Precizari de la Administratia Financiara in legatura cu depunerea bilanturilor

Agentii economici de pe raza judeţului Bacău, indiferent de forma de organizare si forma de proprietate, au obligatia sa intocmeasca si sa depuna raportari contabile la 30 iunie 2006 la unitatile teritoriale ale Direcţiei generale a finanţelor publice Bacău.

Persoanele juridice vor intocmi si depune raportari contabile care cuprind urmatoarele formulare: Bilant (cod 10); Contul de profit si pierdere (cod 20); Date informative (cod 30).

Bilantul prezinta, in forma sintetica, elementele de activ si de pasiv, grupate dupa natura si lichiditate, respectiv dupa natura si exigibilitate.

Bilantul se intocmeste pe baza balantei de verificare a conturilor sintetice la data de 30 iunie 2006, puse de acord cu soldurile din balanta conturilor analitice, incheiata dupa inregistrarea tuturor documentelor in care au fost consemnate operatiunile financiar-contabile aferente perioadei de raportare.

Contul de profit si pierdere cuprinde cifra de afaceri neta, veniturile realizate si cheltuielile efectuate precum si rezultatele financiare obtinute (profit sau pierdere), preluate din conturile de venituri si cheltuieli cuprinse in balanta de verificare la 30 iunie 2006.

Formularele de raportare contabila la 30 iunie 2006 se semneaza de administratorul unitatii si conducatorul compartimentului financiar-contabil, iar in lipsa acestora, de catre inlocuitorii de drept.

Administratorul unitatii si conducatorul compartimentului financiar-contabil poarta raspunderea, potrivit legii, asupra realitatii informatiilor cu privire la pozitia financiara, performanta financiara, precum si asupra celorlalti indicatori cuprinsi in formularele de raportare.

Persoanele juridice care au in subordine sucursale sau alte subunitati fara personalitate juridica, vor verifica si centraliza balantele de verificare ale acestora, intocmind raportarile contabile la 30 iunie 2006.

Societatile comerciale care au in subordine sucursale sau alte subunitati fara personalitate juridica, care desfasoara activitate si au sediul in strainatate, vor evalua in lei, rulajele si soldurile exprimate in valuta, din balantele de verificare a conturilor sintetice transmise de acestea, la cursul valutar din ultima zi a perioadei de raportare, si le vor centraliza cu balanta de verificare intocmita pentru operatiunile economico-financiare desfasurate in tara.

In situatia in care operatiunile subunitatilor proprii in strainatate au fost evidentiate in cursul perioadei atat in valuta, cat si in lei, pentru cuprinderea in raportarile contabile la 30 iunie 2006 ale persoanei juridice din tara vor fi preluate ca atare soldurile si rulajele conturilor, exprimate in lei.

Formatul electronic al raportarilor contabile la 30 iunie 2006, continand formularistica necesara si programul de verificare cu documentatia de utilizare aferenta se obtine prin folosirea programului de asistenta elaborat de Ministerul Finantelor Publice.

Programul de asistenta este pus la dispozitia agentilor economici, gratuit, de administraţiile finanţelor publice sau poate fi descarcat de pe serverul de web al Ministerului Finantelor Publice, la adresa www.mfinante.ro/Sistemul fiscal/Situatii financiare.

Agentii economici vor depune la Administraţiile finanţelor publice discheta cu raportarile contabile la 30 iunie 2006, insotita de raportarile contabile listate cu ajutorul programului de asistenta, semnate si stampilate, conform legii. Aceste raportari se depun impreuna cu o copie de pe codul unic de inregistrare, raportul administratorului, precum si o copie a balantei de verificare a conturilor sintetice.

Formularele care compun raportarile contabile la 30 iunie 2006 se vor completa in lei (RON).

Persoanele juridice care nu au desfasurat activitate de la data infiintarii pana la 30 iunie 2006 nu intocmesc raportari contabile la 30 iunie 2006, urmand sa depuna o declaratie pe propria raspundere la Administraţiile finanţelor publice, care sa cuprinda toate datele de identificare a societatii: denumirea completa (conform certificatului de inmatriculare); adresa si numarul de telefon; numarul de inregistrare la Registrul comertului; codul unic de inregistrare; capitalul social.

O declaratie similara vor depune si persoanele juridice care se afla in curs de lichidare, potrivit legii.

Raportarile contabile la 30 iunie 2006, precum si declaratiile agentilor economici care nu au desfasurat activitate sau se afla in curs de lichidare, se vor depune pana cel mai tarziu 15 august 2006.

Nerespectarea reglemetărilor cu privire la depunerea situaţiilor financiare constituie contravenţie, conform prevederilor art. 41, pct. 2, lit. e) din Legea contabilitaţii şi se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 3000 lei, dacă perioada de întârziere la depunere este cuprinsă între 15 şi 30 zile lucrătoare, şi de la 1500 la 4500 lei, dacă perioada de întârziere depăşeşte 30 zile lucrătoare, potrivit art 42, alin. (2), şi se suportă de personalul vinovat.

Compartimentul de presă,

Radu Maricel

Adauga un comentariu

*