S-a spanzurat in curtea Spitalului Buhusi

Lipsa de personal si deficientele cronice din sectia de boli psihice a Spitalului Buhusi au dus la moartea unui pacient. Profitand de o clipa de neatentie a personalului medical, barbatul si-a legat streangul de gat chiar in curtea unitatii.

Barbatul, in varsta de 56 de ani, era in evidenta medicilor psihiatri ai Spitalului Judetean de Urgenta Bacau, sectia de Psihiatrie, inca din luna octombrie a anului 2005, iar anterior mai fusese internat si la spitalul Socola din Iasi.

El era cunoscut pentru mai multe tentative suicidale. La Buhusi a ajuns in data de 21.06.2006 pentru o tulburare depresiva majora recurenta. El a fost spitalizat, supus tratamentului specific si supravegheat medical, fara a avea un comportament iesit din comun.

„Anterior pacientul a mai fost diagnosticat si cu o plaga penetranta in zona toracica, tot in urma unei tentative de suicid produsa la domiciliu, explica dr. Cecilia Rugina, directorul adjunct medical al Autoritatii de Sanatate Publica, medicul care s-a ocupat de anchetarea acestui caz.

Mereu se interna in regim de urgenta si deja devenise rezistent la medicatia specifica. In urma declaratiilor luate de la cadrele sanitare s-a descoperit ca si sora lui s-a sinucis prin inec. Personalul care-l avea in ingrijire a declarat ca barbatul era un pacient llinistit, cooperant si foarte tacut. O clipa de neatentie a dus la aceasta tragedie”.

Profitand de cateva momente in care fusese lasat nesupravegheat, barbatul s-a strangulat cu o sarma folosita pentru uscatul rufelor, chiar in curtea spitalului.

Undeva, in jurul orei 17.00, a ales moartea. In disperarea mintii lui bolnave a reusit sa-si duca la capat planul diabolic. Era inca in viata cand a fost gasit, spune personalul medical, insa nu a mai putut fi salvat in ciuda eforturilor medicilor de a-l salva.

Cazul a scos la iveală multiplele probleme cu care se confruntă în prezent spitalul din Buhusi, prioritare fiind lipsa acuta de personal si incarcarea cu pacienti a cadrelor sanitare. „Acolo lucreaza doar un medic cu jumatate de norma, doua asistente, o infirmiera si o ingrijitoare, mai spune dr. Rugina. Cu un astfel de personal nu poti sta dupa toti pacientii, 60-80 de toti, multi dintre ei imprevizibili”.

Si atunci ce-i de facut? Sa lasam bolnavii cu mintile ratacite sa-si puna capat zilelor nestingheriti, doar pentru ca personalul medical este depasit de situatie?…

Anul trecut un incident asemanator s-a petrecut si in sectia de Psihiatrie a Spitalul Judetean de Urgenta Bacau. Un pacient de 65 de ani, din comuna Nicolae Balcescu, internat în secţie pentru dementa senila, s-a aruncat de la etaj după ce a dislocat grilajul ferestrei salonului în care era spitalizat. Din cauza multiplelor traumatisme suferite, bărbatul a murit a doua zi. In acea noapte, garda era asigurata doar de un singur asistent si de un ingrijitor.

Roxana NEAGU

Adauga un comentariu

*