Primăria Bacău concesionează producţia şi distribuţia agentului termic

Doar două firme- CET Bacău şi ENET Focşani- au fost interesate de concesionarea serviciilor de distribuţie, transport şi producţie a agentului termic în municipiul Bacău, transmite corespondentul NewsIn.

Pentru a se conforma standardelor impuse de legislaţia europeană, Primăria Bacău a decis să scoată la licitaţie serviciile care le asigură băcăuanilor racordaţi la sistemul centralizat de încălzire, apa caldă şi căldura.

Normativele obligă administraţiile locale să organizeze licitaţii pentru concesionarea acestor servicii care, până acum erau date în administrare directă.

Directorul CET Bacău, Vasile Drăguşanu, a declarat, sâmbătă, că organizarea licitaţiei şi darea din administrare directă în concesionare a serviciilor prin care băcăuanii primesc apa caldă şi căldură nu va avea nici un impact economic asupra cetăţenilor. Vasile Drăguşanu sustine că astfel de licitaţii se organizează peste tot în ţară şi că legislaţia impune concesionarea serviciilor, în urma unei licitaţii.

„Sper că vom câştiga licitaÅ£ia, pentru că avem experienţă în ceea ce înseamnă aceste servicii în Bacău”, mai spune acesta.

Căştigătorul licitaţiei, va fi anunţat săptămâna viitoare.

În caietul de sarcini sunt impuse condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească firmele concesionare. Lista este destul de lungă, dar, foarte important, societatea câştigătoare trebuie să transforme, până în 2007, 14 centrale termice în puncte termice, care să fie modernizate şi automatizate.

Un alt punct al investiţiilor ce trebuie realizate este instalarea unui grup de cogenerare, tot până în 2007, şi a unui grup de cogenerare cu ciclu combinat, până în 2008. Alte două importante obligaţii ale concesionarului fac referire la reabilitarea parţială a reţelei de transport primar, pe o distanta de 11 kilometri, până în anul 2009, şi a reţelei secundare, pe o distanţă de aproximativ 328 de kilometri, până în anul 2010.

Spre deosebire de administrarea directă, noua societate va trebui să plătească, an de an, o taxă de redevenţă de trei miliarde de lei vechi în contul bugetului Bacăului. Durata de concesionare a producţiei, transportului şi distribuţiei agentului termic din oraşul Bacău este de 25 de ani.

Adauga un comentariu

*