Italia decide să devină mai primitoare pentru muncitorii străini

italia muncitoriGuvernul italian a decis, vineri, să-şi deschidă fără restricţii piaţa muncii pentru cetăţenii din noile state membre ale Uniunii şi să legalizeze în 2006 situaţia a 500.000 de muncitori imigranţi din afara UE, relatează AFP.

Ministrul de interne, Giuliano Amato, a confirmat că intenţionează să modifice o lege restrictivă asupra imigraţiei, adoptată de guvernul lui Silvio Berlusconi, care făcea obiectul unor critici dure încă de la intrarea sa în vigoare, în 2002.

Decretul adoptat vineri de Consiliul de miniştri acordă muncitorilor provenind din noile state membre ale UE acces deplin pe piaţa muncii din Italia, desfiinţând cotele existente până în prezent. Acestea fuseseră stabilite de precedentul guvern la 170.000 de persoane pentru acest an.

„ÃŽn sfârÅŸit, este posibil să fii italian în Polonia ÅŸi polonez în Italia, fiind – în acelaÅŸi timp – cetăţean european cu drepturi egale”, a declarat Amato la finalul ÅŸedinÅ£ei de guvern în urma căreia s-a luat această decizie.

„Consiliul de miniÅŸtri a decis eliminarea restricÅ£iilor privind numărul de muncitori admiÅŸi de Italia din ţările nou intrate în UE”, a mai spus ministrul.

În timpul guvernului de dreapta condus de Silvio Berlusconi, Italia a stabilit cote de 170.000 de muncitori din estul Europei, originari din ţările care au aderat la UE în 2004.

Decizia executivului italian survine la numai câteva zile de la descoperirea în Italia a unei tabere de muncitori ilegali polonezi, care lucrau în condiţii inumane, ceea ce a dus la sinuciderea a patru dintre ei.

Pe de altă parte, guvernul italian a stabilit, vineri, o nouă cotă pentru muncitorii imigranţi din afara UE acceptaţi pe piaţa muncii din Italia, numărul acestora ridicându-se, pentru 2006, la 350.000 de persoane.

Hotărârea executivului italian vine în sprijinul tuturor imigranţilor care şi-au manifestat dorinţa de a fi printre cei 170.000 de muncitori cărora Italia le acorda până în prezent permise de muncă.

Decretul guvernamental duce astfel la reglementarea situaÅ£iei tuturor imigranÅ£ilor „extracomunitari” (potrivit expresiei folosite în Italia) care îşi manifestaseră la 14 martie dorinÅ£a de a face parte din cota de 170.000 de muncitori, stabilită la începutul anului.

Ministrul de interne italian, Giuliano Amato, a explicat această măsură prin faptul că cele 517.000 de cereri primite pentru un permis de muncă trebuie să fie tratate „toate cu ÅŸanse egale”. Italia a vrut astfel să elimine diferenÅ£ele dintre muncitorii străini aparÅ£inând statelor nou intrate în UE ÅŸi ceilalÅ£i, provenind din statele care nu sunt membre UE.

Amato a subliniat că nou decret se înscrie în cadrul legii imigraÅ£iei adoptate în de guvernul precedent, condus de Silvio Berlusconi, care prevedea „posibilitatea unor noi decrete, în caz de nevoie”.

Însă el şi-a reafirmat angajamentul de a schimba această lege, considerată absurdă şi inaplicabilă. Legea impune unui străin care se află încă în ţara de origine să depună o cerere de autorizare a şederii sale în Italia, prezentând însă în acest scop un contract de muncă.

Sute de imigranţi care munceau la negru s-au grăbit să trimită aceste acte prin poştă, în luna martie, pentru a fi acceptaţi în cota stabilită, cei mai mulţi prezentând certificate de la angajatorii lor.

În plus, decretul de vineri restabileşte pentru familiile de imigranţi şi prima de naştere de 1.000 de euro pe care Silvio Berlusconi decisese să o acorde numai italienilor.

Adauga un comentariu

*