Evaziunea fiscala continua sa dea batai de cap autoritatilor

In primul semestru din acest an veniturile suplimentare atrase la bugetul consolidat de către organele de control fiscal la nivelul judeţului depăşeşte suma de 13.000 lei RON. Potrivit finanţiştilor de la Direcţia Finanţelor Publice (DFP) Bacău, evaziunea fiscala a fost dovedita in peste 800 de cazuri, dintr-un total de aproape 1.990 de verificări fiscale.

Dupa cum a precizat ofiterul de presa de la DFP, economistul Radu Maricel, „obiectivele de control au vizat respectarea de către contribuabili a reglementarilor legale, privind determinarea, evidenÅ£ierea si vărsarea impozitelor, a taxelor si altor obligaÅ£ii financiare către bugete si fondurile speciale de stat.

Apoi s-a urmarit respectarea de către societăţile comerciale si regiile autonome, a disciplinei financiare, prin achitarea obligaÅ£iilor restante fata de bugetul general consolidat al statului”. Trebuie specificat ca din valoarea precizata mai sus, aproape in 95% din cazuri ea face obiectul patronilor, a proprietatii private.

Radu Marcel a spus ca peste 9800 de RON au ajuns la bugetul statului sub forma unor diferente neplatite de taxe si impozite, iar alti 3220 de RON, ca urmare a platii majorarilor de intarziere si sub forma amenzilor.

Asa cum ne-am invatat de acum, finantistii au analizat rezultatele obtinute si disciplina financiar-contabila de care dau dovada agentii economici bacauani. Asta pentru a se preveni situatia din trimestrul II a.c., prilej cu care patru agenti economici importanti au fost trimisi in judecata, pentru un prejudiciu adus statului ce depaseste 2,4 milioane de RON.

„Intre cauzele evaziunii fiscale descoperite, menÅ£ionăm neevidentierea integrala a obligatiilor fiscale in sistemul de evidenta contabila, supradimensionarea cheltuielilor cu sume care nu aveau legatura cu veniturile activitatii declarate, cit si subevaluarea veniturilor, prin neinregistrarea tuturor documentelor de vanzari sau a sumelor incasate in numerar.

Pe de alta parte, inspectorii nostri au fost pusi in situatia de a constata si acum nedepunerea unor declaraÅ£ii de impunere, sau necomunicarea modificarilor survenite pe parcursul perioadei fiscale, dar si fabricarea unor produse sau desfacerea acestora, fara documente de intrare, iesire sau de transport”, a declarat oficialul de la DFP Bacau. (Florin NISTORESCU)

Adauga un comentariu

*