Criteriul esential pentru a fi consilier local: afacerist pe banii statului!

Dupa ce Petrisor Botezatu, ce-l care a castigat la Primaria Bacau o licitatie in valoare de 10 miliarde cu acte falsificate a demisionat din Consiliul local, locul sau a fost luat de Marius – Petru Danciu. Adica, patronul firmei care asigura transportul carbunelui pentru CET Bacau, o societate aflata in subordinea Primariei.

cet bacauDoi liberali celebri in Bacau, Petrica Botezatu si Marius- Petru Danciu, care au facut rocada in Consiliul Local (dupa afacerea „Asfaltul”), si-au castigat notorietatea prin business- urile derulate pe banii statului. Cei doi mai au un punct comun: Romeo Stavarache! Marius- Petru Danciu este membru al Consiliului Local, institutie care-i plateste firme trecute pe numele surorii serviciile efectuale CET- ului (SC „TEK” SRL – asigura transportul carbunelui).

Unul vine, altul pleaca!

Nu cu mult timp in urma, Petrica Botezatu si-a pierdut fotoliul in Consiliul Local, fiind eliberat si din Comisia nr. 4 a Consiliului, respectiv cea pentru activitati culturale, culte, invatamant, sanatate, familie, munca si protectie sociala, protectie copii, sport si ocrotirea monumentelor. Ulterior, Consiliul Local a repartizat în locul devenit vacant în comisia amintita un alt liberal, Danciu Petru – Marius. Interesant este ca, pe langa gravitatia celor doi in aria de interese a primarului Romeo Stavarache, atat Botezatu cat si Danciu sunt recunoscuti ca afaceristi pe banii statului.

Primul, Botezatu, patron din umbra al societatii SC „Comnef” SRL din Bacau (in documente figureaza Vasile Purice, socrul sau care, de fapt, se ocupa de taximetrie) a falsificat documentul care atesta ca nu are nici o datorie la bugetul statului, certificat solicitat la licitatia organizata, in martie, de Primaria Bacau pentru repararea strazilor din oras.

Cu alte cuvinte, „Comnef” s-a prezentat la licitatie desi avea datorii la stat si nu ar fi putut sa participe la aceasta. Totusi, sub supravegherea atenta a lui Romica Stavarache, firma lui Botezatu a castigat licitatia si a incheiat un contract cu Primaria Bacau de aproape 10 miliarde de lei. Dupa descoperirea falsului, consilierul bacauan liberal Petrica Botezatu si-a dat demisia din Consiliul Local Bacau.

Iar locul lui a fost luat de un alt afacerist liberal din anturajul familiei Stavarache, Marius- Petru Danciu.

Cine este Marius- Petru Danciu?

In primavara lui 2005, la CET Bacau, cunoscut si ca „vaca de muls” a familie Stavarache, a avut loc o licitatie pentru „atribuirea serviciului de impingere sau de remorcare pe calea ferata”, adica se punea la „bataia” celor interesati de afaceri cu banii statului „transportul pe calea ferata industriala a carbunelui necesar furnizorului de agent termic”.

Cum aici se vehiculeaza sume mari din fondurile bugetului local, la vremea respectiva s-a pus in joc o intreaga „morisca” a clientilor politici, societate castigatoare fiind declarata, printr-o increngatura de ilegalitati, SC „TEK” SRL, o firma necunoscuta pe atunci, reprezentata de Marius – Petru Danciu, unul dintre fruntasii liberali ai judetului, ajuns intre timp consilier local. Adica membru al Consiliului Local, institutie care-i plateste propriei firme serviciile efectuate CET- ului!.

Este drept, la aceasta ora ca director general la SC „TEK” SRL apare un alt nume. Sa fie sora domnului Danciu? Actele asa spun, deci afacerea a ramas tot in familie! Interesant de retinut, firma „TEK” mai are un contract semnat cu CET Bacau (in februarie 2005) pentru intretinerea caii ferate industriale pe care CET-ul isi face aprovizionarea.

Altfel, pentru neavizati, licitatia pentru „transportul pe calea ferata industriala a carbunelui necesar agentului termic” a revenit firmei lui Danciu cu ajutorul cumnatului lui Stavarache, Marius Ion Stanila (director de marketing la CET), care a preferat SC „TEK” SRL, societate ce a perceput din start 25.000 ROL/tona de carbune transportat, in detrimentul SC „Gedix” SRL – care depusese o oferta de 21.000 ROL /tona.

Practic, bugetul local este pagubit anual de peste 2 miliarde de lei vechi doar pentru ca afacerea sa ramana in „familie”. Si, pentru a nu exista surprize, in fruntea comisiei de licitatie s-a aflat Marius Ion Stanila, deja celebrul cumnat al lui Romica „Primarul fara frica” (de lege).

Si tot cumnatul lui Stavarache a fost numit ulterior (si) presedintele comisiei de solutionare a contestatiilor aparute, astfel ca firma „TEK” SRL sa fie cea care ramane titulara contractului (ce se invarte in jurul cifrei de 14 miliarde anual) cu CET si societatea care va manevra cele 550.000 de tone de carbune ce intra anual in depozitele CET.

Implicarea lui Tariceanu si grija lui Stavarache

Putini isi mai aduc aminte ca, profitand de criza gazului de la inceputul acestui an, Executivul a recomandat tuturor producatorilor de agent termic din tara sa-si adapteze instalatiile la functionarea in principal cu pacura si carbune, motivandu-se cu evitarea riscurilor pe care le-ar presupune o eventuala scadere a presiunii gazului.

Pana aici nimic ilegal, dar grija lui Tariceanu capata alte conotatii daca ne gandim ca majoritatea celor implicati in aprovizionarea cu pacura sau carbune a CET- urilor din tara graviteaza in sfera de interese a Aliantei in general si a liberalilor in special. Cum este si la Bacau!

Incheiem prin a spune ca Marius – Petru Danciu nu apare nici acum pe site-ul Consiliului Local Bacau (ca sa nu vorbim de declaratia de avere), desi este numit consilier de aproape doua luni, probabil tocmai pentru a nu trezi suspiciuini fata de afacerile domniei sale cu societatile aflate sub jurisdictia Consiliului Local. Prietenii (lui Romica) stiu de ce!

Bogdan PAPADIE

Desi a fost contactat sa-si spuna punctul de vedere, Marius – Petru Danciu a preferat sa nu o faca. Cand a aflat cine-l cauta la telefon, a incheiat rapid discutia motivand ca ca e intr-o sedinta extrem de importanta. Incercarile ulterioare de a-l contacta au fost sortite esecului.

Adauga un comentariu

*