Mortalitatea infantila in judetul Bacau, de cinci ori mai mare ca in Occident

babeDe mai bine de patru ani, sporul natural demografic al populatiei judetului Bacau este negativ. In 2004 mortalitatea infantila a atins coeficientul de peste 19 procente, dar nu trebuie uitat anul 2000, cand coeficientul copiilor morti a fost cu peste 28 la mie fata de cei vii.

La fel ca in toata tara, si la Bacau indicatorii demografici ne pun in fata unui adevar trist. Romanii mor mai multi, decit se nasc.Datele statistice puse la dispozitie de serviciul de Stare Civila al primariei bacauane si Directia de Statistica a judetului, infatiseaza un adevar sumbru, demn de tarile subdezvoltate din Africa sau America Latina.

Este vorba despre sporul natural si mortalitatea infantila a bacauanilor, criterii demografice care nu ar ferici nici o administratie guvernamentala europeana. Concret, specialistii de la Directia de Statistica Bacau au contabilizat anul trecut 7760 de nasteri petrecute in tot judetul, in timp ce, altii peste 8000 de bacauani au trecut in lumea dreptilor.

Din diferenta celor doua cifre rezulta sporul natural negativ, inregistrat cu minus 60 de persoane, adica intr –un procent de 0,1 la mie. Dar lucrurile nu se opresc aici, iar perspectivele nu sint decit foarte sumbre.

Anul trecut, mai precis in primele cinci luni,conform datelor operative ale statisticienilor, au venit pe lume 3107 bebelusi, in timp ce numarul celor raposatI, femei si barbati, se apropie de 3500.In 2006 diferenta dintre nou nascutii care sint in viata si cei pe care-i pling parintii, este de 250.

Fara nici nu fel de explicatie, din analiza comparata a anului 2005 si din ce s-a scurs din acest an, sporul natural negativ isi mareste valoarea sub privirile neputincioase ale guvernantilor, parintilor si oficialilor europeni.

Mortalitatea infantila – de cinci ori mai mare ca in occident

Nu de putine ori opinia publica a luat act despre nou nascutii morti in maternitati la nici o saptamina de viata. Reprezentantii sistemului medical se disculpa cu aparitia de virusi si infectii in salile de nasteri si cu inexistenta conditiilor sanitare performante din maternitati.

In ultimii doi ani, in judetul Bacau, moartea prematura a bebelusilor a atins procentul de aproape 17 la mia de nou nascuti.

Este vorba despre copii morti care nu au atins virsta de un an. Asta in conditiile in care, in tari ca Germania, Olanda, Franta si chiar Ungaria, mortalitatea infantila nu a sarit niciodata de 3-4 procente, iar atunci cind acest coeficient ar fi depasit din varii motive, contramasurile nu ar intirzia sa apara.

De la demisiile responsabililor cu sanatatea, tragerea lor la raspunderea penala si pina la stergerea de pe fata pamintului a maternitatilor unde pruncii vin pe lume.

In ceea ce priveste cifrele reiesite din maternitatile bacauane,primarii comunale si alte locuri, in 2004 si 2005 au murit peste 200 de copii cu virsta de pina la un an, in timp ce in prima jumatate din 2006, alti 32 de bebelusi nu au mai apucat sa se bucure cu adevarat de dragostea parintilor. (Florin NISTORESCU)

Adauga un comentariu

*