Stavarache se lauda cu un proiect gandit in 1997 si aprobat de UE in 2002

Este vorba de proiectul ISPA – 2002 / RO / 16 / P / PE / 018 – „Imbunatatirea sistemului de tratare a apei potabile si de colectare a apei uzate in Bacau”, in valoare totala de 52.006.000 euro, aprobat de oficialii europeni in perioada guvernarii PSD si preluat de actuala administratie sub o noua denumire: „Proiectul ISPA privind aductiunea de apa de la Valea Uzului”.

Romeo stavarcheIdeea proiectului este insa mult mai veche si a aparut pentru prima data intr-un act oficial in „LEGEA nr.171 din 4 noiembrie 1997 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national – Sectiunea a II-a Apa”, textul actului fiind publicat in M.Of. nr. 325/24 noi. 1997

Ce spune Stavarache?

Intr-un numar trecut al „Observatorului” am aratat cum, in bilantul celor doi ani ai administratiei, edilul Stavarache s-a laudat cu eforturilor sale pentru ca Bacaul sa aiba o sosea de centura. Tot atunci, ziarul nostru a dezvaluit cum in mapa de prezentare a realizarilor domnului primar, harta cu traseul viitoarei sosele este datata „februarie 2004”, deci cu jumatate de an inainte ca Romeo Stavarache sa devina primar!

Ei bine, de aceasta data „Observator de Bacau” prezinta o alta mare minciuna pe care Stavarache a inserat-o, fara nici o jena, in prezentarea „realizarilor” domniei sale: „Proiectul ISPA privind aductiunea de apa de la Valea Uzului”!

In context, Romica „Minciunica” a declarat ca, „prin interventiile directe” pe care le-a avut pe langa mai marii zilei, respectiv datorita eforturilor depuse de administratia condusa de domnia sa, ar fi reusit atragerea de numeroase fonduri europene.

Printre acestea s-ar numara si cele nerambursabile, insumand 144 milioane de Euro (?!), lista proiectelor aprobate de Bruxelles si prezentata triumfal de Stavarache incepand cu „Proiectul ISPA privind aductiunea de apa de la Valea Uzului”.

Care proiect, subliniem noi, a fost aprobat de UE inca de acum 4 ani, in perioada si gratie eforturilor depuse de guvernarea PSD.

Ce apare in actele oficiale?

Suntem in masura sa prezentam azi actul oficial din arhiva Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, document ce face referire directa la „Instrumentul pentru Politici Structurale de Pre- Aderare” (ISPA) si din care rezulta clar, negru pe alb, ca mult trambitatul proiect privind aductiunea de apa de la Valea Uzului nu este un succes al actualei administratii.

Din contra, proiectul aductiunii de apa de la Valea Uzului impreuna cu statia de tratare si statia de epurare, investitie ce se ridica la 52 milioane de euro, si pe care Stavarache spera sa o finalizeze pana la sfarsitul lui 2008 (desi mandatul sau expira cu cateva luni mai devreme!), dateaza din… 1997 si a fost aprobat de UE in 2002!

Mai exact, ideea proiectului este mult mai veche si a aparut pentru prima data intr-un act oficial in „LEGEA nr.171 din 4 noiembrie 1997 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national – Sectiunea a II-a Apa”, textul actului fiind publicat in M.Of. nr. 325/24 noi. 1997.

In ANEXA Nr. 3 a legii respective, la capitolul „lucrari prevazute” in „Sectiunea a II-a Apa – APA PENTRU POPULATIE”, la subcapitolul 1.0, se specifica: „Aductiuni importante, cu debite peste 0,1 Mc/S, pentru imbunatatirea alimentarii cu apa potabila (1.1.) pe termen scurt (1998 – 2005) – Judetul Bacau.

Aici se vorbea de „Acumularea Batca Doamnei” (Raul Bistrita – cu o lungime de 58,0 km si un debit de 1,0 mc/s) si de „Valea Uzului” –acumularea Poiana Uzului (Raul Uz – 18,0 km lungime si un debit de 0,3 mc/s).

Din aceasta lege, fosta guvernare PSD a preluat si dezvoltat ideea initiala, care facea referire la conexiunea Valea Uzului – Moinesti, si a extins-o pana la ce s-a numit ulterior „Proiectul ISPA – 2002/RO/16/P/PE/018 – Imbunatatirea sistemului de tratare a apei potabile si de colectare a apei uzate in Bacau”.

Acesta a fost aprobat de Comunitatea Europeana in varianta amintita, 2002/RO/16/P/PE/018, si a fost estimat la o valoare totala de 52.006.000 euro, din care ISPA – 39.004.500 euro (75%) si BERD 13.001.500 euro (25%).

O alta minciuna a lui Stavarache, suma alocata acestui proiect nu este de 39 de milioane euro, cum spune „Minciunica” in comunicatul realizarilor sale din primii doi ani de mandat, ci peste 52 de milioane euro, din care 13.001.500 euro vin de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.

Bogdan PAPADIE

Comentarii

  1. sunt sanse ca cineva sa va reproseze ca sunteti un ziar proPSD, Pro Seche si multi altii mai putin cei de la putere din perioada asta, dar eu va felicit si va spun : tineti o tot asa, sa vada bacauanii ca mincinos au ales si sa aiba grija sa il aleaga si data viitoare

Adauga un comentariu

*