Navă turcească oprită prin focuri de armă

Politistii de frontiera constanteni, aflati in misiune pe Marea Neagra, cu o nava tip P-157, au fost nevoiti sa folosesca armamentul din dotare, pentru retinerea unui pescador turcesc care a refuzat sa se supuna somatiilor legale.

O nava a Grupului de Nave Mangalia, aflata in misiune de supraveghere in zona economica exclusiva a Romaniei, de unde frecvent se recupereaza plase de pescuit instalate ilegal, a descoperit, pe ecranul radarelor, in jurul orei 00.30, o tinta navala.

La solicitarile de identificare emise de politistii de frontiera, nava in cauza nu a raspuns si, mai mult, a crescut viteza, deplasandu-se in larg. Politistii de frontiera au inceput urmarirea tintei si, dupa epuizarea tuturor modalitatilor de somare, comandantul navei a decis deschiderea focului. Dupa 4 focuri de avertisment, in urma carora nava nu si-a incetat deplasarea, a fost deschis focul in plin, in pupa, cu respectarea procedurilor legale, astfel incat sa nu fie raniti membrii echipajului.
Pe timpul urmaririi, politistii de frontiera au filmat cu o camera video cum cei de la bordul navei aruncau in mare bidoane si plase de pescuit, care nu au putut fi recuperate pentru a nu fi intrerupt marsul.

Dupa doua ore, la ora 02.25, nava tinta a comunicat prin radio ca are o defectiune la motoare si ca se va opri. Peste aproximativ un sfert de ora, politistii de frontiera au urcat la bordul ambarcatiunii, care a fost identificata ca fiind pescadorul sub pavilion turcesc „Cansu”, cu 7 persoane in echipaj.

In prezent, ambarcatiunea turceasca, cu cele 7 persoane la bord, este remorcata de nava Politiei de Frontiera catre Grupul de Nave Mangalia, pentru cercetari, sosirea acestora in port fiind estimata pentru ora 17.00.

Amos NEWS

Adauga un comentariu

*