Concediile medicale vor fi verificate la sange

De luna viitoare, medicii care elibereaza concedii medicale vor fi suspusi unor controale riguroase. Acolo unde nu exista justificari concrete, concediile nu vor mai fi platite.

Pana acum Casa de Sanatate Bacau a decontat deja 33.038 de concedii medicale in valoare de peste 3 miliarde de lei vechi. In urma controalelor de fond efectuate de inspectorii sanitari, doar cinci au fost refuzate la plata deoarece au fost completate eronat de catre medicii care le-au eliberat.

Acest lucru insa se va schimba din luna viitoare. Si asta pentru ca, la cererea Casei Nationale de Sanatate, controalele vor fi mult mai rigrurose.

Amenzi de 25 de milioane de lei

„Se va merge inclusiv pe analiza diagnosticului, a concordantei bolii din fisa pacientului si cea inscrisa pe certificatul de concediu medical, iar acolo unde exista suspiciuni vor fi deplasari inclusiv la domiciliul pacientului pentru a vedea daca este intr-adevar bolnav si daca respecta tratamentul prescris de medic”, explica dr. Mihai Ichim, purtatorul de cuvant al Casei de Sanatate Bacau.

Concluzia: simularea bolii nu va mai fi permisa, iar acolo unde nu sunt justificari fie de boala, fie de modul de prescriere, concediul medical nu va mai fi platit.

Acolo unde nu se va accepta decontarea concediului din vina medicului care l-a eliberat, va i sesizata si comisia de disciplina a Colegiului Medicilor. In cazul in care se constata vreo eroare, medicii risca amenzi de 25 milioane lei.

Nici angajatorii nu scapa

Nu vor scapa de rigorile controlului nici angajatorii. Acestia vor fi verificati daca au completat corect documentatia de acordare a concediului medical si daca sunt la zi cu plata contributiei la fondul de risc si de asigurari de sanatate.

Daca refuza nejustificat plata unei indemnizatii de concediu medical sau daca, in mod eronat, calculeaza si achita acest drept, ei sunt pasibili la sanctiuni in valoare de 10 milioane lei vechi pana la 25 milioane lei vechi.

Roxana NEAGU

Adauga un comentariu

*