Credite pentru afaceri din banii de somaj

Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Bacau a inceput programul de creditare avand ca sursa de finantare bugetul asigurarilor pentru somaj. Pentru fiecare loc de munca nou creat se acorda un credit de 100 milioane de lei vechi.

Circa 110 de someri din judetul Bacau au sansa de a-si gasi un loc de munca pe termen lung, prin acordarea de catre AJOFM Bacau de credite cu dobanda avantajoasa agentilor economici care infiinteaza noi posturi.

Programul se deruleaza prin BCR, iar creditele se acorda pe o perioada de pana la 3 ani, pentru investitii si cheltuili de capital, si de pana la un an, pentru stocurile de materii prime si materiale. Finantarea acopera 75 suta din valoarea proiectului.

Dobanda creditului este de 25 la suta din dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei. Marimea creditului depinde de numarul locurilor de munca nou-create si de valoarea prevazuta in studiul de fezabilitate.

„Pentru fiecare loc de munca creat se acorda maximum 100 milioane de lei vechi, explica Octavian Ticau, sef serviciu programe de ocupare in cadrul AJOFM Bacau. Deja 20 de firme si-au ridicat documentatia de acordare a acestor credite, iar alte 50 s-au aratat interesate.

Pentru derularea acestui program, dispunem in acest moment de 11 miliarde de lei vechi, dar daca cererile sunt mai mari, putem obtine finantari suplimentare”.

Pot accesa acest program intreprinderile mici si mijlocii, unitatile cooperatiste, persoanele fizice autorizate sau asociatiile familiale.

Sunt insa eligibili pentru astfel de credite si studentii (cu varsta pana in 30 de ani), care au acest statut pentru prima data la o institutie de stat sau particulara acreditata in conditiile legii. Suma maxima creditata este 10 miliarde de lei vechi. Din locurile de munca nou-create (care trebuie mentinute cel putin 5 ani), 60% trebuie sa fie ocupate de someri.

Locurile pentru someri se mentin 3 ani, urmand ca alti 2 ani sa nu mai existe restrictii la angajarea de personal. Creditele se acorda firmelor care nu au datorii la bugetul de stat. Solicitantii sunt obliugati sa prezinte garantii reale si/sau personale cu privire la rambursarea la scadenta a ratelor din credit si a dobanzilor aferente.

Aprobarea si acordarea unui nou credit se va putea efectua numai dupa rambursarea in totalitate a celui acordat anterior.

Roxana NEAGU

Adauga un comentariu

*