Actorul Florin Zancescu: un sfert de veac de refugiu in teatru

Era in anul trei de studentie cand a debutat in teatru, la „Ion Creanga” din capitala. A muncit din greu sa ocupe unul dintre cele 10 locuri pentru baieti la Facultatea de Teatru si a terminat la clasa marelui actor Dem Radulescu. O intamplare ce a fost destinul lui Florin Zancescu si a schimbat totul in viata lui. Totusi, a invatat sa nu-si unelteasca planuri, ca sa influenteze spre un anumit fagas lucrurile. Are multa rabdare. Ceea ce trebuie se se intample se va intampla.

In premiera – „Logodnicul fara cap”

florin zancescuJumatate de veac de viata si un sfert de secol de cariera in teatru sunt doua evenimente sarbatorite in acest an de catre actorul Florin Zancescu.

In toamna acestui an, actorul va juca rolul principal in premiera „Logodnicul fara cap” sau „Nu vreau sa ma insor” (o alta ipoteza pentru numele comediei de situatie) sub bagheta regizorului Geo Balint.

„Nu a fost nimic stabilit anterior.

Printr-o coincidenta, anul acesta cand am implinit 50 de ani de viata, se fac si 25 de ani de cand am debutat in teatru, iar in toamna voi juca rolul principal intr-o piesa in premiera scrisa de Viorel Savin” a precizat actorul Florin Zancescu, directorul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Bacau.

„In teatru nu joci numai de placere!”

florin zancescu in rolul coanei ChiritaTeatrul, Teatrul…nu reprezinta doar „locul de munca” ci si familia lui, in parte. Indragostit de meseria lui, actorul Florin Zancescu merge pe increderea ca a iubi ceea ce faci reprezinta un pas urias spre succes. „Intai a fost Teatrul«Ion Creanga» din Bucuresti”, apoi «Mihai Eminescu» din Botosani, a urmat «Fantazio» din Constanta si acum colaborez cu «Bacovia». 25 de ani din viata mea alaturi de teatru au trecut ca un drum fara sfarsit. In teatru nu joci numai de placere, iti sunt date roluri pe care le accepti sau nu”, marturiseste actorul.

A impartit scena cu artisti consacrati, cum ar fi Horatiu Malaele, Jean Constantin, Cornel Palade, si lista nu se opreste aici. Isi aminteste cu drag de spectacolele „De ce dormi iubito?”, „Batrana si hotul”, „Chirita in carnaval”, „Cum se cuceresc femeile”, „Tu nu esti trupul tau”, piese ce i-au adus un succes extraordinar.

In legatura cu Teatrul „Bacovia”, actorul se ghideaza dupa o vorba din batrani care spune: „Cum a fost n-are sa mai fie, dar nici asa n-o sa ramana!”. „Traim in perioade de schimbare a viziunii despre viata, a mentalitatilor despre lume, teatru, ceea ce inseamna ca lucrurile sunt pe cale sa se transforme. La fel, teatrul trebuie sa se orienteze spre public” este de parere actorul.

„A fost mana destinului…”

Asa a fost sa fie. Pentru el, totul depinde de destin. Nu a planuit nimic, in schimb viata a fost generoasa in ce-l priveste. „Pot spune ca e mana destinului, mai adauga actorul. In perioada 1991-1993 am fost la conducerea Centrului Judetean de Cultura Bacau, pentru ca mai apoi sa parasesc Bacaul pentru Teatrul «Fantazio».

In 2001 m-am intors de la Constanta pentru o colaborare cu Teatrul „Bacovia”, iar trei luni mai tarziu am castigat un concurs pentru postul de director la Centrul de Promovare si Conservare a Culturii Traditionale. Am ajuns astfel pe acelasi scaun, la propriu vorbind, de pe care am plecat cu ani in urma”.
Rodica ANDRICI

Adauga un comentariu

*