Calder şi Rafo îl acuză pe şeful AVAS că tergiversează luarea unei decizii

Calder-A International ÅŸi Rafo îl acuză pe preÅŸedintele AVAS, Răzvan Orăşanu, că nu a formulat „niciun răspuns raÅ£ional” la cererea de novaÅ£ie depusă de Calder pentru contractul de privatizare al rafinăriei oneÅŸtene ÅŸi că tergiversează luarea unei decizii.

Potrivit unui comunicat comun al Rafo ÅŸi Calder-A International, remis marÅ£i agenÅ£iei NewsIn, cele două companii resping categoric atitudinea ÅŸi discursul preÅŸedintelui Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) pe care îl acuză că „susÅ£ine o poziÅ£ie dominată în mod evident de influenÅ£e politice ÅŸi de interesele unor concurenÅ£i de pe piaÅ£a petrolului din România”.

Comunicatul menÅ£ionează că preÅŸedintele AVAS face afirmaÅ£ii „iresponsabile ÅŸi neprofesioniste” ÅŸi „îşi depăşeÅŸte cu mult atribuÅ£iile pe care le are în această funcÅ£ie”.

Cele două companii îi cer lui Răzvan Orăşanu să formuleze „un răspuns raÅ£ional” la cererea de novaÅ£ie a contractului de privatizare al Rafo susÅ£inând că a fost depusă la AVAS o astfel de solicitare încă din iunie 2005.

Potrivit comunicatului Rafo ÅŸi Calder – A, „cea mai bună prezentare a companiei Calder-A International B.V. este chiar evoluÅ£ia din ultimul an a companiei Rafo SA, care a reuÅŸit să obÅ£ină profit operaÅ£ional, să reducă pierderile financiare cu peste 60% ÅŸi să plătească peste 300 de milioane de euro către bugetul statului.

Mai mult, Calder-A a asigurat inclusiv respectarea clauzelor din contractul de privatizare plătind către AVAS, în numele Balkan Petroleum tranÅŸele prevăzute în clauzele contractuale”.

Conducerile celor două companii, care au semnat comunicatul de presă, îl ameninţă voalat pe ÅŸeful AVAS ÅŸi îi cer acestuia ca în cazul în care crede că are suficiente argumente pentru a refuza novaÅ£ia în favoarea Calder „să formuleze în scris un răspuns oficial la cererea de novaÅ£ie, asumându-ÅŸi astfel răspunderea deplină, inclusiv juridică, pentru afirmaÅ£iile pe care le face”.

Preşedintele AVAS, Răzvan Orăşanu, a declarat, luni, că planul de reorganizare a Rafo Oneşti este valabil până în 25 decembrie, timp în care societatea trebuie să-şi rezolve situaţia pentru a nu ajunge în faliment, iar din această cauză cresc presiunile asupra conducerii AVAS.

„Este timp până la sfârÅŸitul anului să decidem dacă acceptăm sau nu novaÅ£ia. Rafo nu poate fi dată pe mâna oricui”, a afirmat Orăşanu.

Preşedintele AVAS a spus că situaţia Rafo se va clarifica numai dacă instituţia pe care o conduce va primi toate documentele pe care le solicită de la actualul proprietar al societăţii Calder-A.

„Trebuie să dovedească bonitatea financiară ÅŸi un plan care să arate cum ÅŸi în cât timp vor plăti datoriile către stat. De asemenea trebuie să prezinte situaÅ£iile financiare auditate ale Calder-A ÅŸi acordul de voinţă al Balkan Petroleum care ÅŸi-a schimbat succesiv ÅŸi de mai multe ori poziÅ£ia”, a explicat Orăşanu.

Consilierul prezidenÅ£ial Theodor Stolojan, aflat săptămâna trecută la Rafo, a declarat că rafinăria este necesară economiei ţării ÅŸi că, pentru o asemenea companie, creditorii sunt interesaÅ£i să găsească un aranjament, astfel încât datoriile mai vechi să poată fi achitate.”Există o secure care stă să cadă deasupra rafinăriei.

Dacă în ÅŸase luni nu se găseÅŸte o soluÅ£ie pentru datoriile vechi, Rafo intră în faliment fără nicio discuÅ£ie”, a adăugat Stolojan. ÃŽn replică, ÅŸeful AVAS consideră că astfel de presiuni sunt nejustificate, iar „AVAS nu va lucra niciodată sub presiune”, adăugând totuÅŸi că îi va prezenta consilierului prezidenÅ£ial o situaÅ£ie completă a Rafo.

ÃŽn privinÅ£a acÅ£ionariatului Calder-A, ÅŸeful autorităţii a spus că există o serie de suspiciuni, dat fiind refuzul, de altfel legal, al firmei de a da detalii în acest sens. Conform informaÅ£iilor deÅ£inute de AVAS, există o „opacitate a tranzacÅ£iilor”, mai ales că structura acÅ£ionariatului Calder-A s-a schimbat în urmă cu o lună.

Astfel în spatele companiei Calder-A ar fi o fundaÅ£ie austriacă, ceea ce permite nepublicarea datelor legate de acÅ£ionariat. Referindu-se la această situaÅ£ie confuză a firmei, Orăşanu a afirmat că sunt prea multe lucruri care deÅŸi sunt legale, sunt greu de justificat ÅŸi „neuzuale”. Astfel, a dat mai multe exemple cum ar fi schimbările de atitudine ale Balkan în privinÅ£a contractului de vânzare-cumpărare de acÅ£iuni, precum ÅŸi reprezentarea celor două firme de către aceeaÅŸi casă de avocatură Vilău ÅŸi asociaÅ£ii.

Una dintre principalele cauze ale refuzului AVAS de a semna novaÅ£ia dintre Calder-A ÅŸi BkP este situaÅ£ia datoriilor la buget. „Faptul că spun că dau înapoi 6.000 de miliarde nu se găseÅŸte în niciu document, plus că nu reprezintă totalul datoriei”, a precizat Orăşanu.

Situaţia patronatului de la Rafo Oneşti a devenit neclară în 2005 când vânzarea companiei de către fostul proprietar Balkan Petroleum către Calder-A nu a fost recunoscută oficial. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului ar trebui să îşi dea acordul pe cererea de novaţie, depusă de Calder-A International B.V. asupra contractului de privatizare a rafinăriei băcăuane cu Balkan Petroleum (BkP).

Novaţia este o convenţie prin care părţile unui raport juridic obligaţional sting o obligaţie existentă, înlocuind-o cu o nouă obligaţie. BkP şi Calder-A International îşi dispută încă statutul de proprietar al Rafo. Calder-A susţine că este atât proprietar al rafinăriei Rafo, cât şi al rafinăriei Dărmăneşti.

În plus, Calder-A a depus la Ministerul Finanţelor o eşalonare a datoriilor bugetare şi susţine că aşteaptă încă o decizie a guvernului în acest sens. Calder-A pretinde că datoriile Rafo sunt de 6.000 miliarde lei vechi, în timp ce Finanţele le evaluează la circa 10.000 miliarde lei vechi.

Newsinro

Adauga un comentariu

*