Viata la tara: Parava si razesii lui Stefan

Comuna Parava, situata la 35 km de Bacau, are o populatie de 3409 locuitori, raspanditi in patru sate, Parava, Dragusani, Radoaia si Teius. In comuna functioneaza sase scoli, sunt sase biserici si doua camine culturale.

PARAVA BACAULocuitorii comunei Parava se considera razesi de-ai lui Stefan cel Mare. Legenda spune ca domnitorul Moldovei ar fi dat drept donatii unor viteji plaiesi ai sai, Parvu si Dragus, mosii in aceste locuri. De aici si denumirea localitatilor Parava si Dragusani. Cat despre satul Radoaia, denumirea se trage de la Rada, sau Radita, o fata care ar fi fost rapita de haiduci si omorata in acele locuri. Pentru ca unul din sate era inconjurat de paduri de tei, el a primit numele de Teius. Comuna Parava a aparut ca unitate adminstrativa in 1956.

Drumurile, obsesia primarului

„Inca din 2000, de cand am fost ales primar al comunei, am fost preocupat de starea drumurilor din comuna. Toate au fost reabilitate, balastate, s-au refacut santurile, asa incat putem spune ca drumurile din Parava arata destul de bine. Totul a fost facut cu bani de la bugetul local si de la Consiliul Judetean”, spune primarul Constantin Andrei. Insa actiunea de reabilitare a cailor de acces nu s-a ispravit aici.

„Am construiit un pod nou din beton, in valoare de 800 milioane lei in punctul „Drobota”, din satul Dragusani, peste paraul cu acelasi nume. De asemenea, am ridicat un alt pod cu culee din beton si suprastructura din lemn in punctul „Corduneanu”, peste paraul Parava. Urmeaza sa mai construim unul in punctul „Ghigea Gheorghe” peste acelasi parau, asigurand legatura dintre satele Parava si Teius.

Am facut o deviere cu un tub de beton cu diametrul de 1, 5 m, existand studiu de fezabilitate pentru acest pod”, adauga Constantin Andrei. Exista de asemenea un studiu de fezabilitate pentru asfaltarea DC 109 B, pe o lungime de 5 km in satul Dragusani. Pentru ca starea drumurilor comunale este buna, au aparut si microbuzele care efectueaza transportul de calatori din fiecare sat spre Bacau si inapoi.

Alimentarea cu apa, un vis care prinde contur

„Am intocmit studiul de fezabiulitate pentru alimentartea cu apa a satelor Parava, Dragusani si Radoaia, considerat eligibil de SAPARD, trecandu-se la executarea lui”, afirma primarul Andrei. Valoarea de investitie se ridica la 26 miliarde lei.

A fost forat deja un put de 80 metri adancime si s-a amenajat un bazin de 3000 metri cubi de apa, care va asigura distribuirea apei prin conducte de polietilena in cele trei sate.

Au fost montate 66 de pompe stradale. Am infiintat in cadrul Primariei un Serviciu de Gospodarie Comunala care are doi angajati ce se ocupa de functionalitatea pompelor precum si de racordarea la sistemul de alimentare cu apa. Pana in prezent s-au facut 113 racorduri la fiecare fiind montat un aparat de masura.

De alimentarea cu apa beneficiaza aproape 3000 de locuitori ai comunei. Am urmarit sa se incheie contracte la pausal pentru cei care nu s-au racordat la retea si folosesc pompele stradale”, spune Constantin Andrei.

Urmeaza canalizarea

A fost intocmit un studiu de fezabilitate care a fost depus pe 31 iulie la Guvern, pentru accesarea unor fonduri conform Ordonantei 7/2006, pentru canalizare, retea de peste 10 kilometri si care va cuprinde satele Parava si Dragusani, „Valoarea investitiei se ridica la aproximativ 40 miliarde lei.

In cadrul sistemului de canalizare va functiona si o statie de epurare care va fi amplasata in punctul „Dragusanu – Stanoaia”. De reteaua de canalizare vor beneficia peste 1900 locuitori.

Alimentarea cu gaze conditionata de lipsa banilor

In vederea alimentarii cu gaze, au fost intocmite studiul de fezabilitate si proiectul tehnic. „Investita ar fi costat peste 40 miliarde lei. Crescand preturile la racordare, sansele ca locuitorii comunei sa beneficieze de gaze naturale s-au redus, mai ales ca padurea se pravale peste ei. „Buna intentie exista, dar se pare ca alimentarea cu gaze naturale la Parava ramane doar o iluzie”, spune primarul Constantin Andrei.

Sanatate subreda

Desi exista un cabinet medical individual in Parava, care functioneaza in sediul Dispensarului uman, spatiu concesionat medicului Diana Croitoru, primarul comunei nu se arata prea incantat de felul in care se desfasoara activitatea la acest cabinet.”In primul rand nu se asigura un serviciu de permanenta pentru cei peste 1500 pacienti inscrisi in fise”, spune Constantin Andrei. Oamenii din sat spun ca medicul nu respecta programul si stau degeaba la usa dispensarului. In comuna exista un punct farmaceutic.

Primar cu frica de Dumnezeu

„Am reusit ca, prin eforturile mele personale, sa construim o biserica in satul Radoaia, localitate unde nu exista asa ceva, darmite Parohie sau cimitir. Am alocat de la bugetul local aproximativ un miliard de lei pentru constructia bisericii care va fi sfintita, probabil, in septembrie.

„Am alocat bani si pentru biserica din Dragusani, pentru restaurarea picturii.

La biserica din Parava se monteaza instalatia de incalzire centrala, geamuri termopan, s-a facut un aghiazmator. Am alocat fonduri si pentru repararea acoperisului si fatadei bisericii din nsatul Teius, unde s-a construit si o casa praznicala. A fost consolidata si biserica din Schit, s-a reparat fatada, s-au facut trotuare”, se mandreste primarul Constantin Andrei cu realizarile sale in ceea ce priveste bisericile din comuna.

Ansamblu de dansuri populare

„Am reusit ca in 2002, la initiativa mea, sa infiintam un asamblu de dansuri populare si un taraf cu care am participat la faza zonala a Festivalului „Ion Dragoi”, ce s-a tinut la Racaciuni, unde am obtinut locu I.

La faza judeteana a aceluiasi festival am ocupat locul al treilea”, spune fara falsa modestie Constantin Andrei. In comuna exista si o biblioteca cu peste 11.000 de volume si peste 500 cititori. „De curand am alocat 20 de milioane de lei pentru achizitionarea de carti”, spune primarul din Parava.

Sediu nou pentru Primarie

Chiar in spatele actualei Primarii se ridica o cladire noua care va deveni sediul Primariei. „Valoarea investitiei este de opt miliarde lei iar suprafata folosibila este de 600 mp”, spune Constantin Andrei. Banii au fost primiti de la Consiliul Judetean.

Primaria mai are in dotare un buldoexcavator, cu ajutorul caruia isi sporeste visteria, acest utilaj fiind inchiriat pentru executarea diferitelor lucrari. „In aceasta toamna vom achizitiona si un tractor cu remorca ce va efectua serviciul de salubrizare si balastare a drumurilor comunale”, spune primarul comunei.

Patru incercari de racolare

Spre deosebire de viceprimarul sau, fost membru PSD dar care a „extirpat” consoana din mijloc a siglei partidului, placandu-i, se pare, puterea, Constantin Andrei a rezistat celor trei, patru atacuri venite din partea reprezentantilor PNL de a-l determina sa intre in tabara lor. „Au venit si la mine acasa sa ma faca sa intru in PNL, dar i-am refuzat. Raman acelasi om cu aceeasi convingere politica si cum ma cunoaste toata lumea. Eu nu sunt pasare migratoare”, spune Constantin Andrei.

Primarul care masoara de doua ori

Constantin Andrei este o fire energica, uns cu toate alifiile si un bun cunoscator al legii. „Eu nu semnez ca primarul, ci mai intai verific. Poate de aceea a si fost scandalul cu asa-zisa intarziere a platii salariilor cadrelor didactice.

Pana nu m-am convins eu ca statul de plata a fost corect intocmit, n-am semnat. Am avut eu vreo vina?”, spune Constantin Andrei, primarul care in decursul a doua legislaturi a schimbat doi viceprimari pentru ca n-au dovedit profesionalism in exercitarea acestei functii.
D. MINDIRIGIU

Comentarii

  1. da, doar lucruri fascinante se pot spune despre aceste drumuri din parava…chiar foarte interesant articolul acesta…..))

  2. Costel dediu a zis:

    Suntem satui de magariile tale domnule Adrei Constantin fost primarf – cap impuscat. Esti prea prost sa ne imbeti cu apa tulbure si sa minti cu nerusinare intreaga populatie a comunei sau cei care te cunosc.
    Este timpul sa stai in patratica ta ca esti prea prost si nu mai pupi tu primarie in vecii vecilor.i
    De rusine nu as mai scoate capul in lume.Sper ca PSDul sa gaseasca un om mai putin prost ca tine sa candideze la urmatoarele alegeri din partea partidului

  3. Costel dediu a zis:

    Domnule Andrei Constantin. Esti prea prost sa mai ajungi primar.Faptul ca ai fost impuscat in cap nu ne mira faptul ca nu mai gandesti. Vezi-i – ti de pensie si roagate la dumenezeu sa te mai tina pe pamant si sa uite de maghariile tale.Prea multi prosti sunt pe pamant printre care te numeri si dumneata. Sper ca PSD sa gaseasca un om capabil sa candideze pentru functia de primar in anul 2.012 nu un analfabet ca tine. Poate reusesti cat de curand sa-ti cumperi o lingura si o furculita sa mananci si tu civilizat nu pe rand cu nevasta ta.
    iarta-i doamne ca nu stiu ce fac.

  4. lepadatu dumitrita a zis:

    nu mai pupi tu primarie in vecii vecilor amin. Esti prea prost ,suntem satui de tractoristi cu nasul cat sfecla. si care gem de prostie.

  5. nesfintu dana a zis:

    nu are rost sa.mi irosesc cuvintele pe un nimeni ca tine!!!!!!!!!!

Adauga un comentariu

*