Isidor Dasca. Acestia, insotiti de un sobor de zeci de preoti, aveau sa oficieze slujba de consacrare a bisericii „Sfantul Luca”, atentie, singura din Romania cu acest hram!.

„Sfantul Luca”, hramul bisericii din Somusca

Din punct de vedere ecleziastic, Parohia Somusca a luat fiinta in 1968, iar pana in 1996 a avut ca filiala comunitatea Ciucani. In 1901 s-a construit prima biserica de zid, care a suferit ulterior avarii serioase de pe urma cutremurelor din 1940- si 1977. Pe locul acelei biserici, care a avut hramul „Sfanta Treime”, se va construi, incepand din 1990, actuala biserica cu hramul „Sfantul Luca”, pe timpul parohului Mihai Gal. Luca este considerat de biserica drept autorul celei de- a treia Evanghelii.

Exista exegeti care presupun o intalnire personala intre Sfantul Luca si Prea Curata Fecioara Maria si nu exclud posibilitatea ca insasi ea sa-i fi dictat imnul sublim ce l-a inaltat catre Atotputernicul la intalnirea cu mama lui Ioan Botezatorul. Sfantul Luca a retinut cateva parabole si cuvinte ale lui Isus, pe care ceilalti evanghelisti nu le amintesc: prabola drahmei pierdute, a fiului risipitor, a vamesului si farizeului, a lui Lazar cel sarac si bogatul nemilostiv.

Tot el a retinut cuvintele lui Isus despre femeia pacatoasa: „I se iarta pacatele ei multe, pentru ca mult a iubit”.

Somusca la 225 ani de la prima atestare

Denumirea initiala a localitatii a fost Somosca. Numele de azi este o varianta recenta. Despre prezenta oamenilor in aceste zone se mentioneaza in „Status Animarum”(Starea Sufletelor) din 1781, cel mai vechi recensamant al catolicilor din Somusca, intocmit de preotul Aloysius Maftei, paroh la Faraoani pe atunci. In cadrul acestei „stari a sufletelor” care se gaseste intr-un registru al Parohiei Faraoani, de care apartinea atunci din punct de vedere religios localitatea Somusca, apare si satul „Somoska”, situatie perpetuata si in cartea starii sufletelor” din 1793, anul infiintarii Parohiei Cleja.

Istoria unei biserici

In 1990, la indemnul preotul paroh Mihai Gal, comunitatea din Somusca s-a decis sa-si construiasca o noua biserica. Pe 15 iulie s-a sfintit piatra de temelie a noii biserici. In prima instanta, hramul a fost tot Sfanta Treime, dar ulterior, preotul Gal a decis sa-l schimbe, dar a intampinat rezistenta din partea enoriasilor, dar in cele din urma hramul Sfantul Luca a fost acceptat de toata lumea. Motivul decisiv a fost ca in ziua de 18 octombrie 1990, de Sfantul Luca, s-a inceput saparea temeliei noii biserici. Proiectul a fost facut de firma „Amfora”, din Bacau.

Inginerul care supraveghea lucrarea a murit intr-un accident de masina iar lucrarile au fost supravregheate de insusi preotul Mihai Gal. Din 1998, preot paroh la aceasta comunitate a fost numit Francisc Maties. Muncitorii erau aproape in totalitate din Somusca.

Biserica fost terminata nu numai cu ajutorul credinciosilor din comunitatea Somusca, ci si cu al celor venite din partea Episcopiei de Iasi, „Kirche in Not (Germania), Pr. Alexandre Kruppo (America), d-na Josephine Rose Buehner (America), Renato Morgandi (Bergamo), Grupul Misionar din Bergamo condus de Don Davide Rota, Ministerul Culturii, dar si datorita ajutorului primit de la primarul comunei Cleja, Ioan Joca.

Ioan Joca, primarul comunei Cleja: “E impresionant sa vezi la cel mai important eveniment al comunitatii din Somusca atatia oameni! Toate manifestarile acestei zile le sunt dedicate lor si le merita cu prisosinta. Eu personal le doresc numai bucurii si prosperitate!”

Catalin Mardare, senator : “Comuna Cleja si localitatea Somusca le cunosc bine inca de pe vremea cand eram prefect. O comunitate cu oameni harnici, cinstiti si capabili sa realieze constructia unei asemenea Biserici. Putine sate se pot mandri cu astfel de lacase de cult”.

Jean Claude Perrisse , nuntiu apostolic : “Am auzit de eforturile comunitatii din Somusca pentru constructia acestei Biserici si am tinut sa asist personal la ceremonia de consacrare. Ii felicit pe locuitorii Somuscai, pe primarul acestei localitati si, mai ales, pe preotul paroh care a pus la bataie ambitia si credinta in Dumnezeu, reusind aceasta mare realizare.”

Dragos Benea, presedinte Consiliul Judetean: “Am raspuns invitatiei domnului primar Joca si a locuitorilor pentru a asista la un eveniment unic intr- o comunitate sateasca. Cine a vazut sambata marea de oameni din Somusca si Biserica abia construita, scaldata in razele soarelui, a inteles de ce Lucian Blaga a spus ca vesnicia s-a nascut la sat!”

Adauga un comentariu

*