Băsescu da vina pe PNL pentru fuga lui Hayssam

Traian Băsescu a declarat,după şedinţa CSAT, că nu va face propuneri pentru noi şefi la SRI şi SIE până ce Parlamentul nu va adopta pachetul legilor siguranţei naţionale, reproşând PNL că a tărăgănat adoptarea şi le-a transformat în show mediatic, în vreme ce ar fi putut preveni fuga lui Hayssam.

Băsescu i-a criticat pe liberali în şedinţa CSAT, dar şi public, pentru faptul că legile siguranţei se află încă la Guvern şi a cerut ca proiectele de acte normative să ajungă mai repede în Parlament. Mai mult, el a sugerat că fuga lui Hayssam a fost posibilă şi pentru că serviciile nu au destule competenţe pentru a-l fi monitorizat pe sirian după punerea în liberate.

Totuşi, răspunzând unei întrebări, Băsescu a explicat şi că le-a reproşat, într-adevăr, lui Timofte şi Fulga că nu mai are încredere în activitatea serviciilor pe care le conduceau în ceea ce priveşte abordarea cazului Hayssam.

Folosindu-se de cazul Hayssam, Băsescu a respins criticile PNL legate de pericolul pentru democraţie pe care le-ar constitui prevederile din pachetul de legi ale siguranţei naţionale. Preşedintele a explicat că prevederile ce dădeau puteri sporite ofiţerilor de informaţii nu erau menite decât să îi apere pe cetăţeni de potenţiale ameninţări la adresa siguranţei statului.

„Am semnalat că legile siguranÅ£ei naÅ£ionale, cu accent pe legea SRI, SIE ÅŸi legea siguranÅ£ei naÅ£ionale nu mai corespund nevoilor de securitate naÅ£ională a României”, a spus ÅŸeful statului.
„ÃŽn dezbaterea publică făcută după luna februarie s-a accentuat faptul că ele (legile siguranÅ£ei, n.r.) sunt îndreptate împotriva a 22 milioane de români.

Proiectele de legi au destule deficienÅ£e, a admis Băsescu, care a adăugat însă că ele întăreau capacitatea de luptă împotriva ameninţărilor, iar vizaÅ£i erau „cei ce încălcau legea, nu cetăţenii cinstiÅ£i”.

„A fost o dezbatere incorectă, menită să discrediteze instituÅ£ia prezidenÅ£ială”, a conchis Băsescu la adresa criticilor liberalilor ÅŸi ale unor reprezentanÅ£i ai societăţii civile la adresa unora dintre prevederile din proiectele de lege concepute de ofiÅ£eri ai serviciilor.

„După ce s-au făcut toate incriminările cu putinţă, nu le-au promovat nici măcar în forma în care ei vroiau să fie”, a spus Băsescu, vorbind despre „show-urile televizate” ÅŸi „mesele rotunde” ce l-au incriminat în momentul propunerii, cât ÅŸi după ce proiectele au ajuns în Guvern. „Rezultatul este că astăzi nu avem legislaÅ£ia de care avem nevoie”, a punctat Băsescu.

El a oferit chiar şi o cifră de infractori periculoşi care ar putea dispărea ca şi Hayssam din ţară, din cauză că Guvernul nu a promovat legile SRI, SIE şi pe cea privind siguranţa naţională.

Potrivit lui Băsescu, un număr de 74 de infractori se află în libertate, fără a putea fi monitorizaţi, pentru că asupra lor instituţiile statului nu pot acţiona decât în baza unor mandate de la judecător şi procuror, legislaţia actuală nepermiţându-le să continue urmărirea după ce dosarele au ajuns pe rolul instanţelor.

Totodată, el a explicat că în cazul serviciilor există o disipare a atribuÅ£iunilor ce nu le permite să fie eficiente.”ÃŽn cazul Iskandarani sau Hayssam nici unul dintre servicii nu ÅŸtie dacă un alt serviciu a primit mandat să supravegheze un om pus în libertate.

ÃŽntr-o asemenea disipare a atribuÅ£iilor, instituÅ£iile nu pot fi eficiente”, a conchis Băsescu, deÅŸi a spus că a apreciat gestul lui Timofte, Fulga ÅŸi Ardelean de a demisiona pentru că le-a comunicat că nu avea încredere în modul în care au abordat cazul Hayssam.

Întrebat dacă ştie cum şi cu cine a plecat sirianul, preşedintele a negat că ar fi avut vreo informaţie în acest sens.

„Dacă aÅŸ fi ÅŸtiut asta, aÅŸ fi ÅŸtiut ÅŸi cine este vinovat pentru dispariÅ£ia lui”, a spus Băsescu, precizând că instituÅ£ia prezidenÅ£ială nu este nici organ de anchetă, nici de judecată.

Şeful statului a abordat poziţia celui care critică activitatea serviciilor doar atunci când este cazul, el dând exemplul raportului privind gripa aviară.Băsescu a reluat argumentul neconcordaţei între legea actuală de organizare a SIE şi Constituţia în ceea ce priveşte numirea directorului instituţiei.

Şeful statului a subliniat că va face propuneri pentru SRI şi SIE în funcţie de forma pe care legile le vor lua în Parlament.

El s-a referit la disputa civil-militar în privinţa conducerii şi a subliniat că demilitarizarea serviciilor era unul ultimul pas în reformarea serviciilor.

„Am informat CSAT că nu voi face nominalizarea până când nu vor fi adoptate în Parlament legile siguranÅ£ei ÅŸi puse în acord cu ConstituÅ£ia ÅŸi cu pericolele reale la adresa securităţii României.ÃŽn funcÅ£ie de conÅ£inutul lor, cum va fi votat de Parlament, voi adopta o decizie cu privire la desemnarea ÅŸefilor serviciilor”, a spus Băsescu.

El a precizat că este nevoie de un tip de şef într-o variantă a legilor, de un altul dacă Parlamentul va vota pentru o altă variantă.Pe de altă parte, Băsescu a anunţat că, la propunerea sa, arhivele Dunărea dar şi cele ale fostei Securităţi clasificate ca fiind ce siguranţă naţională şi aflate la SRI ce îi au ca subiect pe politicieni până la rangul de consilier local urmează a fi predate CNSAS, prin decizie a CSAT.

Băsescu a precizat că membrii Colegiului CSAT vor avea liber să caute şi să găsească informaţii folositoare în ceea ce îi priveşte pe toţi politicienii.

„SRI aÅŸteaptă în câteva zile delegaÅ£ia CNSAS pentru a fi preluate”, a incheiat Băsescu.

NewsInRo

Adauga un comentariu

*