Cum recruta Securitatea elevii de liceu din Bacau

Un membru al CNSAS a povestit modul in care Securitatea lui Ceausescu racola elevii de liceu din judetul Bacau pentru a-i face informatori. Este si cazul unui elev racolat in clasa a IX, cu numele de cod „Raducu”.

CNSAS a descoperit, in propria arhiva, documente care dezvaluie o „retea de invatamant” a fostei Securitati prin care se racolau elevi ca informatori. Desi au avut documentele sub nas, cercetatorii de la CNSAS au confirmat abia ieri existenta unor ofiteri de securitate care alegeau informatori din randul minorilor.

Securitatea se ghida dupa criterii bine stabilite, in functie de „originea sociala sanatoasa”, de aprecierile primite la scoala si de numarul de persoane pe care le-ar fi putut aborda scolarii. Cazimir Ionescu, purtatorul de cuvant al CNSAS, a facut publica o fisa de colaborator a unui elev de 15 ani dintr-o scoala din Bacau, cu parinti muncitori intr-un combinat petrochimic si la CAP.

Desi Colegiul s-a declarat pornit sa-i pedepseasca pe ofiterii de securitate care se ocupau de racolarea minorilor, legea dupa care functioneaza CNSAS nu prevede o astfel de categorie. Asa ca CNSAS a promis ca le va propune parlamentarilor o modificare a legii in acest sens, dar care nu va putea face lumina si vizavi de pedespirea ofiterilor de securitate implicati in racolarea elevilor.

Cazimir Ionescu, purtător de cuvânt al CNSAS a declarat marţi că instituţia s-a autosesizat ca urmare a unor articole din presă despre copii informatori ai Securităţii şi a confirmat aceste proceduri ale fostei poliţii politice.

Un exemplu oferit de Ionescu in acest sens este o fisa de colaborator al unui elev de clasa a IX-a, din Bacau, cu nume de cod Raducu. Cu tatal paznic la combinatul petrochimic si mama muncitoare la CAP, Raducu a devenit informator la 15 ani.

Fisa de colaborator cuprindea datele de identificare, ii descria personalitatea si abilitatile psiho-fizice, abilitatile de informare, prezenta mediul in care putea fi folosit, precum si scurte caracterizari anuale, alaturi de recomandari referitoare la utilizarea sa ca informator de la an la an.

Dupa terminarea liceului, majoritatea informatorilor minori erau abandonati, devenind inutili pentru Securitate.

Cel care a dezvăluit pentru prima oară racolarea de copii pentru activităţile de poliţie politică a fost istoricul Marius Oprea, în prezent preşedinte al Institutului de Cercetare a Crimelor Comunismului. Oprea a declarat de multe ori că SRI ar ascunde dosarele elevilor pentru că în prezent aceştia sunt informatori ai actualelor servicii de informaţii.

„ÃŽntr-adevăr există reÅ£ele întregi, pe judeÅ£e, de copii racolaÅ£i încă de la vârstele de 12 ani. Copiii erau recrutaÅ£i în legătură cu problema învăţământ. Era o categorie specială de lucrători”, a declarat Cazimir Ionescu într-o conferinţă de presă. Acesta a prezentat ziariÅŸtilor copii după documente reprezentând fiÅŸe de informator ÅŸi angajamente.

Reprezentantul CNSAS susţine că micii informatori erau învăţaţi să dea informaţii despre colegi de clasă, de cămin, despre părinţii acestora sau despre aspecte precum critici la adresa regimului, bancuri politice, relaţii cu cetăţeni străini sau dacă se audiau posturi de radio străine. Conform lui Ionescu, Securitatea alegea elevi cu situaţie şcolară bună, din familii cu origine sănătoasă, iar, înainte de a începe colaborarea, aceştia erau analizaţi din punctul de vedere al abilităţilor fizico-psihice, adică dacă aveau memorie bună sau dacă erau inteligenţi.

Cazimir Ionescu a mai declarat că descoperirea acestor practici pune CNSAS într-o dilemă. „AceÅŸtia semnau un angajament de colaborare, dar majoritatea nu dădeau informaÅ£ii de natură să prejudicieze viaÅ£a cuiva, totuÅŸi nu putem spune că aceÅŸtia făceau cu adevărat poliÅ£ie politică”, a spus membrul Colegiului, care susÅ£ine că legea de funcÅ£ionare a CNSAS trebuie modificată în aÅŸa fel încât să nu aducă atingere unor persoane în mod nemeritat.

În urmă cu câteva zile, un cotidian a descris racolarea de către Securitate de către informatori elevi. Conform articolului, un ofiţer de Securitate din Sibiu îşi instruise fiica elevă să-şi racoleze colege şi să le pună să semneze angajamente.

Una dintre elevele presate să colaboreze cu Securitatea a aflat după Revoluţie că figura ca informator al Securităţii de la o vârstă fragedă, dar a reuşit să probeze că angajamentul era un fals semnat în numele ei de fosta colegă de bancă.

Comentarii

  1. Nu cumva si Basescu a fost racolat tot din Bacau?

  2. gore pirgu a zis:

    suzy, fata, asta era magar batran, l-au racolatara din scoala de ofiþiri de marina, da’ pe tuzgureanu sigur l-au racolat di la ieşi, ca-n ’87 au tras şfarele sa-l faca olim…bic la istorie, faza pe tara, si sa intre la facoltate fara examen! ai inteles acu’ cine vorbeste de plagiatu’ pontonacului?

Adauga un comentariu

*