Stolojan a pus punctul pe ´i´ la Onesti

Vizita pe care consilierul prezidential Theodor Stolojan a facut-o la Rafo este considerata de onesteni mult mai importanta decat cea a secretarului de stat Vasile Nistor. Dintre toti demnitarii de la Bucuresti, Stolojan cunoaste cel mai bine problemele de la Rafo, desi el nu provine din judetul Bacau, cum este cazul lui Vasile Nistor.

“Theodor Stolojan este foarte bine informat, nu numai in legatura cu Rafo, ci si cu intreaga problematica economica a Onestiului si a Vaii Trotusului – ne-a declarat Valerian Vreme, presedintele PNL Onesti. Iar problemele din zona sunt cunoscute de Theodor Stolojan de mult timp, el vizitand de multe ori Onestiul in ultimii ani”.

Si rafinorii par sa aiba mai multa incredere in Stolojan, decat in Nistor, pentru ca in repetate randuri a vorbit despre tratamentul discriminatoriu aplicat rafinariei onestene si despre intentiile guvernantilor de a aduce Rafo in faliment.

Chiar daca nu a facut referiri directe la aceasta situatie, ci indirecte, Stolojan si-a atras increderea onestenilor, care sunt convinsi ca el vrea cu adevarat sa se implice in salvarea Rafo.

Desi nu a acuzat pe fata institutiile statului si Guvernul, Theodor Stolojan a pus punctul pe “i” intr-o alta chestiune, cea legata de expirarea perioadei de reorganizare judiciara a rafinariei, Programul de restructurare fiind valabil doar pana la sfarsitul acestui an.

Consilierul prezidential a lasat sa se inteleaga ca rezolvarea problemelor de la Rafo ar putea fi tergiversata pana la expirarea planului de reorganizare, moment in care rafinaria ar putea intra direct in faliment.

La inceputul acestui an, liderul Sindicatului “Rafinorul”, Ion Marian, spera ca, la sfarsitul perioadei de reorganizare judiciara, datoriile puteau fi convertite automat in actiuni ale statului, intrucat nu existau prevederi clare in legislatia de pana atunci. Insa sperantele lui Ion Marian au fost spulberate de o noua prevedere legislativa, conform careia conversia in actiuni nu poate fi facuta fara acordul Statului.

Cum, pana acum, Statul a aratat ca nu vrea sa salveze rafinaria, ci sa o falimenteze, este clar ca un asemenea acord nu va fi dat.

“Despre acest pericol a atras atentia Theodor Stolojan, care a subliniat faptul ca a devenit o urgenta lamurirea situatiei de la Rafo, intrucat nu a mai ramas mult timp pana la epuizarea perioadei de reorganizare – ne-a mai precizat Valerian Vreme.

Noi suntem convinsi ca Theodor Stolojan poate avea o contributie esentiala in privinta Rafo; chiar daca nu poate lua o decizie directa, el poate sa-l determine pe presedintele Traian Basescu sa intervina, acesta avand parghii suficient de multe si de puternice pentru a schimba in bine soarta Rafo”.

Gheorghe LEU

Adauga un comentariu

*